Πέμπτη 18 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απορρίπτουν το διάλογο οι Αλβανοί και καλούν σε επέμβαση το ΝΑΤΟ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Οι θεωρούμενοι ως "μετριοπαθείς" Κοσσοβάροι Αλβανοί πολιτικοί απέρριψαν κατηγορηματικά χτες τις προτάσεις - δεσμεύσεις που ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πραγματοποίησε στη Μόσχα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν, και κάλεσαν ξανά για άμεση στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Η αιτιολογία που έδινε ο Ζεμαϊλ Μουσταφά, κορυφαίος Αλβανός διαπραγματευτής και εκπρόσωπος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, είναι ότι "πριν ο Μιλόσεβιτς κάνει εύκολες υποσχέσεις για διάλογο, πρέπει να αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις από το Κόσσοβο και να σταματήσει τις εθνικές εκκαθαρίσεις".

Τον αλβανικό όρο προς το παρόν δείχνει να συμμερίζεται η αμερικανική πλευρά, η οποία με προχτεσινή δήλωση της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαντλίν Ολμπράιτ χαρακτήριζε "ανεπαρκείς" τις δεσμεύσεις Μιλόσεβιτς.

Η πλευρά Ρουγκόβα πιθανότατα αισθάνεται και την ανάγκη να πλειοδοτήσει του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA ή UCK), που της αφαιρεί σημαντική απήχηση μεταξύ των Αλβανών. "Πιστεύουμε ότι μόνο η επέμβαση του ΝΑΤΟ μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για σοβαρές συνομιλίες ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι", είπε ο Μουσταφά.

Το "μέγιστο δυνατό"

Πάντως η ρωσική πλευρά, διά του υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ, εκτίμησε πως η κοινή δήλωση Μιλόσεβιτς - Γιέλτσιν αποτελεί "την καλύτερη δυνατή συμφωνία αυτή τη στιγμή". Απαντώντας στις επικρίσεις της Δύσης ότι ο Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να απομακρύνει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις του από το Κόσσοβο, ο Πριμακόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σημαντικό είναι πως το Βελιγράδι υποσχέθηκε να μην προσφύγει σε χρήση βίας εναντίον των αμάχων."Μετριοπαθής" εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, αξιολογώντας τα συμφωνηθέντα στη Μόσχα ως "σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση".

Ο Κίνκελ είπε χτες μετά από μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ ότι "η Μόσχα πέτυχε να "περάσει" ορισμένες από τις βασικές αξιώσεις της Ομάδας Επαφής", αλλά το Βελιγράδι δε δέχτηκε όλους τους όρους, δίνοντας έμφαση στην "αποχώρηση από το Κοσσυφοπέδιο των στρατιωτικών δυνάμεων και των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας με κατασταλτική αποστολή" και στην άρνησή του να δεχτεί συμμετοχή εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.

"Θα αξιολογήσουμε τη γιουγκοσλαβική ηγεσία όχι βάσει αυτών που είπε, αλλά αυτών που θα πράξει", πρόσθεσε ο Κίνκελ. Αμεση προτεραιότητα για τον Γερμανό ΥΠΕΞ αποτελεί η ταχεία υλοποίηση της δυνατότητας παρουσίας διεθνών παρατηρητών σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο. Η Βόννη φέρεται να "μελετά" ενίσχυση της πρεσβείας της στο Βελιγράδι με διπλωματικό προσωπικό που θα αποσπαστεί σε αυτό και ως συντονίστρια των δραστηριοτήτων της "Ομάδας Επαφής" νέα συνάντηση των έξι χωρών - μελών, προκειμένου να υλοποιηθεί και να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.

Σε "σοβαρό διάλογο" κάλεσε τον Μιλόσεβιτς ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι, διότι "κινδυνεύει να αντιμετωπίσει την οργή του ΝΑΤΟ", ενώ η βουλγαρική διπλωματία επισήμανε την ανάγκη "τερματισμού της βίας και από τις δύο πλευρές", κατά δήλωση στη Σόφια του εκπροσώπου του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Ράντκο Βλάικοφ.

"Ικανοποίηση" του ΝΑΤΟ

Σε ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εκφράζεται "ικανοποίηση" για ορισμένες θετικές ενδείξεις αλλαγής της πολιτικής Μιλόσεβιτς, αλλά... διευκρινίζεται πως οι δηλώσεις του περιέχουν απογοητεύσεις και διφορούμενα και ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ για επέμβαση θα συνεχιστεί...

"Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να χαλαρώσει", έλεγε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Οι υπεύθυνοι στρατιωτικού σχεδιασμού θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται τις επιλογές για το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επέμβασης, ενώ η Συμμαχία θα διατηρήσει την ετοιμότητά της, συνεχίζοντας να ασκεί τη "μέγιστη πίεση".

Στο μεταξύ η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" δημοσίευε χτες ρεπορτάζ με δηλώσεις ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, κατά τους οποίους πριν πραγματοποιηθεί στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, "πρέπει να βομβαρδιστούν οι βάσεις πυραύλων" της Γιουγκοσλαβίας, για να προστατευτεί η αεροπορία του ΝΑΤΟ από ενδεχόμενη γιουγκοσλαβική επίθεση...

Τα επεισόδια συνεχίζονται

Τα ένοπλα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζονται στη μεθοριακή γραμμή Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας, συγκεκριμένα στην περιοχή της Ντρένιτσα, ενώ το "ενημερωτικό κέντρο των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου" έδωσε στοιχεία για τις πρόσφατες επιχειρήσεις της αστυνομίας στην περιοχή του Ντέτσανι. Σύμφωνα με αυτά, 58 άτομα έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 100 είναι τραυματίες και 200 αγνοούνται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις και "ώριμες" δυτικές πρωτοβουλίες (1998-09-17 00:00:00.0)
Προωθούνται οι Σέρβοι, ενώ το ΝΑΤΟ "προετοιμάζεται" (1998-08-05 00:00:00.0)
Διπλωματική "κινητικότητα" (1998-06-24 00:00:00.0)
Προετοιμασία επέμβασης με πρόσχημα και τους πρόσφυγες (1998-06-05 00:00:00.0)
Αναμενόμενες οι νέες κυρώσεις κατά του Βελιγραδίου (1998-05-02 00:00:00.0)
Κρούσματα βίας στο Κοσσυφοπέδιο (1997-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ