Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ανέλαβε η νέα κυβέρνηση

Το ΑΚΕΛ τη χαρακτηρίζει "προϊόν ατέλειωτων και αλλεπάλληλων συναλλαγών"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ανέλαβαν χτες τα καθήκοντά τους τα 11 μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου που είχαν ορκιστεί σε ειδική τελετή το περασμένο Σάββατο. Πέντε υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους. Πρόκειται για τους Γ. Κασουλίδη Εξωτερικών, Χρ. Χριστοδούλου Οικονομικών, Ν. Κοσίη Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Χρ. Σολώμη Υγείας και Λ. Ιεροδιακόνου Συγκοινωνιών και Εργων.

Οι νέοι υπουργοί, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους από τους προκατόχους τους είναι: Ντ. Μιχαηλίδης Εσωτερικών, Α. Μουσιούττας Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λυκ. Κάππας Παιδείας και Πολιτισμού Γιαν. Ομήρου Αμυνας, και Ν. Ρολάνδης Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση "προϊόν ατέλειωτων και αλλεπάλληλων συναλλαγών και έχει ως κύριο γνώρισμά της την ανομοιογένεια των δυνάμεων που τη συνθέτουν".Το ΑΚΕΛ εκτιμά επίσης ότι ο "Δημοκρατικός Συναγερμός" και ο στενός κύκλος των συνεργατών του Προέδρου Κληρίδη θα εξακολουθήσουν να είναι οι πραγματικοί κυβερνώντες και σημειώνει ότι "ήδη κάτω από την πίεση της ηγεσίας του ΔΥΣΗ αθέτησαν υποσχέσεις που δόθηκαν προς τον πρόεδρο του κόμματος "Νέοι Ορίζοντες" Ν. Κουτσού για υπουργοποίησή του". Το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, με στόχο την προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ήδη αποστείλει στα πολιτικά κόμματα την πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδη για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής,το οποίο θα αντικαταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο.Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα, με στόχο τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής.

Ο Β. Λυσσαρίδης,αναλύοντας την πρότασή του για αντικατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, είπε μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις του νέου αυτού σώματος θα είναι δεσμευτικές για τον Πρόεδρο, εφόσον θα λαμβάνονται με πλειοψηφία τουλάχιστον τριών πέμπτων της σταθμισμένης ψήφου των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αν ο πρόεδρος διαφωνεί, πρέπει να καταφεύγει σε δημοψήφισμα.

Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) δέχτηκαν με επιφυλάξεις και προβληματισμούς την πρόταση Λυσσαρίδη. Αυτές υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία θα τοποθετηθεί και επίσημα μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της πρότασης από τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης υπενθύμισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι ένας πολύ σοβαρός θεσμός που λειτουργεί όπως το δημιούργησε πριν χρόνια ο εθνάρχης Μακάριος. Ο Ν. Κατσουρίδης χαρακτήρισε δραματική την αλλαγή που επιχειρείται στο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε: "Το ΑΚΕΛ θέλει ν' ακούσει τη θέση του Προέδρου Κληρίδη και τι ο ίδιος υιοθετεί από την πρόταση Λυσσαρίδη".

Επίσης ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπ. Κυπριανού δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί πάνω στην πρόταση, όταν αυτή δοθεί επίσημα από τον Πρόεδρο.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εκ πρώτης όψεως και με βάση τα όσα έχουν δημοσιευτεί ο ΔΗΣΥ αντικρίζει θετικά το θέμα.

Ο Ρ. Ντενκτάς,απαντώντας στην έκκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος Κληρίδης κατά την τελετή της εγκαθίδρυσής του το περασμένο Σάββατο να συνεργαστούν για την επανένωση της Κύπρου, επανέλαβε το προκλητικό αίτημά του για την αναγνώριση του ψευδοκράτους του. Σε δηλώσεις του στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων είπε: "Ας συναντηθούμε και ας συνομιλήσουμε ως κράτος προς κράτος. Εγώ είμαι εδώ"!! "Η πόρτα, πρόσθεσε, είναι ανοιχτή, αν η πρόσκληση απευθύνεται στον Πρόεδρο Ντενκτάς, κάτοικο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικές αντιπαραθέσεις... (2003-01-09 00:00:00.0)
Δέχεται να διαπραγματευτεί την πρόταση Ανάν (2002-11-19 00:00:00.0)
Αμφίβολη η συνέχεια των συνομιλιών (2000-12-07 00:00:00.0)
Σάλος από τη τακτική Κληρίδη (1999-12-09 00:00:00.0)
Επικρίνει την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ (1998-10-31 00:00:00.0)
Ενα καλά οργανωμένο σχέδιο... (1997-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ