Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κρούσματα βίας στο Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εντείνονται οι ανησυχίες για την έκρηξη νέων κρουσμάτων βίας στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς χτες - ένα 24ωρο μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του πρύτανη του πανεπιστημίου της Πρίστινας, Ράντιβογιε Πάποβιτς - έγινε γνωστό ότι στο χωριό Σίρμπιτσα του Κοσσυφοπεδίου φονεύτηκε ένας Αλβανός που στήριζε την πολιτική του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Τα τελευταία περιστατικά έκαναν χτες τον ηγέτη των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, να δηλώσει ότι οι οπαδοί του δεν έχουν καμία σχέση με τις δολοφονικές απόπειρες σε βάρος φιλοκυβερνητικών Αλβανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ένας από τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντο", αναφέρθηκε χτες για πρώτη φορά στα τελευταία κρούσματα βίας στο Κόσσοβο, σημειώνοντας πως εάν η Σερβία μετατραπεί σε ισχυρή και δημοκρατική χώρα, τότε θα σταματήσουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου να εκφράζουν και να υποστηρίζουν αποσχιστικές τάσεις.

Σήμερα, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πρίστινας, με αφορμή την προχτεσινή δολοφονική απόπειρα κατά του πρύτανη Πάποβιτς.

Οι διαδηλώσεις στο Βελιγράδι

Περίπου 30.000 άτομα διαδήλωσαν και χτες, για 59η μέρα, στους δρόμους του Βελιγραδίου, ζητώντας από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς να κάνει δεκτή τη νίκη της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντο" στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη. Στη διάρκεια της ομιλίας τους οι ηγέτες του "Ζάγιεντο", που μόλις είχαν γυρίσει από σύντομη επίσκεψη στην Ιταλία, εξέφρασαν την πεποίθηση πως εκπνέει ο χρόνος παραμονής του Σέρβου Προέδρου στην εξουσία. Οπως είπαν, "το 1997 είναι ο τελευταίος χρόνος που ο Μιλόσεβιτς κυβερνά τη Σερβία, γιατί έχει εναντίον του την πλειοψηφία του λαού". Στο μεταξύ, στη Βόννη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι ο υπουργός Κλάους Κίνκελ θα δεχτεί την Κυριακή τον Ζόραν Ντζίντιτς (ένας από τους ηγέτες του "Ζάγιεντο") προκειμένου να συζητήσουν "την τρέχουσα κατάσταση" στο Βελιγράδι.

  • Ο 46χρονος Γιάνκο Γέκνιτς, υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, σκοτώθηκε χτες το μεσημέρι σε τροχαίο δυστύχημα στον δρόμο Ποντγκορίτσα - Ντανίλοφγκραντ κοντά στο Κομάνσκι Μοστ. Το δυστύχημα έγινε όταν το αυτοκίνητο του υπουργού Εξωτερικών έπεσε σε σταματημένο λεωφορείο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Νικόλα Κόλιεβιτς, πρώην αντιπρόεδρος των Σερβοβόσνιων, αυτοπυροβολήθηκε στο γραφείο του στο Πάλε. Ο Κόλιεβιτς, καθηγητής φιλοσοφίας που είχε διατελέσει αντικαταστάτης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου με σοβαρά τραύματα. Αργά χτες βραδυ, ο δρ. Ράντοσλαβ Σβίτσεβιτς, υπεύθυνος του νοσοκομείου, διέψευσε τις πληροφορίες του ραδιοσταθμού Β-92 κατά τις οποίες ο Κόλιεβιτς υπέκυψε στα τραύματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ