Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΤΟ "ΚΛΕΙΣΙΜΟ" ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Μια σημαντική συζήτηση

Τις εργασίες της ημερίδας "έκλεισε" ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του "Ρ", ο οποίος σημείωσε τα παρακάτω: "Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με την εκτίμηση ότι ήταν μία πολύ σημαντική συζήτηση αυτή σήμερα. Μια πρώτη βέβαια συζήτηση, έτσι όπως έγραφε και η πρόσκληση, έτσι όπως αναφερθήκαμε εισηγητικά.

Θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, για άλλα θέματα, για επιμέρους ζητήματα, έτσι όπως σωστά τέθηκαν και από ομιλίες. Είναι μεγάλα τα προβλήματα και της παιδείας, και της υγείας, και της εθνικής ανεξαρτησίας, και της νέας δομής του ΝΑΤΟ, και τα οικονομικά θέματα, και όλα όσα ακόμα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, να μην αναφερθώ πάλι αναλυτικά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα συνεχίσει με ανάλογες εκδηλώσεις, όχι μόνο στα πλαίσια των 80χρονων. Εχει κάνει μέχρι τώρα αρκετές ημερίδες, συζητήσεις, συμπόσια, συγκεντρώσεις για αρκετά θέματα. Εχει καταθέσει προτάσεις για πάρα πολλά προβλήματα "πολλών σημείων" στις γειτονιές, μπροστά στις δημοτικές εκλογές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Ομως αυτό δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκδηλώσεις από το Κόμμα. Να γίνει υπόθεση συνολικά του λαού, συνολικά αν θέλετε όλων σας, όλων μας όσων ήμασταν σήμερα σ' αυτή τη συζήτηση, μαζικών, λαϊκών οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων, εργατικών συνδικάτων, αγροτικών συλλόγων, άλλων κινήσεων πολιτών, ομάδων μέσα στις πόλεις που θέλουν και ενδιαφέρονται γι' αυτά τα ζητήματα. Νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό και βγαίνει από την όλη συζήτηση ότι παρά τον πλούτο των ιδεών, των διαφορετικών απόψεων, των διαφορετικών προσεγγίσεων, των διαφωνιών σε μια σειρά ζητήματα, το κοινό χαρακτηριστικό που ανέδειξε η σημερινή συζήτηση είναι αυτό που τονίστηκε από όλους, αυτό που εκφράζει ο λαός μας σαν κραυγή αγωνίας, ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση.

Μπήκε ουσιαστικά επί τάπητος, άσχετα από ποια οπτική γωνία το προσέγγισε ο καθένας, αυτό που ονομάζουμε πολιτικό πρόβλημα της χώρας και ποια θα είναι η διέξοδος. Και μάλιστα νομίζω ότι είναι εντυπωσιακό το επίπεδο της συμφωνίας σ' αυτό που αναγράφεται στο σύνθημα της ημερίδας, δηλαδή ότι χρειάζεται για το λαό και τη χώρα ο άλλος δρόμος.

Από τη μια μεριά έχουμε το δρόμο που είναι η συνολικά επεξεργασμένη στρατηγική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων, του ξένου παράγοντα, των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στρατηγική που στρέφεται κατευθείαν ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στην πλειοψηφία του λαού, ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και από την άλλη μεριά έχουμε ένα δρόμο ο οποίος ανιχνεύεται από το λαϊκό κίνημα, που είναι ο δρόμος του Μετώπου, ο δρόμος των ρήξεων με τις στρατηγικές του κεφαλαίου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει μια προγραμματική πρόταση, συζητιέται αυτή η πρόταση μέσα στο λαό ευρύτερα, πιστεύουμε πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της λαϊκής πάλης, της καθημερινής δράσης μέσα στους αγώνες. Γιατί εκεί είναι που, σε τελευταία ανάλυση - χωρίς να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι όποιες διεργασίες ή να αναμένουμε να ολοκληρωθεί η δημιουργία κάποιων θετικών συσχετισμών έξω από εμάς - θα κριθεί και η δημιουργία των προϋποθέσεων συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου. Παλεύοντας καθημερινά στα επιμέρους μέτωπα πάλης, στα διάφορα πεδία της κοινωνικοπολιτικής δράσης, θα δημιουργηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να εκφραστεί συνολικά και με συγκεκριμένη μορφή αυτό που λέμε λαϊκό μέτωπο, μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Και για το οποίο φυσικά, όπως τονίσαμε εισηγητικά, και νομίζω είναι απαραίτητο να το επαναλάβουμε, δεν είναι ώριμο σήμερα να συζητήσουμε συγκεκριμένες μορφές, συγκεκριμένους τρόπους λειτουργίας. Θα ήταν μάλλον εγκεφαλικό - αυτή είναι η γνώμη μας - θα ήταν έξω από τη ζωή να το "σχεδιάσουμε", να το "περιγράψουμε" πάρα πολύ συγκεκριμένα.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που η ίδια η ζωή, η πράξη, η ίδια η ανάπτυξη των αγώνων, τα ίδια τα διάφορα πεδία της κοινής κοινωνικοπολιτικής δράσης, σταδιακά, θα δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς, για να πάρει και τη συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική του έκφραση το Μέτωπο.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι, τελειώνοντας, νομίζω ότι πρέπει να ανανεώσουμε το ραντεβού μας όχι μόνο σε αντίστοιχες συναντήσεις που θα γίνουν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ή και με πρωτοβουλία άλλων, αλλά κυρίως στο επίπεδο της μαζικής δράσης μέσα στους κοινωνικούς αγώνες, μέσα στα διάφορα κοινωνικά μέτωπα το επόμενο διάστημα.

Για να γίνει κοινωνός αυτού του προβληματισμού που αναπτύχθηκε σήμερα και ένας ευρύτερος κόσμος, που αγωνιά και προβληματίζεται μαζί μας και που αντικειμενικά δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται σ' αυτή την αίθουσα με τα περιορισμένα καθίσματα, στον περιορισμένο χώρο, προβλέπουμε να δημοσιευτούν τα υλικά όλης αυτής της συζήτησης στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, αρχής γενομένης από αύριο και θα ακολουθήσει όλη τη βδομάδα η δημοσίευση των υλικών, έτσι ώστε να ενημερωθούν ευρύτερα οι αναγνώστες του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και όσοι άλλοι βέβαια αγοράσουν την εφημερίδα για να τη μελετήσουν και ενημερωθούν γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης και ο "902" θα έχει ειδικά αφιερώματα.

Να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που ήσασταν σήμερα μαζί μας και να ευχηθούμε πολλούς νέους κοινούς αγώνες, δράση ενωτική για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης. Ευχαριστώ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις σε ποια κατεύθυνση; (2002-11-24 00:00:00.0)
Δίλημμα παρωχημένο σ' ό,τι αφορά την ιστορική προοπτική του τόπου μας (2000-10-21 00:00:00.0)
Μέτωπο δε γίνεται χωρίς το ΚΚΕ (2000-10-12 00:00:00.0)
Θα συνεχίσουμε να μελετούμε τις οικονομικές εξελίξεις (1999-12-12 00:00:00.0)
Αγώνας για τη σωτηρία του Υμηττού (1998-06-02 00:00:00.0)
Σημαντική εκδήλωση - συζήτηση για το Μέτωπο (1998-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ