Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρόσδεση της χώρας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα

Να πάρουν θέση οι λεγόμενες παραγωγικές δυνάμεις του νομού, καθώς και οι δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι για τα σχέδια εγκατάστασης των "ευέλικτων" ΝΑΤΟικών πολυεθνικών μονάδων

Ως ένα ακόμη βήμα στη βαθύτερη πρόσδεση της χώρας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα χαρακτηρίζει η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" Θεσσαλονίκης τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που εκφράστηκε από τον υπουργό Αμυνας και αφορά την πρόταση που υπέβαλε στο ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη της έδρας μιας πολυεθνικής μονάδας "ειρηνευτικών αποστολών".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΚ, που υπογράφεται από τους δύο δημοτικούς συμβούλους της παράταξης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Αγ. Σαχίνη και Θ. Γιαννούση, αναφέρει: "Μετά τη μετεγκατάσταση της GOOD YEAR, της "Pepsiko HBH", του "Δεδέογλου" και άλλων επιχειρήσεων που άφησαν στο δρόμο εκατοντάδες ανέργους, η πρόταση του κ. υπουργού φαίνεται πως έρχεται να καλύψει το κενό που άνοιξε στην παραγωγική βάση της πόλης και του νομού.

Πράγματι η εγκατάσταση της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη των διάφορων "παραγωγικών δραστηριοτήτων", όπως άλλωστε έχει γίνει στο παρελθόν με την περιοχή της Τρούμπας στον Πειραιά, όταν κατέπλεε εκεί ο αμερικάνικος 6ος Στόλος. Πλάι στο καζίνο "Χάγιατ" θα αναπτυχθούν πάσης φύσεως κλαμπ και οίκοι για να καλύπτουν τις ανάγκες των στρατιωτών της πολυεθνικής. Σημαντική θα είναι επίσης η συμβολή στην ανάπτυξη της γεωργίας στο νομό, μια και θα καλύπτονται οι "διατροφικές ανάγκες" των επικυρίαρχων από προϊόντα ντόπιας παραγωγής. Στο βαθμό δε που θα κλιμακώνονται οι "ειρηνόφιλες" παρεμβάσεις στην περιοχή, θα αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των υπηρεσιών υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης αναξιοπαθούντων και άλλων ομάδων του πληθυσμού. Πάνω απ' όλα η πολυεθνική δύναμη θα αποτελεί άριστο παράδειγμα διαπαιδαγώγησης για τη νεολαία. Τι ποιο ουσιαστικό από το να διαπαιδαγωγείται κανείς στο πνεύμα της ειρήνης;

Για τη Θεσσαλονίκη ένα είναι τελείως καθαρό μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με την πρόταση του κ. υπουργού Αμυνας. Στο αναπτυξιακό μοντέλο της μετατροπής της πόλης σε κέντρο παροχής φθηνών υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου προστίθεται ένας ακόμη "κρίκος", αυτός της παροχής υπηρεσιών στους ιμπεριαλιστές "εν όπλοις". Η πρόταση αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη βαθύτερη πρόσδεση της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Είναι έκφραση του αγώνα δρόμου ανάμεσα στους μικρούς ιμπεριαλιστές των Βαλκανίων Ελλάδα - Τουρκία για το ποιος θα είναι πιο πειθήνιος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, φιλοδοξώντας ποιος απ' τους δύο θα φάει κάτι περισσότερο από τα αποφάγια των μεγάλων αφεντικών. Από αυτή την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε θύτη και θύμα, τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένουν οι εργαζόμενοι. Ο αγώνας δρόμου των αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας για την εγκατάσταση της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη ή στην Αδριανούπολη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αγώνα δρόμου για τους εργαζόμενους των δύο χωρών. Για τους εργαζόμενους η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος στο βαθμό που επιθυμούν έναν κόσμο ειρηνικό για τους ίδιους και τα παιδιά τους, μια κοινωνία στην οποία θα είναι καταχωρημένο το δικαίωμα στη δουλιά, τη μόρφωση, την υγεία, τον πολιτισμό". Καταλήγοντας η ΔΑΚ - Θ θέτει ένα ερώτημα προς τις λεγόμενες, όπως αναφέρει, παραγωγικές δυνάμεις του νομού, τους δημάρχους και τους υποψήφιους δημάρχους της πόλης και του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης: "Συμφωνούν με αυτές τις επιλογές, με το "αναπτυξιακό" μοντέλο που ραγδαία προωθείται στην πόλη και το νομό; Συμφωνούν με τις προτάσεις για την εγκατάσταση Μονάδας "Ειρηνευτικών Αποστολών" στη Θεσσαλονίκη;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ