Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο τρόμος (ξανα)χτυπά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Ο χειρότερος εχθρός μας βρίσκεται μέσα μας, λένε οι ψυχολόγοι και μάλλον αυτό μπορεί να ισχύει και για χώρες, καθώς οι Αμερικανοί μπορεί να εμφανίζονται ως ο απόλυτος επικυρίαρχος και επιβλέπων όλης της υφηλίου, αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούν να βάλουν σε λογαριασμό τους ίδιους του πολίτες της.

Αραγε γιατί; Μα για τις επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα στις ΗΠΑ κάνοντας ανασφαλή και αρκετά τρομοκρατική τη διαβίωση και το "ευ ζην" στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τη σύλληψη στο Λας Βέγκας δύο μελών ακροδεξιάς ρατσιστικής οργάνωσης με την κατηγορία της πρόθεσης για επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στο μετρό της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσαν πηγές του FBI. Οι πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον 46χρονο μικροβιολόγο Λάρι Γουέιν Χάρις και τον 47χρονο Ουίλιαμ Λέβιτ,που έπεσαν στα χέρια των ανδρών του FBI στο Χέντερσον, κοντά στο Λας Βέγκας το βράδυ της Τετάρτης, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο Χάρις διατέλεσε μέλος οργάνωσης λευκών ακροδεξιών, που αποκαλείται "Εθνος των Αριων" όπως και ότι διατέλεσε οπαδός της παραθρησκευτικής οργάνωσης "Χριστιανική Ταυτότητα", που έχει αντισημιτικές θέσεις και τάσσεται εναντίον των μαύρων.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες για το κατά πόσο είναι εκτεθειμένη η χώρα σε τρομοκρατικές επιθέσεις, την ώρα μάλιστα που οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για πιθανό χτύπημα εναντίον του Ιράκ, μια και σύμφωνα με το FBI οι δύο συλληφθέντες είχαν σκοπό να πλήξουν υπόγειους σταθμούς του Μετρό με "εξαιρετικά επικίνδυνα μικροβιολογικά αέρια με βάση τον άνθρακα, που θα κόστιζε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ζωές", επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που έγιναν το 1995 στο μετρό του Τόκιο. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι,μετά την ενημέρωσή του από τον αρχηγό του FBI Λούις Φρι και τις πρώτες πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι δύο συλληφθέντες επρόκειτο να κάνουν επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. "Δεν υπήρχε απολύτως καμία συνωμοσία ή σχέδιο για επίθεση στον υπόγειο της πόλης της Νέας Υόρκης", διαβεβαίωσε ο Τζουλιάνι, αλλά για το φόβο των Ιουδαίων έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για "συναγερμό" ή μεγαλύτερη ανησυχία για μία πιθανή επίθεση στην πόλη, αλλά και να δώσει έναν "εμπνευσμένο" λόγο για την "τρομοκρατία που δεν κάνει εξαιρέσεις και είναι ο κυριότερος εχθρός της δημοκρατίας"!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη μεγαλούπολη των ΗΠΑ και το "χωνευτήρι" των πολιτισμών και των φυλών απειλείται από τρομοκρατικές ενέργειες. Το 1993 εξτρεμιστές μουσουλμάνοι είχαν τοποθετήσει βόμβα στους "Διδύμους", στην καρδιά της Γουόλ Στριτ προκαλώντας απίστευτο τρόμο και χάος, με τους έξι νεκρούς τους 1.000 τραυματίες και κυρίως με τη συνειδητοποίηση ότι το "οικονομικό κέντρο του κόσμου" δεν είναι άτρωτο. Αλλά, ούτε και οι υπόλοιπες πόλεις της Αμερικής εξαιρούνται, καθώς η τοποθέτηση βόμβας στο κυβερνητικό κτίριο της Οκλαχόμα έστειλε στο θάνατο 168 ανθρώπους και ο κατάλογος συνεχίζεται με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Ατλάντα και άλλες μικρότερες επιθέσεις βίας, στην πλειονότητά τους από ακροδεξιές οργανώσεις με Αριανό και ναζιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο που ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά αποσχιστικό και αυτονομιστικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ