Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερος ο Ελληνικός Κινηματογράφος

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος έχασε έναν από τους πιο άξιους "τεχνίτες" του και το Θεατρικό Μουσείο έναν από τους στυλοβάτες του. Τον 69χρονο Αριστείδη Καρύδη - Φουκς,ο οποίος πάει να "συναντήσει" τον πρόσφατα χαμένο αδελφό του, φημισμένο μαέστρο Μιλτιάδη Καρύδη.Ο "Ντίντης", όπως τον αποκαλούσε ο κόσμος του Κινηματογράφου, μετά από δίχρονη εγκεφαλοπάθεια, υπέκυψε από ανακοπή καρδιάς χθες το πρωί στο "Καψάλειο Ιδρυμα", όπου τον μετέφερε πριν δέκα ημέρες η πρώτη του σύζυγος, ηθοποιός Μάρω Κοντού,η οποία του συμπαραστάθηκε μέχρι την τελευταία ώρα του, φροντίζοντας και τα της κηδείας του, σήμερα στις 5.30μμ, από το Α' Νεκροταφείο.

Ο Αρ. Καρύδης - Φουκς (Ελληνας από πατέρα, Γερμανός από μητέρα) ήρθε 14 χρόνων στην Ελλάδα, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ. 14χρονος άρχισε να δουλεύει στον κινηματογράφο, ξεκινώντας από τη "Φίνος" σαν βοηθός σε διάφορες δουλιές και μετά σαν βοηθός φωτογράφος, βοηθός οπερατέρ, για να αναδειχθεί σύντομα ως διευθυντής φωτογραφίας. Στις δεκαετίες του '50 και '60 ήταν διευθυντής φωτογραφίας στην "Αν. Ζερβός". Το όνομά του συνδέθηκε με τις μεγάλες εμπορικές επιτυχίες της εταιρίας "Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης". Πρώτο όνομα στη διεύθυνση φωτογραφίας (έκανε περισσότερες από 100 ταινίες και πήρε α' βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για το "Εγκλημα στο Κολωνάκι" (με πρωταγωνίστρια την Μάρω Κοντού), θεωρούνταν και εξαίρετος μοντέρ.

Στο ενεργητικό του είχε τη διεύθυνση φωτογραφίας σε πολλές ξένες παραγωγές που γυρίζονταν στην Ελλάδα. Σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ, μερικές ταινίες μεγάλου μήκους (λχ "Ο θρίαμβος", συν-σκηνοθεσία με τον Αλέκο Αλεξανδράκη) και πολλές διαφημιστικές ταινίες. Υπήρξε για χρόνια διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου (ΘΜ). Ενα ακόμη, πρωτοποριακό και αφιλοκερδές έργο του και μάλιστα πολύ πριν μπουν στη ζωή μας οι υπολογιστές, ήταν η σύνταξη αρχείου κινηματογραφικών ταινιών από γενέσεως Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο "κληροδότησε" στο Θεατρικό Μουσείο και το οποίο μετά την αρρώστια του εμπλουτίζουν υπάλληλοι του ΘΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ