Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο Τάκης Παπανικολάου
  • Ολόκληρη η ζωή του αγώνες και διώξεις
  • Η νεκρώσιμη ακολουθία γίνεται αύριο, ενώ η ταφή της σορού γίνεται την Παρασκευή στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Πέθανε χτες ο παλαίμαχος κομμουνιστής Τάκης Παπανικολάου. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο Πέμπτη, 5 Μάρτη, στις 15.30 μμ από την εκκλησία του Αγ. Χαράλαμπου Ιλισίων. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, όπου και θα ταφεί την Παρασκευή 6 Μάρτη.

Ο Τάκης Παπανικολάου του Φωτίου γεννήθηκε στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων το 1924. Τέλειωσε το γυμνάσιο Τρικάλων στα 1942, τη Νομική σχολή το 1959. Από το 1961 έγινε δικηγόρος.

Από τα μαθητικά του χρόνια είχε τάσεις αριστερές επηρεασμένος από το δημοκρατικό περιβάλλον του, από τα βιβλία που διάβαζε, συναισθηματικά απ' τις συνθήκες ζωής των αγροτών. Με το αριστερό κίνημα είχε επαφές σαν μαθητής στο γυμνάσιο Καρδίτσας στην περίοδο 1938-'40 (Διάβαζε παράνομο "Ριζοσπάστη", βιβλία αριστερού περιεχομένου και έκανε σχετικές συζητήσεις με συμμαθητές του).

Το Καλοκαίρι (Ιούλης) 1941 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Ηταν μέλος του γραφείου της ΟΚΝΕ του γυμνασίου Καρδίτσας. Το 1942 ήταν μέλος του γραφείου του γυμνασίου και γραμματέας της Οργάνωσης "Θεσσαλικός Ιερός Λόχος" (και της ΟΚΝΕ). Το Γενάρη του 1942 πιάστηκε από τους Ιταλούς για κατοχή κομματικών εντύπων και κρατήθηκε για ένα μήνα στις φυλακές Τρικάλων. Ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ Τρικάλων και μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Τρικάλων μέχρι την απελευθέρωση.

Μετά τη Βάρκιζα στέλεχος της ΕΠΟΝ Σπουδάζουσας Αθηνών (Γραμματέας Νομικής Σχολής, επικεφαλής στο όργανο της Φοιτητικής Λέσχης κλπ μέχρι τον Ιούνη 1947, οπότε στρατεύτηκε. Από τον Ιούλη του 1947 μέχρι το καλοκαίρι του 1951 φαντάρος στο Μακρονήσι (Γ' Τάγμα Σκαπανέων, Α' Τάγμα Σκαπανέων, Απομόνωση Α' Τάγματος). Από το καλοκαίρι του 1952 μέχρι καλοκαίρι του 1956 εξόριστος στον Αϊ Στράτη. Μετά την απόλυσή του το 1956 μέλος του Συμβουλίου Πόλης και του ΚΣ της Νεολαίας της ΕΔΑ μέχρι το 1961, που διορίστηκε δικηγόρος στα Τρίκαλα. Μετά τις εκλογές εκλέχτηκε γραμματέας της ΝΕ της ΕΔΑ Τρικάλων και αναπληρ. μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1963 και 1964 εκλέχτηκε στα Τρίκαλα βουλευτής της ΕΔΑ. Στις 21.4.67 πιάστηκε και κρατήθηκε στη Γυάρο και στο Παρθένι της Λέρου μέχρι το Πάσχα του 1971. Μετά την απόλυσή του δούλεψε στα Τρίκαλα μέχρι το καλοκαίρι του 1972 που, με εντολή του Κόμματος, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνδέθηκε με την παράνομη οργάνωση. Μετά το Πολυτεχνείο πιάστηκε και κρατήθηκε στο Μπογιάτι ένα μήνα περίπου. Στο 9ο, 10ο και 11ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Με την πτώση της Χούντας ήταν εκδότης της εφημερίδας "Νέα Ελλάδα" υποψήφιος Βουλευτής σ' όλες τις εκλογές, υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 1982 και υπεύθυνος του Νομικού Τμήματος, μέχρι τώρα, της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ