Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμες - Αρχείο Αλέκου Λιδωρίκη

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη.Το πλούσιο δημοσιογραφικό του αρχείο, το οποίο θα αποτελέσει και τον πυρήνα του Ελληνικού Δημοσιογραφικού Αρχείου,με ιδιαίτερη φροντίδα έχουν επιμεληθεί οι "Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού".

Στο Αρχείο του Αλέκου Λιδωρίκη ο μελλοντικός ερευνητής θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όλες τις "πτυχές" της προσωπικότητας του θεατρικού συγγραφέα, αλλά και δημοσιογράφου, ο οποίος ασχολήθηκε με την αρθρογραφία, το πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, με μεταφράσεις λογοτεχνικών κειμένων, κριτική θεάτρου, χρονογραφήματα κ.ά. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι σημαντικότερες στιγμές της 55χρονης δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας (από τα τέλη της δεκαετίας του '20) σε πολλές ελληνικές και ξένες εφημερίδες, όπως τα δημοσιεύματα από μεγάλες δημοσιογραφικές αποστολές στο Λονδίνο (1945), την Αμερική (1946, 1960), την Αφρική (1960), την Ασία κ.ά, τις συνεντεύξεις με αρχηγούς κρατών, με Ελληνες και ξένους πολιτικούς, με επιφανείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και Τεχνών, με διάσημους καλλιτέχνες από διάφορες χώρες κ.ά.

Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η περαιτέρω αξιοποίηση του σημαντικού αυτού Αρχείου. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος τόμος των συνεντεύξεων που έχει πάρει ο Α. Λιδωρίκης έχει ήδη μεταφραστεί στα Σερβικά και Ρουμανικά, ενώ τώρα μεταφράζεται από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο για να εκδοθεί από αμερικανικό εκδοτικό οίκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ