Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεργατική πλατφόρμα με πρόσχημα την απασχόληση

Ανακεφαλαίωση γνωστών αντεργατικών μέτρων, με μια "γεύση" από τα νέα νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αποτελεί το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση", που εμφάνισε χτες ο υπουργός Εργασίας

Ενα αντεργατικό έκτρωμα που ονομάζεται "εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση" το 1998,έδωσε στη δημοσιότητα και στους "κοινωνικούς εταίρους" (!), χτες η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου.Το σχέδιο περιέχει συνοπτικά κάθε αντεργατικό μέτρο, που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την υλοποίηση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων - αποτελεί ουσιαστικά μια αντεργατική ανακεφαλαίωση - πάει, όμως, και ένα ακόμα βήμα πιο πέρα στα πλαίσια όσων συζητήθηκαν στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και στις Συνόδους Κορυφής Αμστερνταμ και Λουξεμβούργου.Με λίγα λόγια διαπνέεται από τη λογική του "απασχολήσιμου",της μιας θέσης εργασίας κομμένης στα δύο και του ενός μεροκάματου κομμένου στα δύο ή και στα τρία...

Η κυβέρνηση υποστηρίζει με εθνική... υπερηφάνεια ότι για πρώτη φορά μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι, που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ελέγξει την υλοποίησή τους!Για το 1998, λοιπόν, η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει 1% την απασχόληση, σε σχέση με το 0,5% του 1997. Επίσης, ελπίζει να μειώσει και την ανεργία, αλλά ο Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι δε χρειάζεται να σταθούμε στους... αριθμούς, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόβλεψη για τη μείωσή της. Σε τέσσερις "πυλώνες" και 19 κατευθυντήριες γραμμές χωρίζεται το εν λόγω σχέδιο, στο οποίο καλούνται να κάνουν τις παρεμβάσεις τους εργοδότες και εργαζόμενοι.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας,δηλαδή το χτύπημα του 8ωρου - 40ωρου - 5νθήμερου, η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης,η προώθηση των, περιβόητων και διαλυτικών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την ίδια την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,η αντικατάσταση της επιδότησης ανεργίας με την "ενεργητική" χρηματοδότηση των εργοδοτών για δημιουργία θέσεων εργασίας, τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα που δίνονται στους εργοδότες, για να κάνουν... προσλήψεις, διάφορα προγράμματα και παραπρογράμματα, περιέχονται σε αυτό το περίφημο σχέδιο - καταπέλτης για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι όλα τα μέτρα και στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά, θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες το πολύ!

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισαγωγή του σχεδίου "τα σημερινά φαινόμενα της ανεργίας και της αβεβαιότητας της απασχόλησης δεν αντιμετωπίζονται πλέον αποτελεσματικά με επιδόματα", ενώ απαιτείται "προσαρμογή των παραδοσιακών προτύπων οργάνωσης της εργασίας στα νέα πρότυπα οργάνωσης της παραγωγής και ανταγωνισμού"! Τονίζεται, επίσης, πολύ χαρακτηριστικά, ότι "για την Ελλάδα, η συμμετοχή στην ΟΝΕ κάνει επιτακτική την ενίσχυση της ανταγωνιστικής βάσης της οικονομίας της".

Οι παραπάνω θέσεις και διαπιστώσεις, οδηγούν την κυβέρνηση να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για την... απασχόληση - που δε θα μειώνει την ανεργία αλλά θα... αυξάνει την απασχόληση (!), όπως είπε ο υπουργός Εργασίας - το οποίο βασίζεται: Στην ανάπτυξη... επενδυτικών πρωτοβουλιών, στην προώθηση ενός "ισχυρού επενδυτικού ρεύματος, ιδιωτικού και δημόσιου", σε "νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας", σε "ενεργητικά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας", σε "εκπαίδευση και κατάρτιση".

Ολα αυτά, εξειδικεύονται συνοπτικά στα εξής:

  • Αναζήτηση "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας. Γίνεται η παραδοχή ότι οι"ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας" έχουν στόχο αυτή την "ευελιξία". Στα πλαίσια αυτά επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις τον Μάη για: Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μερική απασχόληση, τα αντικίνητρα στην απασχόληση συνταξιούχων, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το νέο σύστημα Επιθεωρήσεων Εργασίας. Παράλληλα, θα υπογραφτεί Προεδρικό Διάταγμα που θα κυρώνει την οδηγία 93/104/ΕΚ, επίσης για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Στον ίδιο άξονα, περιλαμβάνονται και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ!

  • Ενίσχυση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,στα πλαίσια "συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων". Τα ΤΣΑ μπορούν μεταξύ άλλων να "αποτελέσουν πεδίο πιλοτικής εφαρμογής καινοτομικών μεθόδων αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις και τα διάφορα μέτρα ευέλικτης απασχόλησης", όπως τονίζεται στο σχέδιο. Για τις συμφωνίες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη και η Εθνική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και οι τοπικές ανάγκες και προβλήματα.Γίνεται έτσι καθαρό, ότι η ανατροπή των συμβάσεων εργασίας, στο όνομα των τοπικών προβλημάτων, είναι ο βασικός στόχος αυτών των ενεργειών.
  • Συναίνεση και ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων για τη "μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης και της φορολογικής πίεσης του μισθολογικού και μη κόστους εργασίας".Στον άξονα αυτό αναζητούνται τρόποι μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
  • Ενίσχυση της διά βίου εκπαίδευσης, της προσαρμογής δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις κάθε φορά ανάγκες των εργοδοτών, με πρόσχημα τη βοήθεια για να βρουν δουλιά. Στη δράση αυτή περιλαμβάνονται και προγράμματα του υπουργείου Παιδείας και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν οι παρεμβάσεις στο σχολικό σύστημα με την... εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση"!
  • Μετατροπή του ΟΑΕΔ με βάση τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η νέα δομή του ΟΑΕΔ έχει στόχο τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία φυσικά δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, όπως και οι ίδιοι οι εμπνευστές της παραδέχονται. Στη δομή αυτή περιλαμβάνονται κέντρα παρακολούθησης της αντεργατικής πολιτικής, όπως τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης,το Εθνικό Παρατηρητήριο Απασχόλησης κ.ά.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων - "ασπιρινών", τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας για νέους κάτω των 27 ετών και μακροχρόνια άνεργους άνω των 55 ετών. Γι' αυτά τα μέτρα, θα διοχετευτούν στους εργοδότες περίπου 118 δισ. δραχμές το 1998, για κατάρτιση, απασχόληση, συνδυασμό και των δυο, αυτοαπασχόληση. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η απασχόληση ανέργων άνω των 58 ετών, εφόσον χρειάζονται 600 μέρες για να συνταξιοδοτηθούν, με χρηματοδότηση του ΛΑΕΚ, η οποία θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Κάτω από το βάρος της "παγκοσμιοποίησης", μελετάται η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προγράμματα βελτίωσης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Προβλέπεται και ο "εκσυγχρονισμός" του αναπτυξιακού νόμου που ήδη έχει προχωρήσει. Χαρακτηριστικά προβλέπεται ακόμα και η θέσπιση "οροφής" χρηματοδότησης μέχρι15 εκατομ. δραχμές για κάθε νέα θέση εργασίας! Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών,"επαναμετοχοποιήσεις" κ.ά.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων "εργασιακής επανένταξης" απολυμένων από επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά δοκιμάστηκαν στην περίπτωση της GOOD YEAR και δυστυχώς απέτυχαν, ενώ δίνουν επιπλέον επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις!
  • Μέχρι και ειδικό κεφάλαιο για την απασχόληση μέσω της φύλαξης παιδιών, περιέχεται στο περίφημο σχέδιο, κάτι που αντανακλά τις ελπίδες της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας μέσω της δημιουργίας χιλιάδων "μπέιμπι σίτερ"... Οι ρυθμίσεις, που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο για την απασχόληση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εντάσσονται επίσης στο σχέδιο αυτό, για να δικαιολογήσει τη λαϊκή ρήση "απ' όλα έχει ο μπαχτσές".

Η κυβέρνηση φρόντισε, πάντως, να κάνει σαφές στο σχετικό κείμενο που έδωσε, ότι η πολιτική της θα κινηθεί, εκτός των άλλων: Στα πλαίσια της δημοσιονομικής σταθεροποίησης για την ΟΝΕ.Της προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής και της αυστηροποίησής της. Της διαβεβαίωσης των αγορών ότι θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι. Της προτεραιότητας σε επενδύσεις που παράγουν "ανάπτυξη", "ανταγωνιστικότητα" και θέσεις εργασίας. Της υποταγής στο χαμηλό πληθωρισμό.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίψτε το «σχέδιο υπερεκμετάλλευσης» των νέων (2013-01-19 00:00:00.0)
Επιχείρηση παραπλάνησης και εγκλωβισμού των νέων (2007-01-14 00:00:00.0)
Ολα για τους εργοδότες (1999-06-08 00:00:00.0)
Ολα στο βωμό της ΟΝΕ! (1999-06-04 00:00:00.0)
"Εθνικό" αντεργατικό σχέδιο (1998-03-28 00:00:00.0)
Μέτρα - πρόκληση για τους άνεργους (1998-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ