Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ολα στο βωμό της ΟΝΕ!

Καταμεσίς του βρόμικου πολέμου μας προέκυψε και το "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση". Η κυβέρνηση παρουσίασε σειρά αντεργατικών μέτρων, καλύπτοντάς τα με το "φύλλο συκής" της δήθεν δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας! Από κοντά και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έπαιξε ξανά στο θέατρο του "κοινωνικού διαλόγου", για να περάσει ένα ακόμη αντεργατικό τερατούργημα. Αυτή τη φορά ο θίασος του ευρωενωσιακού μονόδρομου δεν κουράστηκε πολύ. Τα υλικά και τα σχέδια όλα ήταν ήδη επεξεργασμένα. Το μόνο που έκαναν ήταν μια κωδικοποίηση των αντεργατικών νόμων και των διαφόρων "δράσεων" εκμαυλισμού των ανέργων και υποαπασχολούμενων, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Λευκής Βίβλου. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί, αλλά τώρα πρέπει να παρουσιαστεί συντονισμένα, ώστε να αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της οικονομικής - κοινωνικής δράσης.

Η κυβέρνηση με το "σχέδιο" αυτό εξυπηρετεί τρεις κύριους στόχους: 1) Υποβάλλει σχέδιο προς τα αφεντικά της, την ΕΕ και τα όργανά της, για τη συντονισμένη και αποτελεσματική εφαρμογή και έλεγχο της πολιτικής της που είναι η ολόπλευρη ενσωμάτωση της χώρας στην ΟΝΕ και 2) Αξιοποιεί τα μέτρα αυτά παίζοντας με τον πόνο των ανέργων και των εργαζομένων, για προεκλογικούς λόγους. 3) Αναβαθμίζει την επίθεσή της ενάντια σε ό,τι απέμεινε από την όποια κοινωνική πολιτική με την καθιέρωση και στήριξη των "επαγγελματιών εθελοντών" των προγραμμάτων της ΕΕ, δηλ. εργαζομένων χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΑΕΔ τεμαχίζεται, με στόχο την αλλαγή των δομών του. Αντί να αναβαθμιστεί, σύμφωνα και με τις προτάσεις των συνδικάτων για να στηρίζει τους άνεργους, προσαρμόζεται αφ' ενός στην πολιτική της αφαίμαξης δισεκατομμυρίων για τη στήριξη των εργοδοτών και αφ' ετέρου στην οργάνωση σεμιναρίων μέσω των περιβόητων ΚΕΚ. Πρόκειται για την ουσιαστική διάλυση του ΟΑΕΔ, έτσι όπως τον γνωρίσαμε. Εξάλλου, η ίδρυση των ιδιωτικών γραφείων εργασίας, δηλαδή των γραφείων δουλεμπόρων (όπως καθιερώθηκαν με τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο 2639/98), "αναπληρώνει" τον παραμερισμό του ΟΑΕΔ και έτσι αυτά τα επαίσχυντα γραφεία εντάσσονται στις "δράσεις" αυτού του σχεδιασμού! Ταυτόχρονα, επανασερβίρεται το γνωστό παραμύθι ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία με τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Εδώ ας θυμηθούμε ότι τα τελευταία 5 χρόνια διατέθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 2 τρισ. δραχμές για προγράμματα κατάρτισης και το αποτέλεσμα που είδαμε είναι η ανεργία να φτάνει το 13%!

Να σημειωθεί επιπλέον ότι στο "Σχέδιο" εντάσσονται τα μέτρα για τη μερική απασχόληση, το μοίρασμα των θέσεων εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, η επέκταση της εφαρμογής του "απασχολήσιμου", η "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" της περιβόητης Λευκής Βίβλου, όπως ακριβώς ενσωματώθηκε στο νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης πέρσι το καλοκαίρι με το νόμο - λαιμητόμο 2639/98. Επίσης τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που σηματοδοτούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οσον αφορά τις "φορολογικές ελαφρύνσεις" του "Σχεδίου", αυτές αφορούν τους επιχειρηματίες. Ετσι, προβλέπεται η έκπτωση 50% του ποσού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών από τα κέρδη, για κάθε "νέα" θέση!

Μ' αυτόν τον τρόπο η κατεύθυνση της επιδότησης της εργοδοσίας αποτελεί για την κυβέρνηση βασικό πυλώνα της πολιτικής της για την υλοποίηση της ταξικής της πολιτικής στο ζήτημα της απασχόλησης. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: νέα προνόμια στο κεφάλαιο, αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, επέκταση των μέτρων διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, μοίρασμα της ανεργίας, διόγκωσή της, αύξηση της φτώχειας. Η κατάργηση του 8ωρου, το χτύπημα της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, η διάλυση της επιδότησης των ανέργων, η υπονόμευση της δημόσιας παιδείας, όλα επαναβεβαιώνονται και προωθούνται με συντονισμό και έλεγχο στο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης". Η ευρωενωσιακή "Λευκή Βίβλος" σε όλο της το μεγαλείο στο όνομα της ΟΝΕ, παραμονές των ευρωεκλογών! Τι πιο καλύτερη απόδειξη ότι Ευρωπαϊκή Ενωση και φιλολαϊκή πολιτική δε συμβιβάζονται. Οτι ο ευρωπαϊκός "μονόδρομος" είναι δρόμος που οδηγεί στην ανεργία και την εξαθλίωση. Οτι κλαδικές πολιτικές, σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης με μοχλό το δημόσιο τομέα στη βιομηχανία, σχεδιασμός προγραμμάτων περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, όλα αυτά που προτείνει, μόνο ένα πολιτικό κόμμα - το ΚΚΕ - προϋποθέτουν ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προϋποθέτουν μια άλλη ανάπτυξη, μια άλλη απάντηση στον "μονόδρομο" της ΟΝΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη και αποτελεσματική απάντηση των εργαζομένων και των ανέργων σ' αυτή την απάνθρωπη πολιτική.

Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΓΓ του ΕΚ Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλαγές για προσφορά της πιο φτηνής εργατικής δύναμης στο κεφάλαιο (2001-07-31 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις αντεργατικές αλλαγές (2000-12-30 00:00:00.0)
Πάλη για αντιμονοπωλιακή ανάπτυξη (2000-06-18 00:00:00.0)
Στην ασφάλιση του ΙΚΑ άνεργοι νέοι (1998-12-31 00:00:00.0)
Αντεργατική πλατφόρμα με πρόσχημα την απασχόληση (1998-03-27 00:00:00.0)
Μέτρα - πρόκληση για τους άνεργους (1998-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ