Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν οι δύο λαοί

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα και τον Ηλία Λέγγερη,μέλος της ΚΕ, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Αλί Τιουγκάν.

Κατά τη συνάντηση ο πρέσβης ενημέρωσε για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, τις σχέσεις με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος αναφέρθηκε στη γενικότερη πολιτική κατάσταση της περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου και την έντονη παρουσία και ανάμειξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σε αυτά τα πλαίσια, όπως υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, εντάσσονται και οι σχέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ανταγωνίζονται για το πια από τις δύο θα αποτελέσει το όχημα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή. Στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο, ιδιαίτερα μετά τα Ιμια και την αποδοχή από τις κυβερνήσεις του ρόλου των ΗΠΑ ως επικυρίαρχου και επιδιαιτητή. Το ΚΚΕ διαφωνεί με την πολιτική της παραπομπής "όλων των εκκρεμών ζητημάτων" στη Χάγη, εκτός από το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης στην περιοχή, που προωθούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας με πρόσχημα τη διατήρηση της ειρήνης. Τέτοιες δυνάμεις, υπογράμμισε, ανταποκρίνονται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στρέφονται ενάντια στους λαούς. Αναφέρθηκε στη μειονότητα της Θράκης και τους αγώνες του Κόμματος για την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού μέσα στα πλαίσια του Τουρκικού κράτους.

Σχετικά με το Κυπριακό αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του προβλήματος, στην παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί και τη θέση του Κόμματος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην ΕΕ φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο της διχοτόμησης του νησιού και τόνισε την αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε διεύρυνση της ΕΕ, θέση που απορρέει από τη γενικότερη θέση του για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος, τόνισε ότι οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και αναφέρθηκε στις επίπονες ενέργειες του Κόμματος για την ανάπτυξη της φιλίας, της συνεργασίας των Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων. Από την κοινή αντιπαράθεσή τους με τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και τους εκπροσώπους της στην περιοχή, έχουν μόνο να κερδίσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ