Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Το ιμπεριαλιστικό σχέδιο σε εξέλιξη

Αλβανόφωνο "όχι" ακόμη και στο καθεστώς ευρείας αυτονομίας

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στην άρνηση της ηγεσίας των αλβανόφωνων προσέκρουσε η ανοιχτή πρόταση του Βελιγραδίου για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον του Κόσσοβου, καθώς οι ηγέτες της αλβανόφωνης κοινότητας μποϊκοτάρισαν χτες τη συνάντηση με το επιτελείο της σερβικής κυβέρνησης, μολονότι είχε προηγηθεί η δήλωση του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Ζόραν Λίλιτς, για "συζητήσεις στη βάση καθεστώτος ευρείας αυτονομίας". Ομως, παρά την άρνηση των αλβανόφωνων, οι συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Λονδίνου διαμήνυσαν στη Σερβία πως υποστηρίζουν "σθεναρά" τις - εναντίον του Βελιγραδίου - κυρώσεις της "Ομάδας Επαφής", ενώ, παράλληλα, ομάδες διαφόρων ξένων κυβερνητικών αλλά και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων πηγαινοέρχονται σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων με την πεποίθηση πως θα καταφέρουν να βολιδοσκοπήσουν ή και να "ελέγξουν" αντιδράσεις.

Το μποϊκοτάρισμα στο τραπέζι του διαλόγου, που στήθηκε στην Πρίστινα, έγινε από τους βασικούς εκπροσώπους της αλβανόφωνης κοινότητας (Ρουγκόβα, Ντεμάτσι), προκαλώντας την απογοήτευση του Βελιγραδίου, το οποίο φαίνεται να επιθυμεί διακαώς την επίλυση του θέματος χωρίς την επέμβαση των ξένων δυνάμεων. Ετσι εξηγείται η χτεσινή δήλωση του επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας και αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Ράτκο Μάρκοβιτς: "Προτείναμε ένα διάλογο μεταξύ ίσων και θα περιμένουμε να έρθουν πάλι αύριο (σήμερα, Παρασκευή) εκπρόσωποι των Αλβανών για να συζητήσουμε για τα δικαιώματα των πολιτών και των κατοίκων στο Κοσσυφοπέδιο". Λίγο νωρίτερα, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και νυν αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Ζόραν Λίλιτς, έθετε θέμα έναρξης διαλόγου ακόμη και στη βάση καθεστώτος ευρείας αυτονομίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, ο Ζόραν Λίλιτς δήλωσε: "Είμαι βέβαιος πως δεν υπάρχουν σχετικοί πολιτικοί παράγοντες στη Σερβία που είναι έτοιμοι να συζητήσουν την ανεξαρτησία του Κόσσοβου. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει ετοιμότητα για συζητήσεις στο ανώτατο επίπεδο αυτονομίας, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ. Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί διά των διαπραγματεύσεων είναι καλύτερη από το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο χείλος της καταστροφής"!

Παρά το άνοιγμα του Βελιγραδίου, οι απαντήσεις των ηγετών της αλβανόφωνης κοινότητας κυμάνθηκαν σε υψηλούς αρνητικούς τόνους.

"Ηρθαν σαν κύριοι προς υπηρέτες, να ρωτήσουν εάν έχουν κανένα παράπονο", είπε ο Αντέμ Ντεμάτσι, του Κοινοβουλευτικού Κόμματος Κόσσοβου, αρνούμενος πρώτος την οποιαδήποτε συμμετοχή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Σέρβους.

"Δε θα συμμετάσχουμε στις συνομιλίες επειδή η Σερβία παίζει ένα παιχνίδι. Για χρόνια κανείς δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί μας και αυτή τη φορά έγιναν προετοιμασίες χωρίς να υπάρξει επίσημη πρόσκληση", υποστήριξε ο Φεχμί Αγκάνι, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου,σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου "Β92".

Οι επισκέψεις των ξένων "παραγόντων"

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ,Χαβιέ Σολάνα, συναντήθηκε χτες το απόγευμα με την Πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, και τον πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ. Αργότερα επρόκειτο να μεταβεί στα Τίρανα για να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με την Πλάβσιτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε πως το πρόβλημα του Κόσσοβου θα πρέπει να διαχωριστεί από τις "θετικές εξελίξεις στη Βοσνία".

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,Λένι Φίσερ, αναχώρησε χτες για το Βελιγράδι και την Πρίστινα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συμβάλει με διάλογο σε μια ειρηνική λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Η επταμελής αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες στην Πρίστινα με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα και στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και τον πρόεδρο του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου, Μίλομιρ Μίνιτς. Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, βρισκόταν χτες ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος για το Κοσσυφοπέδιο, Τόνι Λόιντ, που διαπίστωσε σε δηλώσεις του ότι οι γειτονικές με την πρώην Γιουγκοσλαβία χώρες και η "Ομάδα Επαφής" έχουν "ενιαίους στόχους".

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση των αλβανόφωνων για ανεξαρτησία του Κόσσοβου, ο Λόιντ αντέδρασε έντονα σημειώνοντας πως το μόνο που είναι δυνατόν είναι η "αυτονομία των Αλβανών που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας". Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του υπογραμμίζοντας: "Ούτε λόγος μπορεί να γίνεται για υποστήριξη της αποκοπής του Κοσσυφοπεδίου από τη Γιουγκοσλαβία. Αυτό είναι το σαφές μήνυμά μας προς τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου".

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη,στην οποία μετέχουν οι 15 χώρες - μέλη της ΕΕ και οι 11 υπό ένταξη στην Ενωση χώρες, εξέφρασαν χτες στο Λονδίνο με κοινή ανακοίνωσή τους "τη σθεναρή υποστήριξή τους" στα μέτρα κατά του Βελιγραδίου, που προτείνονται από την "Ομάδα Επαφής" για την πρώην Γιουγκοσλαβία, και "καταδίκασαν με έντονο τρόπο" τη χρήση βίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Για τη διεξαγωγή σερβικών "εθνικών εκκαθαρίσεων των Αλβανών στο Κόσσοβο", έκανε χτες λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υποστηρίζοντας πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν κατέβαλε προσπάθειες για να εμποδίσει τις σφαγές αθώων πολιτών. Στο Λευκό Οίκο, ο Μπιλ Κλίντον εξέφρασε "ανησυχία" για την κλιμάκωση της έντασης, εκφράζοντας φόβους για την εκδήλωση ενός αιματηρού "πολέμου όμοιου με αυτόν της Βοσνίας".

Τέλος, προειδοποίηση για τις "αποσχιστικές δραστηριότητες ορισμένων ακραίων κύκλων" στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας διατύπωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιάνγκ Τσισέν.Σε συνέντευξή του ο Κινέζος υπουργός επανέλαβε πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας και προσέθεσε ότι "τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των εθνικών ομάδων στη Γιουγκοσλαβία πρέπει να προστατεύονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ