Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία

Μια αξιοπρόσεκτη και λεπτή πρωτοβουλία πανεθνικής εμβέλειας πραγματοποίησε το ΚΚΕ. Πρόκειται για την ανοιχτή δημόσια συζήτηση δημιουργίας ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Η ημερήσια συζήτηση έγινε στις 21-2-1998 και η συμμετοχή σε αυτή υπήρξε άκρως εξαιρετική από άποψη ποιότητας και αριθμού συμμετεχόντων. Κεντρικός τίτλος ήταν η δημιουργία αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου και υπέρτιτλος "Ο άλλος δρόμος". Ανεξαρτήτως της τελικής του ονομασίας η πολιτική ουσία του Μετώπου θα είναι αυτή που κλείνεται στο δίπτυχοαντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο προσδιορίζει την πολύπλευρη επίθεση που δέχεται η Ελλάδα από τα διεθνή κέντρα του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Είναι αυτά τα υπερεθνικά κέντρα της λέσχης των ισχυρών, που θέλουν να επιβάλουν την κυριαρχία πάνω σε έθνη και λαούς. Προσπαθούν να ξεριζώσουν τους λαούς από τις εθνικές τους παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους και να τους μετατρέψουν σε κινούμενες ομάδες χωρίς παρελθόν και μέλλον.

Για το σκοπό αυτό υποστηρίζουν και χρησιμοποιούν τα πλέον καθυστερημένα τμήματα λαών για να χτυπήσουν ισχυρούς πανάρχαιους πολιτισμούς. Συγκροτούν μιλιταριστικές ενώσεις, όπως, π.χ., το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ, και ασκούν την παμπάλαια αποικιοκρατική πολιτική με σύγχρονα θεσμικά μέσα νομιμοποίησης.

Ο ιμπεριαλισμός είναι η πολιτική έκφραση της βίαιης επέκτασης του χρηματιστικού κεφαλαίου κι έχει ως όργανο άσκησης βίας το μιλιταρισμό. Το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο επισημαίνει κυρίως την ανάγκη της αντίστασης στην ιμπεριαλιστική βία σε βάρος εθνών και λαών. Το αντιμονοπωλιακό μέτωπο επισημαίνει κυρίως την οικονομική πλευρά της ιμπεριαλιστικής επέκτασης.

Το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο δημιουργεί υπερεθνικές οικονομικές ενώσεις όπως, π.χ., η υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Ετσι πειθαναγκάζει τις πιο αδύναμες χώρες - μέλη του στο ρόλο του εκτελεστή των αποφάσεών του και υποχρεώνει, εκ των πραγμάτων, διά μέσου του παγκόσμιου οικονομικού ελέγχου, κυβερνήσεις γειτονικών διαλυμένων κρατών (π.χ. Ανατολική Ευρώπη), να εκλιπαρούν την υποταγή τους, προσδοκώντας την προστασία του ζητιάνου.

Κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος με μαστίγιο το μιλιταρισμό. Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο είναι οι δύο πλευρές του ενιαίου κοινωνικού μετώπου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα και παίρνει διαστάσεις πανεθνικού χαρακτήρα. Η άλωση της Ελλάδας, που επιχειρείται από το άνομο σύμπλεγμα εθνικής προδοσίας και διεθνούς υποταγής, έχει δύο πλευρές. Η μια είναι η συνεχής αμφισβήτηση της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας στο Ανατολικό Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα με το λεγόμενο "Μακεδονικό".

Στις δύο αυτές περιπτώσεις εκδηλώνονται ιμπεριαλιστικά συμφέροντα που χρησιμοποιούν το στρατιωτικοπολιτικό σύμπλεγμα εξουσίας της Τουρκίας και την εξωνημένη ηγεσία της FYROM. Συμπλήρωμα αυτής της "σαλάτας" είναι οι ελληνικοί εθνικιστικοί θύλακες της ευνουχισμένης ονοματολογίας και της κατά φαντασία Μεγάλης Ιδέας. Η άλλη πλευρά είναι ο επιχειρούμενος εξανδραποδισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς ως συμπληρωματική συνέχεια της διάλυσης των μικρομεσαίων εμποροβιοτεχνικών επιχειρήσεων. Στόχος εδώ είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στο μεγαλύτερο οικονομικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Εάν σε αυτά προστεθεί ο έντονος εκφυλισμός της επιστημονικής παιδείας και της καλλιτεχνικής ψυχαγωγίας, τότε αποκαλύπτεται το τραγικό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Ελλάδας με όργανα τους τροφίμους των ευρωενωσιακών κοινοβίων και πράκτορες ξένων συμφερόντων. Αυτή η συνολικά τραγική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας καθιστά την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου μια άκρως αξιοπρόσεκτη και λεπτή ενέργεια πανεθνικής εμβέλειας και χαρακτήρα. Απομένει στα ποικίλα κοινωνικά μέτωπα να της δώσουν μορφή ζωής.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ