Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Η υποτίμηση της δραχμής νέο πλήγμα για τους ΕΒΕ

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικρεμπόρους να βάλουν τέρμα στην απραξία της ΓΣΕΒΕΕ και να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους, παίρνοντας την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους

Τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η υποτίμηση της δραχμής και για τους αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους, επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων" (ΔΗΚΕΒΕ). Με την ίδια ανακοίνωση, η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους μικρεμπόρους, να βάλουν τέλος στην απραξία της ΓΣΕΒΕΕ και να αξιοποιήσουν μορφές πάλης ξεκινώντας από τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι που να ξεμπροστιάζουν την "ιερή συμμαχία" ΔΑΚΜΜΕ - ΠΑΣΚΕΒΕ - ΑΣΚΜΜΕ, καθώς η συμμαχία αυτή φρενάρει την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Τους καλεί, επίσης, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους ενισχύοντας τη ΔΗΚΕΒΕ που παλεύει για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και για την ανάπτυξη ενός πλατιού λαϊκού μετώπου με στόχο την ανατροπή της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας.

Με την υποτίμηση της δραχμής και τα νέα μέτρα που τη συνοδεύουν - σημειώνει η ΔΗΚΕΒΕ - ο λαός γίνεται φτωχότερος, ροκανίζεται ακόμα περισσότερο το εισόδημα των ΕΒΕ, αυξάνεται το κόστος παραγωγής και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων και δυσκολεύει παραπέρα η θέση τους στην αγορά. Η ανεργία θα συνεχίσει να φουντώνει, επιταχύνεται η κατάργηση του οχτάωρου, του πενθήμερου και των συλλογικών συμβάσεων, το ξεπούλημα μισοτιμής των ΔΕΚΟ στο μεγάλο κεφάλαιο, η κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων.

Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι τα μέτρα αυτά ήταν αναγκαία γιατί υπηρετούν τη "μεγάλη ιδέα" της ισότιμης συμμετοχής της χώρας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση της ΕΕ. Αυτή τη φορά, όμως, επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ, το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί δε βρισκόμαστε στη δεκαετία του '70 να παραπλανούν τους ΕΒΕ ότι η ένταξη στην ΕΟΚ θα ανοίξει νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα. Σήμερα, γνωρίζουν οι ΕΒΕ ότι η ελληνική αγορά ήταν αυτή που άνοιξε διάπλατα για τα ξένα προϊόντα, με αποτέλεσμα στα πέντε προϊόντα που καταναλώνονται τα τέσσερα να είναι εισαγόμενα. Ούτε η δεκαετία του '80 είναι για να ξεγελούν με τα δήθεν πλεονεκτήματα της επερχόμενης τότε συνθήκης για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και τον πακτωλό των πακέτων Ντελόρ. Τώρα οι ΕΒΕ γνωρίζουν ότι η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ έφεραν τα "αντικειμενικά κριτήρια", την πτώση του τζίρου, το συνεχή εκτοπισμό τους στη δήθεν ελεύθερη αγορά. Οσο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αυτά τα ροκάνισε και τα ροκανίζει το μεγάλο κεφάλαιο και οι παρατρεχάμενοί του.

Αυτές τις αλήθειες, συνεχίζει η ΔΗΚΕΒΕ, δεν μπορούν να τις κρύψουν, ούτε κι αυτούς που πραγματικά κέρδισαν και θα κερδίσουν από την υποτίμηση της δραχμής. Είναι οι ίδιοι που ωφελούνται όταν τα μεροκάματα μειώνονται, που παίρνουν τη θέση της μικροεπιχείρησης που κλείνει, δηλαδή, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Οι μικροεπιχειρηματίες δεν μπορούν να ωφεληθούν από τη μετακύληση των ανατιμήσεων στα προϊόντα που πωλούν, γιατί αυτό θα σημάνει νέα πτώση του τζίρου τους. Ούτε μπορούν να τους πείσουν ότι θα χτυπήσουν τους "κερδοσκόπους" σε ένα σύστημα όπου η ασυδοσία και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου είναι νόμος και η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΕΕ υπηρέτες του. Δεν μπορούν, συμπληρώνει η παράταξη, να κρύψουν την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία αυτοί έχουν φέρει τη χώρα με τα δήθεν οράματα για τη "σύγκλιση" και το ΕΥΡΩ. Γιατί, εάν η επίτευξη αυτών των στόχων σημαίνει λιτότητα και υποτίμηση του εισοδήματος των ΕΒΕ τότε αυτό το "όραμα" δεν τους αφορά και πρέπει να το αντιπαλέψουν εάν θέλουν να επιβιώσουν.

Γι' αυτό, οι ΕΒΕ δεν μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια, αλλά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να ξεσκεπάσουν όσους καλύπτουν αυτές τις πολιτικές. Να κάνουν τα σωματεία τους εργαλεία πάλης για την ανατροπή αυτή της πολιτικής. Και οι αγώνες, γίνονται πιο αποτελεσματικοί όσο περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι ΕΒΕ παίρνουν μέρος σ' αυτούς, όσο πιο ξεκάθαρους αντιμονοπωλιακούς στόχους έχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ