Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο "Ρ" συνεχίζει να δημοσιεύει απαντήσεις σε ερωτήματα, που διατυπώνονται με αφορμή την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

- Γιατί η κυβέρνηση και αρκετοί ακόμη θεωρούν τη μείωση των επιτοκίων μια βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης;

- Κατ' αρχάς, να σημειώσουμε ότι όλοι όσοι λένε τα παραπάνω, αναφέρονται στα επιτόκια δανεισμού. Στα πλαίσια της λογικής, λοιπόν, ότι η όποια ανάπτυξη είναι αποκλειστικό ουσιαστικά δικαίωμα και υποτίθεται υποχρέωση της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", μπαίνει και το ζήτημα των τραπεζικών δανειοδοτήσεων προς την τελευταία - άρα και των επιτοκίων - ως μια αναγκαία διευκόλυνση όλης αυτής της διαδικασίας. Με άλλα λόγια, οι έχοντες και κατέχοντες ζητάνε χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις με "ξένα κόλλυβα". Και όχι μόνο χαμηλότοκα, αλλά και επιδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και διάφορα άλλα "κίνητρα" και κάθε λογής "διευκολύνσεις".

Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, καθορίζουν τα επιτόκια δανεισμού, έτσι ώστε να καλύπτουν τον τρέχοντα πληθωρισμό, τα έξοδά τους - μαζί και τα επιτόκια καταθέσεων - και, βέβαια, εξασφαλίζοντας και τα συνεχώς διογκούμενα και τεράστια κέρδη τους. Αυτή είναι η τυπική σχέση επιτοκίων δανεισμού και ανάπτυξης, σύμφωνα με την κυβερνητική λογική. Και λέμε τυπική, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά "παραθυράκια", που εκμεταλλεύονται οι έχοντες και κατέχοντες, με αποτέλεσμα να μη χρεώνονται την εξόφληση των δανείων τους ή μεγάλο μέρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ