Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η πρώτη απόρριψη του Κιριένκο από την Κρατική Δούμα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) απέρριψε, κατά την πρώτη ψηφοφορία, την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 334 από τους 450 βουλευτές, 143 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 186 κατά και 5 αποχές. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ο Κιριένκο χρειάζεται 226 ψήφους για να επικυρωθεί. Ο Κιριένκο, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά του ενώπιον της Δούμας, επανέλαβε πολλά επικριτικά επιχειρήματα της αριστερής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς την "πολύ δύσκολη" και προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας "κρίσης χρέους". Υπενθύμισε ότι το 1/4 του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων μισθών έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και πάλι. Ελαβε υπόψη του και ορισμένα μέτρα, που από καιρό προτείνουν οι κομμουνιστές και οι πατριωτικές δυνάμεις για την εξυγίανση της οικονομίας. Τόνισε ότι στρατηγικός στόχος του κράτους πρέπει να είναι "η καταπολέμηση της φτώχειας και η άνοδος της ευημερίας των εργαζομένων", αλλά δεν μπόρεσε να αναφέρει κάποιες κατά προσέγγιση προθεσμίες για την απόσβεση των χρεών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα. Καλώντας σε συνεργασία την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, σημείωσε ότι "δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης" και ότι στο ζήτημα της επιλογής των στελεχών της κυβέρνησης "δε θα ακούσει κανέναν, εκτός από τον Πρόεδρο". Απαντώντας στους βουλευτές που τον επέκριναν ότι δεν αποκάλυψε τη σύνθεση της μελλοντικής του κυβέρνησης, ο Κιριένκο απάντησε: "Θα εξετάσω όλες τις προτάσεις σας με μεγάλη προσοχή. Αλλά το παζάρι και ο εκβιασμός είναι απαράδεκτα". Καταλήγοντας την ομιλία του, ο Κιριένκο υπογράμμισε ότι δεν αλλάξει η πολιτική "της οικοδόμησης της ανθρώπινης δημοκρατικής κοινωνίας με οικονομία της αγοράς".

Από τη μεριά τους, οι ηγέτες των περισσοτέρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, μιλώντας στη συνεδρίαση της Δούμας, εξήγησαν γιατί θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Κιριένκο. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ τόνισε ότι, αν και στην εισήγηση του Κιριένκο υπάρχουν "ενδιαφέροντα πράγματα", δεν υπάρχει, όμως, ένα σαφές πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, ούτε η ομάδα, ικανή να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Επίσης, δεν έχει την υποστήριξη κάποιας πολιτικής δύναμης, εξαρτάται "πολιτικά" από τον Γιέλτσιν και το στενό περιβάλλον του. Την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Κιριένκο εξέφρασαν και οι ηγέτες της ομάδας του Αγροτικού Κόμματος Νικολάι Χαριτόνφ και της "Ναροντοβλάστιε" Νικολάι Ριζκόφ, του "Γιάμλποκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι. Ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ Βλαντίμιρ Γιαβλίνσκι, που πριν από τις 10 Απρίλη είχε δηλώσει ότι η ΚΟ του θα υποστηρίξει τον Κιριένκο, τον καταψήφισε για άλλο λόγο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Πέντε χρόνια περιμέναμε να μας προτείνουν έστω και 2 - 3 δευτερεύουσες θέσεις στην κυβέρνηση. Μας δώσατε μηδέν θέσεις, σας δίνουμε μηδέν ψήφους".

Από τη μεριά του, ο Γιέλτσιν, στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά του, κάλεσε τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας να επικυρώσουν την υποψηφιότητα του Κιριένκο για την πρωθυπουργία, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να προτείνει άλλον υποψήφιο και κυρίως διότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν καταστροφική για την οικονομία. Σχετικά μ' αυτό, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, με την οποία προτείνει και πάλι τον Κιριένκο για το αξίωμα του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ