Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Εντονες οι αντιδράσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Τα επιδρομικά σχέδια της Ουάσιγκτον κατά του Ιράκ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωσαν αυτές τις μέρες έξω από το Λευκό Οίκο (12/2), στον ΟΗΕ (11/2) και σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας τις πολεμικές προετοιμασίες, ενώ 54 καθολικοί επίσκοποι, ορισμένοι από τους οποίους κήρυξαν απεργία πείνας, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Κλίντον, διαμαρτυρόμενοι για το ότι ένα εκατομμύριο Ιρακινοί, περιλαμβανομένων 600.000 παιδιών, πέθαναν από την πείνα και ασθένειες αφότου επιβλήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - κατ' επιταγή των ΗΠΑ - ο οικονομικός αποκλεισμός το 1990. Επιπρόσθετα, τον προειδοποιούσαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα είναι "δύσκολο να δικαιολογηθούν", και επισήμαιναν ότι η πολεμική ρητορεία εκ μέρους του προκαλεί "βαθιά ανησυχία" και θα μπορούσε "να υπονομεύσει σοβαρά" μια διαρκή ειρήνη.

Στη διαδήλωση έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην οποία πήραν μέρος χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι, το σύνθημα ήταν: "Να μη βομβαρδιστεί το Ιράκ".

Στη συγκέντρωση αυτή, οι ομιλητές τόνισαν ότι ένας νέος βομβαρδισμός δεν πρόκειται να "σταματήσει" τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ο προηγούμενος βομβαρδισμός του 1991, είπαν, δεν έλυσε αυτό το πρόβλημα, ενώ ένας νέος μπορεί να έχει συνέπεια τη διεύρυνση των εχθροπραξιών σ' αυτή την περιοχή με βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Ο βομβαρδισμός του Ιράκ, υπογράμμισαν, "θα εξοντώσει και άλλους αθώους πολίτες, που δεν ασκούν κανένα έλεγχο πάνω στις πράξεις του Σαντάμ Χουσεϊν. Γιατί να τιμωρηθούν αυτοί; Δεν υπάρχει γρήγορη ή "εύκολη" λύση... Μόνο με μια παρατεταμένη διπλωματία μπορούν ν' αντιμετωπιστούν τα προβλήματα".

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε συνέντευξή του στον βρετανικό ραδιοσταθμό "BBC", τάχθηκε κατά του βομβαρδισμού του Ιράκ, και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ελαστικότητα, ώστε να λυθεί ειρηνικά η ιρακινή κρίση - μια θέση εντελώς αντίθετη από αυτήν των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή Φίλων για την Εθνική Νομοθεσία της οργάνωσης Κουακέρων, με επιστολή της σε όλα τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, καταγγέλλει: "Μια στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ σχεδόν σίγουρα θα επιδεινώσει την κατάσταση, τερματίζοντας τη διαδικασία επιθεώρησης του ΟΗΕ, η οποία έχει συμβάλει στην καταστροφή όπλων, με κίνδυνο τη διαρροή βιολογικών τοξινών ή ραδιολογικής ύλης". Τέλος, καλεί τη Γερουσία "να συστήσει στον Πρόεδρο Κλίντον να επιδιώξει ειρηνικές εναλλακτικές λύσεις με διπλωματική δραστηριότητα".

Από την πλευρά του, το ΚΚ ΗΠΑ, με ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας του "Πιπλ'ς Ουίκλι Ουόρλντ" (14/2) με τον τίτλο: "Οχι πόλεμο για το πετρέλαιο! ", τονίζει:

"Παρά τη διεθνή εναντίωση, η κυβέρνηση Κλίντον έχει συγκεντρώσει 300 αεροσκάφη στον Περσικό Κόλπο για μια αεροπορική επίθεση στο Ιράκ.

Η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν επισκέφθηκαν την περιοχή, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν υποστήριξη για την επίθεση. Η Συρία, η Αίγυπτος, η Αραβική Ενωση, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, πήραν όλες θέση κατά του πολέμου και υπέρ μιας διπλωματικής λύσης. Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας έκαναν σαφές ότι δε θα επιτρέψουν αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράκ από το έδαφός τους.

Στην Ουάσιγκτον, οι Ρεπουμπλικάνοι εξτρεμιστές κάλεσαν τον Πρόεδρο Κλίντον ν' απομακρύνει βίαια τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν, αν και γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να γίνει χερσαία εισβολή αμερικανικών δυνάμεων, πράγμα που θα έχει συνέπεια την απώλεια πολλών χιλιάδων ζωών. Πρόκειται για τους ίδιους αντιδραστικούς Ρεπουμπλικάνους, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζέσι Χελμς".

Η ανακοίνωση του ΚΚ ΗΠΑ συνέχιζε:

"Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τους αγώνες του ιρακινού λαού για την ανατροπή της δικτατορίας και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος, που θα περιλαμβάνει δικαιοσύνη για τον κουρδικό λαό".

Και κατέληγε: "Υπάρχει ακόμα καιρός να αποτραπεί μια βομβαρδιστική επίθεση στο Ιράκ, που θα σκοτώσει χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Προτρέπουμε να γίνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, και να σταλούν επιστολές και άλλα μηνύματα στον Πρόεδρο Κλίντον και το Κογκρέσο: Οχι πόλεμο στο Ιράκ! Να αρθεί ο αποκλεισμός. Να καταργηθούν όλα τα χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα! ".

Η Ουάσιγκτον, όμως, όχι μόνο εμμένει στα επιδρομικά σχέδιά της, αλλά και με διάφορα μέσα προσπαθεί να πείσει τον αμερικανικό λαό να τα αποδεχτεί.

"Η αλήθεια είναι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ενιαίου Επιτελείου, στρατηγός Χιου Σέλτον, "ότι ο πόλεμος είναι ένα βρώμικο πράγμα. Θα χάσουμε μερικούς ανθρώπους και αυτό βαραίνει πολύ".

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Κλίντον έκαμε σαφές, ότι η έντονη αντιπολεμική θέση της Ρωσίας δεν πρόκειται να αποτρέψει την αμερικανική επιδρομή. Είπε με έκδηλη δόση περιπαικτικής ειρωνείας: "Το "νιέτ" δεν είναι "νο" για τις Ηνωμένες Πολιτείες". Για να προσθέσει, ότι έχει κάνει "μια οπισθοδρόμηση", για να βρεθεί διπλωματική λύση, ώστε να δημιουργηθεί μια ανεμπόδιστη πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ σε όλες τις υποτιθέμενες τοποθεσίες των ιρακινών χημικών και βιολογικών όπλων. "Δεν πιστεύουμε ότι είναι αποδεκτό, αν η διπλωματία αποτύχει, να αποχωρήσουμε... Εκεί βρίσκεται ο κόμπος", είπε ο Κλίντον, απαντώντας στις κατηγορίες των Ρώσων, ότι είναι "αδιάλλακτος".

Σε όλα αυτά, "τσοντάρισε" με τη σειρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σάντι Μπέργκερ, λέγοντας ότι οι αεροπορικές βολές μπορεί να καταφέρουν στον Σαντάμ Χουσεϊν "ένα σοβαρό πλήγμα, το οποίο θα σμικρύνει σημαντικά" τις δυνατότητες των όπλων του. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Λευκός Οίκος "θα είναι έτοιμος να ξαναχτυπήσει", αν χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ