Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Οι λαοί θέλουν ειρηνική λύση

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κατά κάθε στρατιωτικής επέμβασης στο Κόσσοβο, τάχθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας ταυτόχρονα να σωπάσουν οι πολεμικές ιαχές που εξυπηρετούν μόνο αυτούς που επιβουλεύονται την ασφάλεια, την ακεραιότητα και την ειρήνη στην περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα άνομα συμφέροντά τους.

"Μέσα σε κλίμα αντισερβικού αμόκ, με παντιέρα τα όποια λάθη του Μιλόσεβιτς, δεν είναι δυνατό ούτε με ψυχραιμία, ούτε με προσοχή να αντιμετωπίσουμε αυτή την τρομακτική κρίση που σοβεί στο Κόσσοβο", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

"Πρέπει να δούμε καθαρά. Υπάρχουν δυνάμεις, μέσα στο Κόσσοβο, έξω από το Κόσσοβο, έξω από την Ευρώπη, που σχεδίασαν απειλή στρατιωτικής επέμβασης προς εκφοβισμό, εκβιασμό ή και πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης για να διαμελίσουν τη σημερινή Γιουγκοσλαβία και ό,τι μπορεί να επακολουθήσει ύστερα σε όλα τα Βαλκάνια για να δημιουργήσουνε κρατίδια - κούκλες να παίζουν το παιγνίδι των συμφερόντων τους ".

"Κάτι τέτοιο δεν το θέλουν οι λαοί της Ευρώπης", τόνισε ο Β. Εφραιμίδης."Δεν το θέλουν οι λαοί της Βαλκανικής. Δεν το θέλουν ούτε οι Αλβανοί στο Κόσσοβο. Θέλουν όλοι αυτοί ειρηνική λύση, που σημαίνει σεβασμό στα σύνορα, όπως βγήκαν από τους πολέμους, όπως είναι εγγυημένα από το Χάρτη του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες του Ελσίνκι.

Θέλουν ειρηνική λύση, με σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων μέχρι την αυτονομία, χωρίς αποχωρισμό, γιατί τότε δε θα βρούμε άκρη στην Ευρώπη".

"Μου κάνει εντύπωση", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, "και κανένας δεν το προσέχει, ότι βάζουν όρους στη Σερβία σήμερα, στον Μιλόσεβιτς, που εξ ορισμού δεν μπορεί να τους δεχτεί. "Θα αποσύρεις τα στρατά σου από το Κοσσυφοπέδιο". Μα, το Κοσσυφοπέδιο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Ποιο κράτος, ποια κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί ότι δεν της επιτρέπεται να έχει στρατό σε μια αναπόσπαστη επαρχία της; Ορος απραγματοποίητος εξ ορισμού. Τον βάζουν επίτηδες για να έχουν πρόσχημα να πραγματοποιήσουν την επέμβαση".

"Εμείς", κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης, "είμαστε κατηγορηματικά κατά πάσης στρατιωτικής επέμβασης γιατί θα έχει τρομακτικές συνέπειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ