Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Συμβολικές" (δια)δηλώσεις...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Περισσότεροι από 20.000 Αλβανοί διαδήλωσαν χτες κρατώντας πανό και σημαίες στην κεντρική λεωφόρο της Πρίστινας χωρίς την παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Οι διαδηλωτές βάδισαν ειρηνικά στην κεντρική λεωφόρο, κάνοντας στη συνέχεια καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στα κτίρια των σερβικών αρχών, διακόπτοντας την κυκλοφορία στην κεντρική οδική αρτηρία.

Το περασμένο 48ωρο, 14 αλβανικά κόμματα και οργανώσεις κάλεσαν τους Αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου να κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους για μισή ώρα, για να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στην περιοχή.

Στο μεταξύ, Σερβόφωνος ραδιοσταθμός της Πρίστινας μετέδωσε πως ο Αντέμ Ντούγκνα, Αλβανόφωνος πολιτικός, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, πληγώθηκε σοβαρά στη διάρκεια ενέδρας το βράδυ, ενώ οδηγούσε σε νότια περιοχή της πρωτεύουσας του Κοσσόβου. Τα υπόλοιπα τρία άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο δεν υπέστησαν κανένα τραύμα.

Δηλώσεις Ρουγκόβα και απειλές της Βόννης

Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, εξέφρασε χτες την πεποίθηση πως οι διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι "θα γίνουν οπωσδήποτε".

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν πιστεύει ότι οι συζητήσεις θα γίνουν με τους ανώτατους Γιουγκοσλάβους εκπροσώπους, ο Ρουγκόβα τόνισε πως "θα γίνει και αυτό", καταλήγοντας πως "κάθε πλευρά θα έρθει στις διαπραγματεύσεις με τις δικές της προτάσεις".

Τέλος, η Βόννη προειδοποίησε χτες τον πρόεδρο της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με νέες κυρώσεις εάν η κυβέρνησή του δεν πάρει μέτρα για να αρχίσει άμεσα το διάλογο με τους Αλβανόφωνους του Κοσσόβου. "Το μπαλάκι τώρα είναι στο Βελιγράδι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, αντιδρώντας έτσι στην προχτεσινή απόφαση του σερβικού Κοινοβουλίου να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Σερβία με θέμα εάν θα πρέπει να γίνει ή όχι ξένη μεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις με τους Αλβανόφωνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ