Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Κάποιοι ήδη ανησυχούν...

Σήμα κινδύνου για την "επόμενη μέρα", αποτελεί η εκρηκτική αύξηση όλων των δεικτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο γενικός δείκτης του οποίου χτες "έσπασε" - για πρώτη φορά - και το φράγμα των 2.000 μονάδων

Με σήμα κινδύνου για την "επόμενη μέρα" ισοδυναμεί η εκρηκτική αύξηση όλων των δεικτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου χτες ο γενικός δείκτης - για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου - ξεπέρασε τις 2.000 μονάδες. Οπως σημειώνουν στελέχη χρηματοοικονομικών εταιριών, η απότομη άνοδος των δεικτών και τα νέα επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί οι τιμές των μετοχών, δημιουργούν μια πραγματικότητα που είναι "ακριβή" για τους Ελληνες επενδυτές. Σ' αυτά τα πλαίσια τον τόνο στην ελληνική χρηματαγορά και ειδικότερα στο Χρηματιστήριο, φαίνεται να τον δίνουν ξένα κεφάλαια, που εκτιμούν πως βρήκαν την ευκαιρία να αποσπάσουν και πάλι κέρδη.

Στην ουσία γίνεται λόγος για τα ίδια κεφάλαια που πριν από την υποτίμηση της δραχμής η κυβέρνηση χαρακτήριζε "κερδοσκοπικά", ενώ τώρα αξιοποιεί τη διείσδυσή τους στη χώρα για να υποστηρίξει τα περί θετικών αντιδράσεων της αγοράς στην κυβερνητική πολιτική. Από αυτή την άποψη έχει σημασία το γεγονός ότι τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, που μοναδικό τους στόχο έχουν την πρόσκαιρη παραμονή στην ελληνική αγορά και την άρον - άρον έξοδό τους, μόλις αποκομίσουν τα αναμενόμενα κέρδη, δεν αφορούν μόνο το παιχνίδι στην οδό Σοφοκλέους, αλλά και τις τοποθετήσεις τους τόσο στους ιδιαίτερα ελκυστικούς τίτλους του δημοσίου, αλλά και στην αγορά συναλλάγματος. Η βιασύνη τους μάλιστα να φτάσουν στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα - πράγμα που συνδέεται και με την ανοδική τάση των ημερών σε όλα τα χρηματιστήρια - έχει οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές κεφαλαίων, κάτι που "αναγκάζει" την Τράπεζα Ελλάδας να κάνει συνεχείς παρεμβάσεις για να απορροφά, όπως λένε, τη ρευστότητα της αγοράς, προσφέροντας μεγάλα επιτόκια για δεσμεύσεις λίγων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχτές η κεντρική μας τράπεζα συγκέντρωσε περίπου 1 τρισ. δρχ. για 13 μέρες με επιτόκιο 15,5%!

Χτες, από την αρχή της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ο γενικός δείκτης κινήθηκε σε επίπεδα πάνω από τις 2.000 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 2.063,32 ή κατά 3,54% πιο ψηλά από την Πέμπτη, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 85,2 δισ. δραχμές! Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ προχτές είχαν παρουσιαστεί σημάδια "κόπωσης" στη συνεχή ανοδική πορεία, χτες για τις περισσότερες μετοχές που έκλεισαν με υψηλά "κέρδη", υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες ανεκπλήρωτες εντολές για αγορές.

Εκείνο πάντως που φαίνεται να ανησυχεί τους γνωρίζοντες είναι το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης είναι ήδη 52,2% αυξημένος από το κατώτερο επίπεδο του τριμήνου Γενάρη - Μάρτη, 45,2% πάνω από το κλείσιμο της 3 Μάρτη, που ήταν το χαμηλότερο του μήνα και περίπου 30% πάνω από την παραμονή της υποτίμησης.Πρόκειται για επίπεδα, τονίζουν, που δεν μπορούν εύκολα να "χωνευτούν" από την αγορά και γι' αυτό η απειλή ενός "κραχ" είναι πάντοτε "επί θύραις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ