Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κερδοσκόποι επιβράβευσαν την υποτίμηση της δραχμής!

Την πλήρη αποδοχή και ταύτιση των θέσεων της κυβέρνησης Σημίτη με τις θέσεις "των αγορών", προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ, επιβεβαίωσε και πάλι χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, επαναλαμβάνοντας τη νέα δέσμη μέτρων που συνοδεύουν την υποτίμηση

Με τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή του κοινωνικο- ασφαλιστικού συστήματος, των εργασιακών σχέσεων και το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού θα στηρίξουμε τη νέα ισοτιμία της δραχμής και θα επιδιώξουμε την ένταξή μας στην ΟΝΕ το 2001. Αυτό ήταν το νόημα των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου - εκτός των άλλων - έγινε ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 15 Μάρτη, αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής.

Επαναβεβαίωσε δηλαδή την προσήλωση της κυβέρνησης Σημίτη στις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές και την πλήρη ταύτισή της με τη "λογική" που επιτάσσουν οι "αγορές", το πολυεθνικό δηλαδή κεφάλαιο, που καθοδηγεί το εγχείρημα της ΟΝΕ. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι - με βάση τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου - η ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη αναλάβει τις δεσμεύσεις που απαιτούσε το κοινοτικό Διευθυντήριο προκειμένου να κάνει αποδεκτή την ένταξη της δραχμής στο μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος.

Ο Γ. Παπαντωνίου, επικαλέστηκε τη θετική αντίδραση, που εκδηλώθηκε από το κερδοσκοπικό κεφάλαιο στην υποτίμηση της δραχμής (πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού αποκομίζει πλέον τεράστια κέρδη), για να υποστηρίξει ότι η απόφαση για την υποτίμηση ήταν... "σωστή"! Εχουμε λοιπόν "την πολύ θετική αντίδραση των αγορών", η οποία - σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - μεταφράζεται σε εισροή 3,5 δισ. δολαρίων από τις 16 Μάρτη μέχρι σήμερα, το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου να αυξάνει στο ίδιο διάστημα κατά 30% - χτες ξεπέρασε μάλιστα το φράγμα των 2.000 μονάδων - ενώ η δραχμή, με τη νέα της πλέον ισοτιμία, ανατιμήθηκε κατά 3% ως προς τα κυριότερα ξένα νομίσματα. Και αυτό το κερδοσκοπικό όργιο του περιπλανώμενου συναλλάγματος που έχει πέσει σαν ακρίδα στη χώρα, η κυβέρνηση το ερμηνεύει σαν "εμπιστοσύνη των αγορών προς την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική". Εχουμε δηλαδή πλήρη ταύτιση απόψεων κυβέρνησης και κερδοσκοπικού κεφαλαίου για το τι είναι "καλό" ή "κακό" για την οικονομία. Προκλητικός για άλλη μια φορά ο Γ. Παπαντωνίου, κάλυψε ουσιαστικά την άλλη μορφή κερδοσκοπίας που εξελίσσεται εδώ και δύο βδομάδες στα ράφια των καταστημάτων. Ισχυρίστηκε πως ναι μεν "υπάρχει πίεση σε ορισμένες τιμές, αλλά η αγορά αντιδρά πολύ καλύτερα από πριν 5-10 χρόνια και αυτό επειδή σήμερα ο ανταγωνισμός λειτουργεί καλύτερα....". Υπάρχουν βέβαια και κερδοσκοπικά φαινόμενα, αλλά αυτά ελέγχονται και τέλος πάντων κάντε υπομονή μέχρι το καλοκαίρι, όταν θα αρχίσει και πάλι η καθοδική πορεία των τιμών... Εκανε και πάλι λόγο για στόχο πληθωρισμού 2,5% στο τέλος του χρόνου όταν τα κυβερνητικά επιτελεία δηλώνουν πολύ ευχαριστημένα αν ο πληθωρισμός διατηρηθεί στο 4,5% - 5% στο τέλος του χρόνου.

Ιδιωτικοποιήσεις

Αφού για μια ακόμη φορά ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να πουλήσει οτιδήποτε πωλείται, στη συνέχεια έκανε αυτοκριτική... επειδή στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω απ' όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς - όπως τους ανέλυσε ο Γ. Παπαντωνίου - το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Πώληση του 49% των μετοχών των στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΠ, ΕΥΔΑΠ κλπ). Σε προηγούμενη συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι το όριο του 49% θα ισχύσει μέχρι το 2000 και ότι στη συνέχεια θα περάσει και τυπικά ο έλεγχος των επιχειρήσεων αυτών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Επανέλαβε επίσης ότι στο τέλος του '98 θα δοθεί μέσω Χρηματιστηρίου άλλο ένα 15% των μετοχών του ΟΤΕ.
  • Ανάθεση των "προβληματικών" ΔΕΚΟ - όπως η "Ολυμπιακή", τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο ΟΣΕ, καθώς και οι επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας (ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ) - σε "στρατηγικό επενδυτή". Προαναγγέλλουν δηλαδή την πρόσδεσή τους στις πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν "βάσεις αναφοράς" ενόψει των συντελούμενων αλλαγών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
  • Πώληση κατά 100% των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, που η κυβέρνηση τις θεωρεί "μικρότερης σημασίας", όπως ο Οργανισμός Ιπποδρομιών Ελλάδας, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, οι θυγατρικές της "Ολυμπιακής" κλπ.
  • Πώληση των μικρών τραπεζών, που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο, με πρώτη στη σειρά τη Μακεδονία - Θράκης (τον Απρίλη) και έπεται συνέχεια με την Τράπεζα Κρήτης τον Ιούνη και την Κεντρικής Ελλάδας τον Ιούλη. Οσο για την Ιονική ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, όταν είναι γνωστό ότι έχει αποφασιστεί ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της Ιονικής, αλλά και της Εμπορικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κλπ.

Ανέφερε επίσης ότι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τις αλλαγές που θα υπάρξουν με το "μικρό" ασφαλιστικό νομοσχέδιο τον ερχόμενο Μάη, θα υπάρξουν"εξοικονομήσεις" 326 δισ. δραχμών, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα επίθεση κατά των κοινωνικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ