Σάββατο 18 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αδιαλλαξία της κυβέρνησης, επιμονή των απεργών

ΣΕΟΥΛ.-

Διαδηλώσεις και απεργίες συνεχίστηκαν χτες για 24η μέρα στη Νότια Κορέα, χωρίς η κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ να έχει κάνει φανερή την πρόθεσή της να υποχωρήσει έστω και στο ελάχιστο όσον αφορά στον αντεργατικό νόμο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κεντρική και καθιερωμένη διαδήλωση στην περιοχή της Σεούλ, όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός "Μιονκγντόνγκ" - καταφύγιο των εφτά συνδικαλιστών ηγετών που απειλούνται με σύλληψη, συγκέντρωσε τη συμμετοχή χιλιάδων απεργών. Τα συνθήματα για την κατάργηση του αντεργατικού νόμου επαναλήφτηκαν, όπως και οι φωνές των διαδηλωτών για παραίτηση του Προέδρου Κιμ από την εξουσία. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στον καθεδρικό ναό "Μιονγκντόνγκ" για να συναντήσουν τους συνδικαλιστές, αλλά αντιμετώπισαν την ισχυρή παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών. Ομως, και αυτή τη φορά, απέφυγαν να έρθουν σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς, γι' αυτό και δε σημειώθηκαν επεισόδια.

Το ίδιο 24ωρο, η αυτοκινητοβιομηχανία "Χιουντάι" κάλεσε τους εργαζόμενους να προσέλθουν από την ερχόμενη Δευτέρα στους τόπους δουλιάς. Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση δε γίνεται γνωστό εάν τα εργοστάσια της εταιρίας θα ανοίξουν μετά από συμφωνία εργοδοσίας και συνδικαλιστών... Αντίθετα, οι εργαζόμενοι σε μία άλλη αυτοκινητοβιομηχανία, την "Κία" ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν και την ερχόμενη βδομάδα τις απεργίες τους, οι οποίες έχουν αρχίσει από τις 26 Δεκέμβρη.

Εντούτοις, η απεργία δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι Νοτιοκορεάτες απέναντι στον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης Κιμ. Ενας 25χρονος περιλούστηκε χτες με βενζίνη έξω από τον χώρο εργασίας του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναλγησία της κυβέρνησης στα εργατικά αιτήματα. Ο νεαρός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα στο 30% του σώματός του. Πριν μία βδομάδα, ένας άλλος εργαζόμενος στην αυτοκινητοβιομηχανία "Χιουντάι" είχε αυτοπυρποληθεί ακριβώς για τον ίδιο λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ