Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Να γίνουν σεβαστά τα υπάρχοντα σύνορα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στο Ευρωκοινοβούλιο

Το σεβασμό της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων και τη δέσμευση μη αλλαγής των υπαρχόντων συνόρων στη Βαλκανική, ζήτησε από όλες τις χώρες, βαλκανικές και μη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στη χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας για τη διευθέτηση της κρίσης.

Υπογραμμίζοντας τη βαθιά ανησυχία που προκαλούν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "οι εξελίξεις αυτές εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για γενικότερη ανάφλεξη σε ολόκληρη τη Βαλκανική, που δε θα αφήσει ανέπαφες τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη FYROM ακόμη και την Ελλάδα".

"Πολύ φοβούμαστε - τόνισε ο Γ. Θεωνάς - ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία παραπέρα διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα το Κόσσοβο, αύριο ίσως το Μαυροβούνιο, η Βοϊβοντίνα, το Σαντζάκι".

Καταδικάζοντας τις μιλιταριστικές φωνές που ακούστηκαν και μέσα στην ολομέλεια του ΕΚ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "κάποτε πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από την πολιτική των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Βαλκανική και να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν και σε αυτή την αίθουσα για τις δραματικές εξελίξεις σε βάρος των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

"Τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει η αλβανική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο - τόνισε ο Γ. Θεωνάς - όπως και κάθε μειονότητα στα πλαίσια των υφιστάμενων κρατών και συνόρων, είναι σεβαστά και πρέπει να κατοχυρώνονται".

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από το ΕΚ "να διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση την επιμονή του στη θέση για μη αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική, καθώς και να απαιτήσει από όλες τις χώρες, βαλκανικές και μη, να δεσμευτούν ότι τα υπάρχοντα σύνορα είναι σεβαστά και απαραβίαστα, να δηλώσει την πλήρη αντίθεσή του στη χρήση βίας, ή την απειλή χρήσης βίας, τονίζοντας ότι αρκετά έχουν πληρώσει οι λαοί απ' τα διάφορα εμπάργκο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου!" (1999-03-11 00:00:00.0)
Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας (1999-02-27 00:00:00.0)
Οι λαοί θέλουν ειρηνική λύση (1998-06-18 00:00:00.0)
Η διαπάλη των μεγάλων δυνάμεων, υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση στην (1998-06-11 00:00:00.0)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ (1998-03-11 00:00:00.0)
Προσφορές "καλών υπηρεσιών" από την ελληνική κυβέρνηση (1998-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ