Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για την περιστολή της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ

Φαινόμενα φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις - μεταξύ των οποίων και επώνυμες και μεγάλες - που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, εντόπισε... τώρα το υπουργείο Οικονομικών και δίνει αυστηρές οδηγίες στις Εφορίες για προσεχτική παρακολούθηση της απόδοσης ΦΠΑ από επιχειρήσεις και για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στους παραβάτες.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στις Εφορίες το υπουργείο, στην πράξη παρατηρείται το φαινόμενο πολλές Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) να μην παρακολουθούν επισταμένως τις υποχρεώσεις των υποκείμενων σε ΦΠΑ, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και μεγάλες και επώνυμες να μην αποδίδουν καθόλου ή να αποδίδουν εκπρόθεσμα το ΦΠΑ ή να γίνεται καταλογισμός των σχετικών ΦΠΑ σωρευτικά για περισσότερες χρονικές περιόδους με συνέπεια την αύξηση της φοροδιαφυγής και την απώλεια εσόδων των δημοσίου. Επίσης, έχει παρατηρηθεί η έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων από επιχειρήσεις κατά την πρώτη περίοδο μετά τη δήλωση έναρξης και τη θεώρηση των οικείων βιβλίων και στοιχείων έτσι που και το γεγονός αυτό να διευρύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι ΔΟΥ καλούνται να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Κάθε ΔΟΥ θα τηρεί συγκεντρωτική υποκείμενων σε ΦΠΑ επιχειρήσεων των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο τα 300 εκατ. δρχ.
  • Ακόμα, κάθε ΔΟΥ θα τηρεί αναλυτική κατάσταση ανά επιχείρηση που έχει συμπεριληφθεί στην παραπάνω κατάσταση σε ιδιαίτερο φάκελο, για την ανά μήνα ενημέρωση και παρακολούθηση της υποβολής των περιοδικών δηλώσεων και απόδοσης του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι από τα στοιχεία ενημέρωσης της αναλυτικής αυτής κατάστασης ή από τη μη υποβολή δηλώσεων θα δίνεται σχετική εντολή προσωρινού ελέγχου.
  • Τέλος, οι Εφορίες καλούνται να παρακολουθούν επισταμένως τις επιχειρήσεις κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας τους και μετά την υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών και θεώρησης βιβλίων, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης εργασιών και τη θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ