Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μόνιμη απειλή από τις αμερικανικές βάσεις

Πλατιά τμήματα του ιταλικού λαού σήμερα έχουν πολύ καλά συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον αυτά που κυριαρχούν στο έδαφος της πατρίδας τους. Αυτή τη στιγμή, οι πολυάριθμες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ είναι κατεσπαρμένες σ' ολόκληρη τη χώρα, αποτελώντας έτσι μελλοντικά το βέλος της παγκόσμιας στρατηγικής της ιμπεριαλιστικής αυτής Συμμαχίας. Η Ιταλία, αυτή τη στιγμή, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, όπου η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μετά την προσάρτηση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, έχει αισθητά μεγαλώσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ημερήσια ιταλική εφημερίδα, "Ιλ Μανιφέστο", το χρονικό αυτό διάστημα στη γειτονική μας χώρα σταθμεύουν πάνω από 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Σ' αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 2.500 άνδρες πολιτικού προσωπικού.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση είναι η αεροπορική, που βρίσκεται στο Αβιάνο, στην περιοχή της Βόρειας Ιταλίας και αριθμεί 3.000 άνδρες. Εδώ, είχαν την αφετηρία τους όλες οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στη Νεάπολη βρίσκεται ακόμα η κύρια έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κάτω από τις εντολές της οποίας τελούν οι νότιες ένοπλες δυνάμεις AFSOUTH (Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία), καθώς και η διοίκηση του 6ου Στόλου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τη Βάση της Νεάπολης ξεκινούσαν οι επεμβάσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, κοντά στο Βεζούβιο σταθμεύουν 3.500 στρατιώτες με την προοπτική μάλιστα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο... Στη Φλωρεντία, η οποία βρίσκεται μεταξύ Βενετίας και Βερόνας, σταθμεύουν άλλοι 2.500 άνδρες. Σήμερα, η βάση αυτή, η οποία χρησίμευε για "πυρηνική υποστήριξη", έχει μετατραπεί σε κέντρο σχεδιασμού στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μεσόγειο. Η Βάση στην Πίζα είναι βέβαια μικρή, αλλά, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, καλείται να διαδραματίσει έναν πολύ αποφασιστικό ρόλο: Εδώ, βρίσκονται τεράστιες αποθήκες ανεφοδιασμού, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν ανάγκες επικείμενων πολέμων στις αραβικές ερήμους.

Αυτή τη στιγμή, στις τρεις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις της γειτονικής μας χώρας, πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται νέοι εξοπλισμοί. Προκειμένου δε, να δημιουργηθεί η δυνατότητα μιας διεύρυνσης του αεροδρομίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο ιταλικός στρατός θα είναι αναγκασμένος να εκκενώσει ολοκληρωτικά ένα αντίστοιχο στρατόπεδο. Στο παραπλήσιο νοσοκομείο υπάρχουν ειδικά τμήματα, τα οποία προορίζονται για την ιατρική περίθαλψη Αμερικανών στρατιωτικών.

Οπως διαμορφώνεται το καθεστώς των βάσεων στην Ιταλία και με κυρίαρχους τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, μελλοντικά η χώρα αυτή πρόκειται να παίξει ένα βοηθητικό ρόλο αναφορικά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε διάφορες περιοχές κρίσης, οι οποίες ξεκινούν από την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Τυνησία και φτάνουν μέχρι το Ιράκ. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να εξηγηθούν οι πραγματοποιούμενες αναδομήσεις των στρατιωτικών βάσεων.

Εκτός των άλλων, θα πρέπει ν' αναφερθεί το γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιταλία διαθέτουν πολυάριθμες αποθήκες ανεφοδιασμού, οι οποίες είναι κατάμεστες από πυρομαχικά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, μετακινήθηκαν προς τα εκεί 22.000 τόνοι από βόμβες, ενώ τα πρώτα τανκς στην Αραβική Χερσόνησο είχαν καταφθάσει ήδη το 1990.

Θεμελιακό ζήτημα για μια στρατιωτική επέμβαση, όπως είναι αυτονόητο, αποτελεί το σύστημα πληροφόρησης. Ετσι, λοιπόν, το τηλεπικοινωνιακό σύστημα που υπήρχε στη Νεάπολη έχει μεταφερθεί σε ένα καταφύγιο μέσα στο αεροδρόμιο και πέντε μήνες τώρα καλύπτει αντίστοιχες ανάγκες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό. Κατά τα άλλα, από τη Νεάπολη διενεργείται ο έλεγχος ενός τμήματος των επιχειρήσεων, που πραγματοποιεί ο στόλος των ΗΠΑ μπροστά στις ιρακινές ακτές.

Το Αβιάνο είναι η μοναδική από τις στρατιωτικές Βάσεις των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην Ευρώπη, όπου είναι αποθηκευμένες ατομικές κεφαλές, οι οποίες προορίζονται για περιπτώσεις ξεσπάσματος κρίσεων. Οπως δε χαρακτηριστικά αναφέρεται, πάνω από 500 εκατομμύρια μάρκα έχουν δαπανηθεί για τον εκσυγχρονισμό της βάσης αυτής. Εδώ, αναπτύσσονται πειραματικές δραστηριότητες σχετικά με νέα επιχειρησιακά σχέδια που είναι ενδεδειγμένα για πολεμική δράση σε περιοχές, τις οποίες χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις. Εδώ, συμπεριλαμβάνεται και μια στρατιωτική μονάδα, η οποία πήρε για πρώτη φορά το βάπτισμα του πυρός στην κρίση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Συμπερασματικά: Η γειτονική μας Ιταλία καλείται να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μια στρατηγική, η οποία τίποτα δεν έχει να κάνει με θέματα ασφάλειας και τα "εθνικά συμφέροντα" της χώρας αυτής, στα οποία τόσο συχνά αναφέρεται ο Πρόεδρος Κλίντον, ενόψει της απειλής στρατιωτικής δολοφονικής επέμβασης στο Ιράκ.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

(Τα στοιχεία αντλήθηκαν

από την ημερήσια γερμανική εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ")


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ