Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά στην Κλαυθμώνος!

Την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και το δημόσιο χαρακτήρα των οργανισμών όπου εργάζονται, διαμήνυσαν χτες, με μια δυναμική κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι σε ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και Κεντρική Λαχαναγορά. Τελεσιγραφική η απάντηση του Γ. Παπαντωνίου

Ως "εξυγιαντική προσπάθεια που στοχεύει στην καλύτερη λειτουργία των οργανισμών" (!), επιχείρησε να εμφανίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου τη μετατροπή μιας σειράς δημοσίων οργανισμών από ΝΠΔΔ σε ανώνυμες εταιρίες, με στόχο το ξεπούλημά τους, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους των εργαζομένων σε ΟΔΔΥ,ΟΣΚ,του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας,οι οποίοι- στα πλαίσια τρίωρης στάσης εργασίας - πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο ΥΠΕΘΟ.

Στη συνάντηση, ο Γ. Παπαντωνίου σχεδόν τελεσιγραφικά διαμήνυσε στους συνδικαλιστές ότι η μετατροπή αυτών των οργανισμών σε ΑΕ θα γίνει οπωσδήποτε,όχι μόνο γιατί η ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι "αυτή του λιγότερου κράτους", αλλά και για "την εξυγίανση των οργανισμών". Για τις εργασιακές σχέσεις, ισχυρίστηκε αόριστα και χωρίς να πείθει κανέναν ότι "δε θα θιγούν", αφού αυτόματα αίρεται η μονιμότητα για τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους οργανισμούς. Ετσι, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των εργαζομένων, απέφυγε να απαντήσει, αν θα διέπονται και στο μέλλον από τη δημοσιοϋπαλληλική μονιμότητα. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο εγκατέλειψε τη συζήτηση, αφήνοντας στη θέση του τον γραμματέα του υπουργείου κ. Παπαϊωάννου να αοριστολογεί.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό και τον γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων και της ΑΔΕΔΥ ανέφεραν ότι η συνάντηση δεν ήταν εποικοδομητική και ότι θα συνεχίσουν αγωνιστικά.

Από την πλατεία Κλαυθμώνος, "από το χώρο των σκοτεινότερων στιγμών των δημοσίων υπαλλήλων στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου ύστερα από 100 χρόνια οι τραγικές καταστάσεις του παρελθόντος αναβιώνουν και επαναλαμβάνονται" - όπως αναφέρει και το κοινό τους ψήφισμα - ξεκίνησαν χτες την πορεία τους εκατοντάδες εργαζόμενοι από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών. Μια δυναμική πορεία, όπου το βασικό αίτημα των εργαζομένων ήταν η παραμονή των οργανισμών στο Δημόσιο.

Με πανό και πικέτες που έγραφαν "Οχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας" και με συνθήματα, όπως "Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός, ιδιωτικοποίηση και αυταρχισμός" και "Αυτή η περιουσία είναι του λαού και όχι τσιφλίκι του κάθε υπουργού", μέσω της οδού Σταδίου, έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προειδοποιώντας ότι"Αυτή η κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή, θα δώσουμε απάντηση πιο δυναμική".

Το κοινό ψήφισμα των εργαζομένων των τεσσάρων οργανισμών, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι "η κυβερνητική πολιτική παραδίδει τις υπηρεσίες μας στις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, καταργεί το κοινωνικό κράτος και αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους με μετέωρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα (...) οι επί σειρά ετών εποικοδομητικές και υπεύθυνες προτάσεις μας για την αναβάθμιση των οργανισμών μας και των υπηρεσιών που προσφέρουν στον πολίτη αγνοούνται παντελώς και αντί αυτών επιλέγονται αδιαφανείς μέθοδοι, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην οικονομική ασυδοσία με την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων προς όφελος διαφόρων αετονύχηδων και στην κατάργηση των κοινωνικών παροχών".

Καταλήγοντας, το ψήφισμα αναφέρει: "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, προασπιζόμενοι το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών μας για δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς αναβαθμισμένους και σύγχρονους στην υπηρεσία του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου, γενικότερα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζουν τη δράση τους (1998-11-10 00:00:00.0)
Στην Κλαυθμώνος... (1998-06-18 00:00:00.0)
Εμμονή στο ξεπούλημα (1998-06-10 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα (1998-03-24 00:00:00.0)
ΚΑΙ Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ στο κυβερνητικό στόχαστρο (1996-10-04 00:00:00.0)
ΠΙΣΩ ΣΤΟ 1890! (1996-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ