Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ετσι "τιμά" η κυβέρνηση την Πρωτομαγιά...

Μέσα στο Μάη θα φέρει η κυβέρνηση τα νομοσχέδια που καταργούν το οχτάωρο, αποδιαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις και βάζουν τις βάσεις για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Εκτός από το θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,που έχει τις δικές του επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων και επηρεάζει σημαντικά τις κλαδικές και επιχειρηματικές συμβάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι καλούνται να "αποχαιρετίσουν" μια σειρά από θεμελιακά δικαιώματα.

Δυο βασικά και ιδιαίτερα σημαντικά νομοσχέδια για την πολιτική της ετοιμάζει η κυβέρνηση για να τα καταθέσει το Μάη.Το ένα αφορά τις "νέες εργασιακές σχέσεις" και συνοδεύεται από επιμέρους ρυθμίσεις, π.χ., για τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Το νομοσχέδιο αυτό θα ανατρέπει το ωράριο εργασίας, δηλαδή θα καταργεί το 8ωρο.Παράλληλα, θα ενισχύει ακόμα περισσότερο τη μερική απασχόληση και θα βάζει εμπόδια, τα λεγόμενα "αντικίνητρα" στην απασχόληση των συνταξιούχων. Βασική του αρχή θα είναι η "ευελιξία" της αγοράς εργασίας και η "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων. Θα επιχειρήσει επίσης να ρυθμίσει και τις εργασιακές σχέσεις στις γνωστές ως άτυπες μορφές εργασίας, προς αυτή επίσης την κατεύθυνση. Βάση όλων των ρυθμίσεων - αλλά και σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι φαίνεται - είναι το αντεργατικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000",που προσυπέγραψαν οι "πράσινες" πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ!

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά το ασφαλιστικό και όπως σαφέστατα άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,δε θα είναι και τόσο "μικρό" όσο υποστήριζαν αρχικά άλλα κυβερνητικά στελέχη. Με λίγα λόγια, θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη διάλυση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και την αντικατάστασή του από μια καρικατούρα που θα βασίζεται στην διαβόητη "έκθεση Σπράου". Τα δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων θα περικοπούν ακόμα παραπέρα, θα επιδιωχτούν συγχωνεύσεις και ομαδοποιήσεις Ταμείων που θα χαμηλώσουν τα επίπεδα των συντάξεων. Θα μπουν νέοι κανόνες διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων, με έμφαση στη δυνατότητα επένδυσης στο χρηματιστήριο και αλλού. "Χέρι" θα μπει και στα Επικουρικά Ταμεία, όπου γι' αυτά και τα τεράστια αποθεματικά τους γίνεται μεγάλη φασαρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ηδη η κυβέρνηση παρουσίασε και το συνολικό της σχέδιο για την απασχόληση, δήθεν. Στο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση",το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμπεριέχεται μια ανακεφαλαίωση των αντεργατικών μέτρων που πήρε ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση. Σ' αυτό χωράει και το πρόγραμμα "νέων θέσεων εργασίας" και η υποτιθέμενη αναβάθμιση του... σχολικού συστήματος! Οι σχεδιασμοί για νηπιαγωγεία 24ωρης λειτουργίας (!) και "επανεξέτασης" της υποχρεωτικότητας στην υποβολή των αναγγελιών πρόσληψης και των καταγγελιών συμβάσεων εργασίας στον ΟΑΕΔ από τους εργοδότες. Η ανατροπή του 8ωρου και το... ανοιχτό πανεπιστήμιο. Χωράει επίσης ο νέος... αναπτυξιακός νόμος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και οι παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις. Εχει όμως και μια καινοτομία. Θα θέτει συγκεκριμένους στόχους, για τους δείκτες που θα πρέπει να έχει πιάσει στο τέλος του χρόνου. Μ' αυτό το τρόπο, η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες που θα καταθέσουν το σχέδιο αυτό, θα μπορούν να ελεγχθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν υλοποίησαν την πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ