Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πανικό προκαλούν οι αγώνες των ναυτεργατών

Με προβοκατόρικες ανακοινώσεις κατά των κινητοποιήσεων των ανέργων και χυδαίο αντικομμουνισμό, εξαργυρώνουν τα "γραμμάτια" προς τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση οι υποταγμένοι της ΠΝΟ!

Με τον αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και μαζική πορεία στους δρόμους του Πειραιά, οι ναυτεργάτες συνέχισαν και χτες τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Οι ναυτεργατικοί αγώνες που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και καθημερινά συσπειρώνουν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους αποδεικνύεται ότι έχουν προκαλέσει πανικό, τόσο στη νόθα πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,όσο και στους εφοπλιστές και την κυβέρνηση. Ετσι, προχτές οι συνδικαλιστές αυτής της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), εξαργυρώνοντας προφανώς "γραμμάτια" προς εφοπλιστές και κυβέρνηση, κυκλοφόρησαν μία προβοκατόρικη αντικομμουνιστική ανακοίνωση, η οποία διακρίνεται από την εμπάθεια και το μίσος της εναντίον των ναυτεργατών που κινητοποιούνται, τους οποίους αποκαλεί επί λέξει: "Κουλουράδες, συνταξιούχους, αργόσχολους της Ακτής Μιαούλη"! Η κατάπτυστη ανακοίνωση εκδόθηκε αμέσως μετά την προχτεσινή μαζική παράσταση των ναυτεργατών στην ΕΕ της ΠΝΟ, η οποία υποχρεώθηκε να αποφασίσει συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί ότι οι ...συνδικαλιστές, που αποκαλούν τους άνεργους ναυτεργάτες "κουλουράδες και αργόσχολους" (!), είχαν παραλάβει από τους συγκεντρωμένους "λίστα ανεργίας" με τα ονόματά τους, προκειμένου να μπαρκάρουν - όπως είπαν - μέσω της ΠΝΟ!

Η προβοκατόρικη ανακοίνωση εξόργισε τους ναυτεργάτες, των οποίων η μαχητική πορεία, που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από το ΓΕΝΕ και περνώντας από τα στέκια των ανέργων στην Ακτή Μιαούλη, συσπείρωσε και άλλους αγανακτισμένους ναυτεργάτες. Ακολούθησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της ΠΝΟ, όπου στεγάζονται κλαδικά σωματεία. Οι πρόεδροι αυτών των σωματείων που αποτελούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ δε δίστασαν να επιβεβαιώσουν ξεδιάντροπα ότι αυτοί είναι που έγραψαν την ανακοίνωση! Η αγωνιστική κινητοποίηση των ναυτεργατών συνεχίστηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά,ο οποίος τους δήλωσε ότι δε γνώριζε την ύπαρξη της ανακοίνωσης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν "την κατάπτυστησυμπεριφορά των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που συνθέτουν το μπλοκ των υποταγμένων εργατοπατέρων της ΠΝΟ", να εκδώσουν την "προβοκατόρικη ανακοίνωση, που εκπέμπει μίσος για τους άνεργους ναυτεργάτες και χυδαίο αντικομμουνισμό". Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες "να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, την ανατροπή της αντιναυτεργατικής πολιτικής, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα". Να συμμετέχουν, επίσης, μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 9 Απρίλη, επιβάλλοντας διεκδικητικό πλαίσιο, που να εναρμονίζεται με την εκρηκτική όξυνση των ναυτεργατικών προβλημάτων.

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ

Την προβοκατόρικη ανακοίνωση της νόθας πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της διοίκησης της ΠΝΟ, ενάντια στους άνεργους ναυτεργάτες και το ΚΚΕ, καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας το κείμενο αυτό "ως μνημείο θρασύτητας και τυχοδιωκτισμού", που σκοπό έχει να χτυπήσει το κίνημα των ανέργων. "Οι υπηρέτες των εφοπλιστών και οι τοποτηρητές της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - τονίζει - είναι ανάξιοι να πιάνουν στο στόμα τους το ΚΚΕ, την πολιτική του και την 80χρονη ηρωική και ιστορική πορεία του".

"Η επίθεση ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα - συνεχίζει - συμβαδίζει με την έξαρση του αντικομμουνισμού, που χαρακτηρίζει απ' άκρη σ' άκρη την υπαγορευμένη, από τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση, αισχρή ανακοίνωση των ηγετικών στελεχών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ". "Η αγωνιστική - ενωτική πολιτική του ΚΚΕ - υπογραμμίζεται - έχει βαθιές ρίζες στους ναυτεργάτες και την εργατική τάξη της χώρας μας και δεν πτοείται από τις αντικομμουνιστικές κραυγές των δυνάμεων που υπεραμύνονται των "αξιών" της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Το ΚΚΕ διευρύνει την επιρροή του παλικαρίσια, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού".

Επισημαίνεται ακόμα ότι τα στελέχη του ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, παλεύοντας με όλες τους τις δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής αντεργατικής πολιτικής. "Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων - υπογραμμίζεται - στο συνδικαλιστικό κίνημα και η συσπείρωση των ναυτεργατών για τη ριζική αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ, προκαλούν πανικό στις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης" και καταλήγει: "Οι άνεργοι ναυτεργάτες αντιπαραθέτουν στην πολιτική της πείνας και της εξαθλίωσης τον οργανωμένο αγώνα. Οι προβοκάτσιες των ηγετικών ομάδων των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ δε θα περάσουν. Οι ναυτεργάτες σφυρηλατούν την ενότητά τους και προχωρούν κόντρα στη λογική του "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ