Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Βαλτώνουν" οι κλαδικές συμβάσεις

Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την καθυστέρηση στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και αρνούνται κάθε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Πολλοί, δε, από αυτούς θέτουν τα δικά τους "αιτήματα", επιδιώκοντας την αφαίρεση δικαιωμάτων με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων!

Στο στόχαστρο εργοδοτών και κυβέρνησης έχει μπει ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που τα τελευταία χρόνια δέχεται τα συντονισμένα τους πυρά. Στην πράξη και σε μεγάλη έκταση, οι συμβάσεις καταστρατηγούνται, ενώ στην κατεύθυνση της κατάργησής τους η κυβέρνηση προσφέρει "χείρα βοηθείας" με μέτρα, όπως τα διαβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

"Κουτί" ήρθε στους εργοδότες και η υποτίμηση της δραχμής, καθώς και τα συνοδευτικά αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αφού σε συνδυασμό με τη μη υπογραφή της Εθνικής αποτέλεσαν το άλλοθί τους για να τρενάρουν τις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις, έως ότου... διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα.

Κλάδοι ένδυσης

Ιδιαίτερα προκλητικοί εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στους κλάδους ένδυσης, στις συναντήσεις με την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος,αξιώνοντας ουσιαστικά να αποδεχτούν οι συνδικαλιστές αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Ομοσπονδία, μετά την καταγγελία των οχτώ κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφει, έχει καλέσει τέσσερις φορές σε συναντήσεις τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις, στις οποίες σκόπιμα δεν παραβρέθηκαν όλες. Ομως σε όσες συναντήσεις έγιναν, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, επικαλούμενοι την κρίση στους κλάδους που οι ίδιοι μαζί με την κυβέρνηση δημιούργησαν, επιτέθηκαν κατά του 40ωρου - 5ήμερου, το οποίο όπως ισχυρίζονται βλάπτει την "ανταγωνιστικότητα". Εκαναν λόγο για... υψηλόμισθους εργαζόμενους και θρασύτατα πρότειναν την εφαρμογή τετραήμερης απασχόλησης, αλλαγή του ωραρίου και την κατάργηση ουσιαστικά μιας σειράς εργατικών κατακτήσεων. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια σκόπιμης κωλυσιεργίας, μεταθέτουν τις διαπραγματεύσεις για μετά την υπογραφή απ' τη ΓΣΕΕ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο Θ. Ευθυμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που κωλυσιεργεί στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, αλλά και για τη γενικότερη στάση συναίνεσης που ακολουθεί, τροφοδοτώντας έτσι την ασυδοσία των εργοδοτών. Σημειώνει ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ήδη η Ομοσπονδία έχει προχωρήσει σε περιφερειακές συσκέψεις, καλώντας σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους εργαζόμενους στους κλάδους, ενώ συντονίζει τη δράση της με τέσσερις ακόμα Ομοσπονδίες. Στα πλαίσια αυτά, ήδη έχουν πραγματοποιήσει κοινή συγκέντρωση, ενώ συμμετέχουν στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη, προβάλλοντας το δικό τους πλαίσιο αιτημάτων.

Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία

Ακαρπες έχουν αποβεί οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης των εργαζομένων στα νοσοκομεία, καθώς στις δυο συναντήσεις που έχει καλέσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων αρνήθηκαν να εμφανιστούν οι κλινικάρχες. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης των Διαγνωστικών Κέντρων και της Πανελλήνιας Ενωσης των Εργαστηρίων που ανταποκρίθηκαν, απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στα αιτήματα των εργαζομένων. Σε μια προσπάθεια να διασπάσουν τους εργαζόμενους, πρότειναν την υπογραφή ξεχωριστών συμβάσεων και επιπλέον κατάργηση του ωραρίου, ζητώντας, οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια να δουλεύουν μισή ώρα επιπλέον τη μέρα. Οι εργοδότες, ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, καθυστερούν συνεχώς τις διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση, με στόχο να την οδηγήσουν στον ΟΜΕΔ.

Μέταλλο

Διευκολύνοντας τους εργοδότες, η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Μέταλλο,πιστή στη λογική της αδράνειας, αρνείται να προχωρήσει στην οργάνωση της αντίστασης και της αγωνιστικής διεκδίκησης των μεταλλεργατών. Αν και δυο φορές η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΜ πήρε απόφαση να καλέσει σε σύσκεψη τα σωματεία - μέλη της, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες, συνεχώς αναβάλλεται.

Με τη στάση της αυτή, αλλά και με την άρνησή της να διεκδικήσει ενιαία σύμβαση για τον κλάδο (υπογράφει τέσσερις συμβάσεις, της σιδηροβιομηχανίας, της σιδηροβιοτεχνίας, των αμαξωμάτων και της αργυροχρυσοχοϊας), τροφοδοτεί την αυθαιρεσία των εργοδοτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των αργυροχρυσοχόων, όπως και των βιομηχάνων αμαξωμάτων αρνήθηκαν να προσέλθουν στις συναντήσεις, οι σιδηροβιομήχανοι απέφυγαν κάθε συζήτηση επί των αιτημάτων, ενώ οι σιδηροβιοτέχνες πρότειναν εξευτελιστικές αυξήσεις της τάξης του 5,5% σε δυο δόσεις. Η αδράνεια και η σκόπιμη καθυστέρηση ενισχύουν τον κίνδυνο να φτάσει Μάης - Ιούνης και είτε να υιοθετηθούν οι προτάσεις των εργοδοτών, είτε να οδηγηθούν οι συμβάσεις στον ΟΜΕΔ.

Λογιστές και εργαζόμενοι στις φαρμακοβιομηχανίες

Ως "τροχοπέδη" για την υπογραφή αρκετών συμβάσεων, μεταξύ των οποίων και των λογιστών και των εργαζομένων στις φαρμακοβιομηχανίες, λειτουργεί η καθυστέρηση υπογραφής της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εργοδότες και στους δυο κλάδους αρνούνται ακόμα και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, ενώ έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δε θα το κάνουν, έως ότου υπογραφεί η Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, καταγγέλλεται ότι η καθυστέρηση υπογραφής Εθνικής Σύμβασης, που λειτουργεί ως "πιλότος" για τις κλαδικές, στόχο έχει να πλήξει παραπέρα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και να υποβαθμίσει τον ίδιο τον θεσμό.

Η Ομοσπονδία Λογιστών με τη σειρά της επισημαίνει τις συνέπειες που θα έχει η καθυστέρηση αυτή στα ήδη ισχνά και υποτιμημένα εισοδήματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα καταγγέλλεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη μεθοδευμένη καθυστέρηση έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ και κατά συνέπεια της υπογραφής της.

Τέλος, και οι δύο Ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για την περιφρούρηση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και να εργαστούν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 Απρίλη.

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι

Επάξια συναγωνίζεται τους εργοδότες σε θρασύτητα και προκλητικότητα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Το περιεχόμενο των προς διαπραγμάτευση σχεδίων των κλαδικών συμβάσεων των ιδιωτικών υπαλλήλων, των εμποροϋπαλλήλων και των τεχνικών, θα μπορούσε, σε αρκετά σημεία του, να είχε υπαγορευτεί από τους ίδιους τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, γίνεται μια γενική αναφορά περί "διασφάλισης του εισοδήματος των εργαζομένων", χωρίς να τίθεται προς διεκδίκηση συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων. Στο θεσμικό σκέλος, η πλειοψηφία αποδέχεται τη μερική απασχόληση και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στα σχέδια συμβάσεων προβλέπεται ακόμα και ο "δανεισμός" των εργαζομένων, υπό κάποιες ασαφείς... προϋποθέσεις. Επίσης, να σημειωθεί ότι μέσα από τις συμβάσεις ζητείται από τις επιχειρήσεις να παρακρατούν υποχρεωτικά από τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων τη συνδικαλιστική τους εισφορά και στη συνέχεια να την καταβάλλουν σ' αυτήν!

Παρ' όλα αυτά, οι εργοδότες "ποντάροντας" στην αδράνεια της Ομοσπονδίας αρνούνται να συζητήσουν ακόμα κι αυτό το απαράδεκτο διεκδικητικό πλαίσιο που αυτή προβάλλει. Σε πρόσφατη συνάντηση της ΟΙΥΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις του εμπορίου, αυτές αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρνούμενες να συζητήσουν μέχρις ότου διευθετηθούν τα ζητήματα της δραχμής και της υπογραφής της Εθνικής Σύμβασης. Για το θεσμικό μέρος της σύμβασης παρέπεμψαν τη συζήτηση μετά την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που θα συνοδεύσουν την υποτίμηση.

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία, όχι μόνο αρνήθηκε να συντονίσει πανελλαδικά τη δράση των σωματείων, ώστε να διεκδικηθούν συμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά αγνόησε επιδεικτικά τις προτάσεις τους για τις συμβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό με τη σύμβαση των υπαλλήλων συμβολαιογραφείων. Η ΠΑΣΚΕ αυθαίρετα άλλαξε το σχέδιο της σύμβασης που ομόφωνα τα σωματεία είχαν προτείνει, χωρίς να ενημερώσει και διαγράφοντας βασικά τους αιτήματα! Οταν η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην πρώτη συνάντηση με τους εργοδότες "τόλμησε" να διαμαρτυρηθεί, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Α. Φραγκόπουλος την εξύβρισε! Το γεγονός αυτός πυροδότησε την αντίδραση των σωματείων, τα οποία λίγες μέρες μετά πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και, κάτω από την πίεσή τους, η πλειοψηφία ανέλαβε τη δέσμευση άμεσα να καλέσει σύσκεψη μαζί τους, όπου θα διαμορφωθεί η τελική τους πρόταση, η οποία θα κατατεθεί για συζήτηση στους εργοδότες.

Επισιτισμός - Τουρισμός

Η απόρριψη της πρότασης της ΔΑΣ να διεκδικηθεί αγωνιστικά η υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων και η παραπομπή τους με συνοπτικές διαδικασίες στον ΟΜΕΔ από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), φαίνεται ότι τελικά οδήγησε σε αδιέξοδο. Η Ομοσπονδία υπογράφει τις συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εστιατορίων, ζαχαρωδών προϊόντων, αλιπάστων και εργαζομένων στον ΕΟΤ και μέχρι σήμερα στον ΟΜΕΔ έχει γίνει μόνο μία συνάντηση με τους ξενοδόχους.

Οι ξενοδόχοι "κατέθεσαν" την προκλητικότητά τους και στο τραπέζι του μεσολαβητή. Προκλητικότατα, ζήτησαν απελευθέρωση του ωραρίου και επέκταση του ωρομισθίου, όταν στον κλάδο ήδη οργιάζουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης! Συντονισμένοι πλήρως με τις κυβερνητικές επιδιώξεις, χαρακτήρισαν "εθνικό στόχο" την πτώση του πληθωρισμού στο 2,5% και ζήτησαν οι αυξήσεις να μην υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό! Επιπλέον στο όνομα της υποτίμησης και της υποτιθέμενης ζημίας που θα υποστούν, ζήτησαν παραπέρα μείωση του ήδη ευτελούς κόστους εργασίας.

Επίσης, οι ξενοδόχοι κατέθεσαν και στον ΟΜΕΔ τα αιτήματα που είχαν καταθέσει στον "κοινωνικό διάλογο". Τα αιτήματα αυτά, αποτέλεσμα ενός αντεργατικού ντελίριου, συμπυκνώνονται στο εξής ένα: Κατάργηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος. Μετά κι από αυτή την εξέλιξη, η ΔΑΣ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει μ' αυτόν τον τρόπο και κάλεσε την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, έστω και καθυστερημένα, να κινηθεί στην κατεύθυνση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Λιθογράφοι

Στο πνεύμα της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης και των νέων σαρωτικών μέτρων, οι εκπρόσωποι των λιθογραφικών επιχειρήσεων εμφανίστηκαν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, με προκλητικές αξιώσεις. Τόσο προφορικά, όσο και με εξώδικο έγγραφο απαίτησαν από το προεδρείο της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων να αποδεχτεί την αφαίρεση κατακτήσεων του κλάδου.

Αξιώνουν συγκεκριμένα: Να απαλειφτεί ο ορισμός της πενθήμερης βδομάδας "από Δευτέρα ως Παρασκευή", δηλαδή θέλουν κυλιόμενο πενθήμερο και να ανοίξει ο δρόμος για επιβολή "ευέλικτων" μορφών εργασίας. Να μειωθεί η προσαύξηση της νυχτερινής εργασίας από 50% σε 25%. Να προβλεφτεί στη συλλογική σύμβαση κατηγορία ανειδίκευτου εργάτη και να επαναπροσδιοριστούν οι υπάρχουσες κατηγορίες ειδικοτήτων, στην κατεύθυνση βέβαια της μείωσης των βασικών μισθών. Επίσης να καταργηθούν οι τριετίες και να προσδιοριστούν κριτήρια"ποιοτικής απόδοσης"!

Συμπληρώνοντας το σκηνικό, παρέπεμψαν οποιαδήποτε συζήτηση για αυξήσεις, για μετά την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να είναι στα πλαίσια της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής!

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων συντονίζει τη δράση της με δεκάδες άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη.

Ρεπορτάζ: Γ. ΦΛΩΡΑΤΟΣ, Ντ. ΝΤΑΒΟΥ, Β. ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ