Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης

Με αντικείμενο τη διαμορφούμενη κατάσταση στα Βαλκάνια συνεδρίασε χτες η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η οποία εξέδωσε στη συνέχεια ανακοίνωση επισημαίνοντας τους κινδύνους που προκύπτουν. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

"Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια μετά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι ανησυχητική και μπορεί να πυροδοτήσει γενικότερη ανάφλεξη και εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο ανταγωνισμός κυρίως των ΗΠΑ και της Γερμανίας για τον έλεγχο της περιοχής και των αγορών που ξεκίνησε με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τον διαμελισμό της, όχι μόνο δε σταμάτησε αλλά οξύνεται ακόμη περισσότερο.

Η Συνθήκη του Ντέιτον όπως είχε προειδοποιήσει η ΕΕΔΥΕ ήταν ένας προσωρινός συμβιβασμός και είχε σαν αποτέλεσμα να εδραιώσει τη ΝΑΤΟική κατοχή στην περιοχή. Φαίνεται πια πως στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι ο μεγαλύτερος διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και το μοίρασμά της σε νέες ζώνες επιρροής. Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο κάτω από αυτούς τους σχεδιασμούς, μπορεί να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου και να γενικεύσουν την κρίση σε ολόκληρη τη Βαλκανική.

Το υποκριτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προστασία των μειονοτήτων, χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να νομιμοποιήσει στα μάτια των λαών τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις τους και να κρύψει ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι για τους πολέμους και τις εντάσεις.

Η χρησιμοποίηση διαφόρων "οργάνων" όπως π.χ. της ομάδας επαφής, για την επιβολή εμπάργκο και άλλων μέτρων, αποτελεί παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και εδραιώνει το νόμο της ζούγκλας στις διεθνείς σχέσεις όπου ο κάθε φορά ισχυρός αποφασίζει με βάση τα δικά του συμφέροντα καταδικάζοντας λαούς στην πείνα και το θάνατο.

Η ΕΕΔΥΕ από την πρώτη στιγμή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία πρόβαλε το αίτημα να σταματήσουν οι επεμβάσεις και στη συνέχεια ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Σήμερα πια μπορεί καθένας να αντιληφθεί πως η περιοχή μας βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου πληρώνοντας τη ΝΑΤΟική προστασία και παρουσία.

Δυστυχώς για τους λαούς, οι περισσότερες βαλκανικές κυβερνήσεις όχι μόνο έχουν υποταγεί στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη αλλά πολλές φορές διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υπηρετήσει καλύτερα, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες στους λαούς.

Η ΕΕΔΥΕ πιστεύει πως η μοναδική διέξοδος για τους λαούς είναι το δυνάμωμα των αγώνων τους, η συγκρότηση ενός βαλκανικού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου που θα στρέφεται κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και της ΔΕΕ που προκαλούν την ένταση και τον πόλεμο στα Βαλκάνια.

Η έστω προσωρινή ματαίωση της πολεμικής επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ, παρά το ότι μπορεί να σχετίζεται με αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, είναι και αποτέλεσμα της παγκόσμιας κατακραυγής και των φιλειρηνικών κινητοποιήσεων των λαών. Δείχνει πως οι λαοί όταν κινηθούν μπορούν να περιορίσουν σήμερα την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και αύριο να την ανατρέψουν.

Σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια, η ΕΕΔΥΕ τάσσεται κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής ή άλλης επέμβασης.

Θεωρεί ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειρηνικά μέσα στη βάση της προστασίας μεν των δικαιωμάτων των μειονοτήτων όπως καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά στηριγμένη και στη βασική αρχή της μη αλλαγής των υπαρχόντων συνόρων. Καταδικάζει τη βία και την αιματοχυσία που προκαλείται είτε κατευθυνόμενα με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, είτε σαν αποτέλεσμα καταστολής της έντασης. Είναι αντίθετη με την απάνθρωπη πολιτική των εμπάργκο που έχει σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωση και τη γενοκτονία των λαών.

Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί στους παραπάνω άξονες, να απέχει από οποιαδήποτε υποστήριξη ξένων επεμβάσεων, χρήση βίας και άλλων μέσων.

Καλεί τον ελληνικό λαό, τις μαζικές οργανώσεις, τις επιτροπές ειρήνης, τη νεολαία, να αναπτύξουν πολύμορφες δραστηριότητες κατά των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Καλεί κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να βγάλει συμπεράσματα από την ίδια την πραγματικότητα που εξελίσσεται. Να σκεφθεί τι θα σημάνει για τα Βαλκάνια και για τη χώρα μας ιδιαίτερα, η προώθηση με μοχλό τις μειονότητες της πολιτικής"διαίρει και βασίλευε" που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ακολουθούν. Να συσπειρωθεί στο κίνημα ειρήνης, να ενώσει τη φωνή του με αυτούς που αγωνίζονται πριν οι εξελίξεις πάρουν δραματικές διαστάσεις.

Η ΕΕΔΥΕ σαν συντονιστής Ευρώπης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης θα ενημερώσει και θα ζητήσει την κινητοποίηση και των άλλων φιλειρηνικών κινημάτων της Ευρώπης για την κατάσταση που δημιουργείται στα Βαλκάνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ