Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρήγας Φεραίος και βαλκανικοί λαοί

Πάλε, Μπάνια Λούκα, Βούκοβαρ, Βελιγράδι, Φιλιππούπολη, Πράσινη Γραμμή και Λευκωσία. Ενα οδοιπορικό ψυχών και σημάτων, με οδηγό την κοινή πολιτιστική ρίζα των λαών της Βαλκανικής. Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Σερβία, δίνουν το Μάη ραντεβού στο Βελιγράδι, για να τιμήσουν τον διαφωτιστή των λαϊκών εξεγέρσεων στα Βαλκάνια, τον προπαγανδιστή και πρωτεργάτη της Επανάστασης του '21.

Στα πλαίσια του γιορτασμού των 200 χρόνων από το μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή,το Μεσογειακό Βαλκανικό Κέντρο,στηρίζοντας τη νεοσύστατη έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, διοργανώνει από τις 7 έως τις 9 Μάη, στον τόπο που βρήκε μαρτυρικό θάνατο, στο Βελιγράδι, σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και συμπόσιο με θέμα: "Ρήγας Βελεστινλής και βαλκανικοί λαοί".

Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν είκοσι ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες, ενώ οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρική παράσταση με Ελληνες και Σέρβους ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Κονιδάρη,απαγγελία του "Θούριου" από τον ηθοποιό Ρήγα Αξελό,μουσική και τραγούδια από την Ελλάδα, ερμηνευμένα από τον τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά,με τη συνοδεία του συγκροτήματός του.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βοσνία και τη Σερβία ξεκίνησαν το 1992 με τις παραστάσεις "Αντιγόνη","Φωνές Γυναικών" και "Θραύσματα Φωνών",από τη σκηνοθέτρια Ειρήνη Κονιδάρη.Ακολούθησαν οι "Τρωάδες",στο Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, στην οποία συμμετείχαν 30 γνωστοί Σέρβοι ηθοποιοί. Τώρα, στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "Πάθος - Ερως - Ηρως",εμπνευσμένη από τις ιδέες του ποιητή και επαναστάτη Ρήγα Φεραίου. Πρωταγωνιστούν ηθοποιοί από την Ελλάδα, τη Σερβία και Βουλγαρία: Νίκη Φραγκούλη, Πένυ Σταθάκη, Ξ. Τζοβάνοβικ, Σ. Πετρίσεβικ, Ελ. Καλίνοβα.

Σημειώνουμε ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τους: Μ. Στογιάνοβικ (καθηγητής Γλώσσας και Πολιτισμού στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου), Σπ. Χατζάρα (από την ελληνική πρεσβεία Βελιγραδίου), Ειρ. Κονιδάρη (σκηνοθέτρια), Γ. Σάββα (πρόεδρος του Συλλόγου "Ρήγας Φεραίος"), Β. Χροναίο (Οργανισμός Τουρισμού Βελιγραδίου), Ποπόβικ Περσεφόνι (καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας), Πρέντραγκ Γκόργκεβικ (ελληνιστής), Λ. Βούρος (εκπρόσωπος του Μεσογειακού Βαλκανικού Κέντρου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ