Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

"TO ΕΥΡΩ τρέχει, επιβιβαστείτε παρακαλώ", γράφουν οι αφίσες που αναρτήθηκαν στα γερμανικά τρένα για να προπαγανδίσουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Πολλοί όμως είναι οι Γερμανοί που δε βιάζονται να ανέβουν στο τρένο του ΕΥΡΩ, υπάρχουν και αρκετοί που δηλώνουν ότι δε θα τους πείραζε καθόλου ακόμη και να το χάσουν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 60% των Γερμανών δεν επιθυμεί τη μετάβαση στο ΕΥΡΩ.

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ και οι Σκανδιναβοί είναι με συντριπτική πλειοψηφία κατά του ΕΥΡΩ. Οι πολίτες της "Γηραιάς Αλβιώνος" με ποσοστό 71%, οι Δανοί με 68%, οι Φινλανδοί με 67% και οι Σουηδοί με 66% λένε "όχι" στο ΕΥΡΩ. Συνολικά το 49% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι δε συμφωνούν με την πολιτική της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και την καθιέρωση του κοινού νομίσματος.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ μπορεί να λένε "όχι" στο ΕΥΡΩ, όμως αυτό φαίνεται να μην απασχολεί τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ασχολούνται με το πώς θα αναγράφονται οι τιμές των προϊόντων μετά την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος...

"ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ",λοιπόν, θα δημιουργηθούν στις χώρες - μέλη για να ελέγχουν τις αγορές και να εντοπίζουν προβλήματα σχετικά με το ΕΥΡΩ. Στην απόφαση αυτή κατέληξε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: τα τραπεζικά έξοδα μετατροπής των εθνικών νομισμάτων σε ΕΥΡΩ, η διπλή αναγραφή των τιμών (σε ΕΥΡΩ και σε εθνικό νόμισμα) και, τέλος, ο διάλογος αρχών - καταναλωτών που σχετίζεται με την ενημέρωσή τους. Δηλαδή: "Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε".

"ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ της αμυντικής βιομηχανίας" ήταν ο τίτλος του χτεσινού "Ριζοσπάστη" και αναφερόταν στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση και στη συνέχεια το ξεπούλημα αυτού του κρίσιμου τομέα. Το βέβαιο είναι ότι οι διαγραφόμενες εξελίξεις συνδυάζονται με τις ανακατατάξεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις συγχωνεύσεις στο χώρο της αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας. Σπεύδει λοιπόν η κυβέρνηση να προετοιμάσει τη "λεία".

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ των τριών μεγαλύτερων αεροδιαστημικών βιομηχανιών, της βρετανικής "Aerospace", της γαλλικής "Aerospatiale" και της γερμανικής DASA, βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η συγχώνευση έχει αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο ως απάντηση στον ανταγωνισμό με τους κολοσσούς της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, που απειλούν με εξαφάνιση τους πάντες.

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ είναι η προϋπόθεση γι' αυτή τη συγχώνευση που θα οδηγήσει στη δημιουργία της μεγαλύτερης βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών όχι μόνο για την πολεμική, αλλά και για την πολιτική αεροπορία, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη γαλλική "Aerospatiale", η οποία ανήκει στο κράτος. Ετσι οι Γερμανοί και οι Βρετανοί πιέζουν τους Γάλλους για την άμεση αποκρατικοποίηση γιατί, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι δυνατόν ένα κράτος να συμμετέχει σε έναν τέτοιο όμιλο.

ΤΟΝ ΤΙΤΑΝΙΚΟ λίγο πριν προσκρούσει στο παγόβουνο θυμίζει η ΟΝΕ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βόχε". "Η θάλασσα είναι ήρεμη, η τραπεζαρία είναι μεγαλοπρεπής, η ορχήστρα παίζει. Οταν όμως δούμε το παγόβουνο, μπορεί να είναι πολύ αργά", τονίζει στη συνέντευξη ο Σεβενεμάν. Γλαφυρός και παραστατικός ο υπουργός της γαλλικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης, όμως όταν έρχεται η "ώρα της κρίσεως" ο ίδιος, όπως και ο προϊστάμενός του Λ. Ζοσπέν, δηλώνει "παρών" στο προσκλητήριο των πολυεθνικών.

TO ΜΟΥΝΤΙΑΛ,το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θα γίνει το καλοκαίρι στη Γαλλία, απασχόλησε την Κομισιόν μετά από καταγγελίες που έγιναν για τον τρόπο διακίνησης των εισιτηρίων απ' τους διοργανωτές. Οι Γάλλοι αρχικά είχαν δηλώσει ότι απ' αυτούς θα πωληθούν τα 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια του Μουντιάλ και ότι μόνο 50.000 εισιτήρια, πέρα απ' αυτά που θα πάρουν οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, θα διατεθούν στη διεθνή αγορά. Τελικά, μετά τις διαμαρτυρίες και την απειλή της Κομισιόν ότι θα τους παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποφάσισαν να διαθέσουν 110.000 εισιτήρια σε φιλάθλους άλλων χωρών, μέσω τηλεφωνικών πωλήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ