Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού

Η παλαιστινιακή σημαία κυματίζει, από χτες τα ξημερώματα, στο πρώην επιτελείο του ισραηλινού στρατού, σε κεντρικό υπερυψωμένο σημείο της Χεβρώνας. Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρησή του από τα 4/5 της πόλης λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από το ισραηλινό Κοινοβούλιο, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έσπευσαν να επισκεφθούν τα κελιά που κατά καιρούς "φιλοξενήθηκαν", ενώ δεκάδες Εβραίοι έποικοι θρηνούσαν, ψέλνοντας παραδοσιακούς τους ύμνους. Παρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας και από τις δύο πλευρές, δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια μέσα στη Ζώνη που παραμένει υπό ισραηλινή κυριαρχία.

Από τις τέσσερις το πρωί της Παρασκευής, το μεγαλύτερο μέρος της Χεβρώνας βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο ισραηλινός στρατός απομάκρυνε όλο τον εξοπλισμό και τις δυνάμεις του και μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου η μακριά σειρά των ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων είχε, ήδη, απομακρυνθεί από την πόλη. Με ένα λιτό ανακοινωθέν ο Ισραηλινός αντιστράτηγος Γκάμπι Οφίρ γνωστοποίησε ότι "στις 6 το πρωί της Παρασκευής η διοίκηση της Χεβρώνας παραδόθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή". Λίγες ώρες αργότερα, η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον αρχηγό των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Αμνόν Σαχάκ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "τα δύσκολα για τη συνύπαρξη των δύο λαών ξεκινούν από εδώ και στο εξής για τις επόμενες ημέρες ή και μήνες".

Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, που είχε αρχίσει από την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ισραηλινού Κοινοβουλίου κατά την οποία η συμφωνία για τη Χεβρώνα εγκρίθηκε με 87 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 1 αποχή, ενώ απουσίασαν ορισμένοι βουλευτές. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν όλοι οι βουλευτές του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επαναδιατύπωσε την πεποίθησή του ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι πολύ πιο ευνοϊκή από τη συμφωνία που είχε καταληχτεί στα πλαίσια των συνομιλιών του Οσλο και δήλωσε ότι ευελπιστεί μέχρι το τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας να φέρει στην Κνεσέτ προς έγκριση και άλλες συμφωνίες ειρήνης, τόσο με τους Παλαιστινίους όσο και με άλλες αραβικές χώρες.

Χτες το μεσημέρι χιλιάδες Παλαιστίνιοι παρακολούθησαν την έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στις κεντρικές εγκαταστάσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας, πλέον,και στη συνέχεια συνέρρευσαν στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου μέχρι πρότινος χρησίμευε ως αρχηγείο του ισραηλινού στρατού, στο οποίο πολλοί από αυτούς είχαν φυλακιστεί και βασανιστεί.

Την ίδια, περίπου, ώρα δεκάδες Εβραίοι έποικοι συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο του τομέα της πόλης που παραμένει υπό ισραηλινή κυριαρχία, όπου προσευχήθηκαν και θρήνησαν για την "εβραϊκή γη που παραδόθηκε στους Παλαιστινίους". Μερικά, μόνο, εικοσιτετράωρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τη Χεβρώνα, σε πολλά σημεία των εβραϊκών οικισμών έχουν κάνει την εμφάνισή τους συνθήματα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο ισραηλινός στρατός, φοβούμενος το ξέσπασμα συγκρούσεων, απαγόρευσε σε 18 ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς παράνομης οργάνωσης "ΚΑΧ", που εδρεύει στη Χεβρώνα, να εισέλθουν στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης για, τουλάχιστον, 15 ημέρες.

Μικροεπεισόδια στον ισραηλινό τομέα

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, τόσο από τον ισραηλινό στρατό που παραμένει στο 1/5 της Χεβρώνας, όσο και από την παλαιστινιακή αστυνομία, μικρής εμβέλειας επεισόδια ξέσπασαν, χτες το απόγευμα, στον ισραηλινό τομέα της πόλης όταν δεκάδες Παλαιστίνιοι, από τους 20.000 που κατοικούν στο συγκεκριμένο τομέα, πετροβόλησαν τις περιπόλους του ισραηλινού στρατού. Ο ισραηλινός στρατός απομάκρυνε τους συγκεντρωμένους χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και οι συγκρούσεις δεν επεκτάθηκαν..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ