Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
"Ντέρμπι" ΦΙΜΠΑ - συλλόγων

Διαφωνία για τον αριθμό των ομάδων και την κατανομή των εσόδων

Σε ντέρμπι εξελίσσεται η κόντρα ΦΙΜΠΑ, σωματείων, για τη δημιουργία της νέας "Ευρωλίγκα" από το 2000. Οι εκπρόσωποι των πλουσιότερων ευρωπαϊκών σωματείων συναντήθηκαν την Παρασκευή προκειμένου να χαράξουν κοινή πολιτική έναντι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αλλά αυτό δεν άρεσε στο Μπ. Στάνκοβιτς. Ο τελευταίος θεώρησε ως διασπαστική την κίνηση και διέρρευσε προς πάσα κατεύθυνση, ότι όποιος δε συμφωνεί με τα πλάνα της ΦΙΜΠΑ μπορεί να αποχωρήσει ή να δημιουργήσει τη δική του λίγκα, φυσικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων πρότειναν στο νέο "κλειστό πρωτάθλημα" να συμμετέχουν 32 ομάδες και η κεντρική διαχείριση των εσόδων να αρχίσει μετά από μία τριετία. Το σχέδιο της ΦΙΜΠΑ προβλέπει "ανοιχτό πρωτάθλημα" με τη συμμετοχή 24 ομάδων και κοινό ταμείο από την πρώτη στιγμή, με την ίδια να κρατάει το 10% των τηλεοπτικών και διαφημιστικών εσόδων και τα υπόλοιπα να μοιράζονται αναλόγως με τη ζήτηση που έχει το άθλημα σε κάθε χώρα. Στην εικοσιτετράδα θα συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες των 12 χωρών που προηγούνται στη βαθμολογία της ΦΙΜΠΑ, οι δευτεραθλήτριες των τεσσάρων χωρών που προηγούνται στον ίδιο βαθμολογικό πίνακα, τέσσερις ομάδες από τις χώρες που θα προκριθούν στο φάιναλ φορ, οι δύο φιναλίστ του ευρωπαϊκού κυπέλλου και δύο ομάδες που θα επιλεγούν από την ίδια τη ΦΙΜΠΑ.

Το σχέδιο του Μπ. Στάνκοβιτς βρήκε αντίθετους τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που εκπροσώπησαν το ελληνικό μπάσκετ στη σύσκεψη. Αφ' ενός, γιατί ένας από τους τέσσερις θα μείνει εκτός, καθώς από κάθε χώρα θα συμμετέχουν στην "Ευρωλίγκα" μάξιμουμ τρεις ομάδας και αφ' ετέρου, γιατί με το κοινό ταμείο θα χάσουν αρκετά από τα τηλεοπτικά έσοδα, τα οποία θα διανεμηθούν υπέρ των αντιπάλων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ