Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΡΕΚΑ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ "ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ"
Αντίσταση στην αντικοινωνική πολιτική

- Τι σηματοδοτεί η αυριανή (σ.σ. σημερινή) κινητοποίηση;

- Αποτελεί έκφραση της απόφασης της πλειοψηφίας των τυφλών να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους. Ταυτόχρονα, εκφράζει τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση, διότι εδώ και χρόνια μια σειρά από σημαντικά προβλήματα των τυφλών, όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά - αντίθετα - ορισμένα από αυτά έχουν οξυνθεί.

Στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) κινητοποίηση το διεκδικητικό πλαίσιο είναι σχετικά περιορισμένο. Ζητάμε την ικανοποίηση δύο αιτημάτων που σαφώς απασχολούν τους τυφλούς, αλλά δεν είναι τα μόνα.

Συγκεκριμένα, ζητάμε την κατάργηση των οικονομικών κριτηρίων προκειμένου να χορηγείται στους τυφλούς η κάρτα για τη δωρεάν μετακίνησή μας με τα αστικά μέσα συγκοινωνιών και για τη μετακίνησή μας με έκπτωση 50% στα υπεραστικά. Επίσης, ζητάμε την καταβολή των αναδρομικών των αυξήσεών μας στο επίδομα πρόνοιας. Οι αυξήσεις αν και ανακοινώθηκαν για το 1997 δεν τις πήραμε ποτέ. Φυσικά ζητάμε ουσιαστικές αυξήσεις για το 1998 και κυρίως να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για να μετατραπεί αυτό το επίδομα σε κοινωνική σύνταξη, στο επίπεδο των 10 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ) για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους και το διπλάσιο για τους άνεργους και ανασφάλιστους.

- Μιλάτε για περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο. Σας απασχολούν άλλα σημαντικότερα ή εξίσου βασικά ζητήματα;

- Αυτά που προανέφερα, βέβαια, είναι σημαντικά ζητήματα, όμως το κυριότερο είναι γενικά το σύστημα της κοινωνικής πολιτικής. Οι όποιες υποβαθμισμένες παροχές που κατακτήσαμε με αγώνες κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν, διότι έτσι επιτάσσουν τα ιερά, τα όσια και τα δόγματα των υποστηρικτών του Μάαστριχτ. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας.

- Δηλαδή;

- Με απλά λόγια, θέλουν να μας κάνουν φτωχούς και να μας ελεούν. Αυτό, εμείς, όλοι οι τυφλοί, θα το αντιπαλέψουμε με νύχια και με δόντια. Επίσης, προβλήματα υπάρχουν στην εκπαίδευσή μας, στην επαγγελματική μας κατάρτιση και στην αποκατάσταση.

Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την καθημερινή υποβάθμιση σ' αυτόν τον τομέα - πρόσφατο το παράδειγμα της κατάληψης του ΚΕΑΤ από τους μαθητές του σχολείου - αλλά κινδυνεύει και ο δημόσιος χαρακτήρας της. Με τα δύο νομοσχέδια της ειδικής αγωγής και της Πρόνοιας, αν τελικά γίνουν νόμοι, θα παραδοθούν αυτοί οι σημαντικοί τομείς στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των ιδιωτών. Η κοινωνική πρόνοια και η ειδική αγωγή είναι δικαίωμά μας. Είναι κοινωνικό αγαθό και δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν για να κερδοσκοπούν οι λίγοι.

- Ποιο είναι το μήνυμα της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης;"

- Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην κινητοποίηση, παρά τις σημαντικές μας επιφυλάξεις και για τον χρόνο κατά τον οποίο γίνεται η κινητοποίηση και για το περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης και του αγώνα και όχι της υποταγής και της υποτέλειας. Θέλουμε να περάσουμε, επίσης, στους τυφλούς και σε όλους τους ανάπηρους, την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα και της οικοδόμησης ενός μεγάλου, δημοκρατικού κοινωνικού μετώπου, το οποίο θα βάλει φραγμό στο μαύρο μέτωπο που φτιάχνουν οι μηχανισμοί εξουσίας στη χώρα μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ