Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Προχωρούν τα σχέδια για το Ευρωκαταδιωκτικό

Η ώρα για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην ιστορία της Ευρώπης έχει ήδη σημάνει: Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Τεχνική Βιομηχανία έχει κιόλας παραλάβει τις σχετικές παραγγελίες κατασκευής των διαβόητων Ευρωκαταδιωκτικών από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι παραγγελίες αυτές, όπως ανακοινώθηκε, φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 55 δισεκατομμυρίων μάρκων. Πριν λίγες μέρες είχαν υπογραφεί οι βασικές Συμφωνίες στο Μόναχο για την κατασκευή των πολεμικών αυτών αεροπλάνων.

Ηδη, το Σεπτέμβρη του 1997 οι υπουργοί Αμυνας των παραπάνω χωρών - μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχαν συμφωνήσει για την κατασκευή των 620 Ευρωκαταδιωκτικών, καθώς και άλλων 90 Τζετ. Η παραγωγή του υπερσύγχρονου αυτού "εργαλείου του θανάτου" θα διαρκέσει 20 χρόνια. Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας στο χρονικό διάστημα 2002-2014 θα προμηθευτούν 180 Ευρωκαταδιωκτικά, τα οποία θα κοστίσουν το τεράστιο χρηματικό ποσό των 23 δισεκατομμυρίων μάρκων.

Μεγαλύτερος αποδέκτης θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα προμηθευτεί 232 αεροπλάνα. 121 προορίζονται για την ιταλική αεροπορία και 87 για την ισπανική. Στην υλοποίηση του γιγάντιου αυτού εξοπλιστικού προγράμματος σε πανευρωπαϊκή κλίμακα συμμετέχουν πάνω από 400 φίρμες. Οπως, όμως δήλωσε τις μέρες αυτές αρμόδιος ανώτατος παράγοντας, για την κατασκευή των πολεμικών αυτών αεροπλάνων θα απαιτηθούν περισσότερα από 55 δισ. μάρκα, κάτι που θα γίνει με την υπογραφή νέων Συμφωνιών.

Ν. Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ