Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες εκφραστικές αξίες

Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Παπακωνσταντίνου φιλοξενείται μέχρι τις 25/4 στην αίθουσα τέχνης "SELINI" (Λεωφ. Κηφισίας 331, Κηφισιά). Παρουσιάζονται έργα των τελευταίων δύο χρόνων. Οπως σημειώνει ο Χρ. Χρήστου στον κατάλογο της έκθεσης: "Καλλιτέχνης με σημαντική παρουσία ο Αλ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να περιορίζεται σε μια θεματογραφική κατηγορία και μια στιλιστική κατεύθυνση, επιχειρεί και κατορθώνει να διευρύνει και να πλουτίζει την εκφραστική του γλώσσα. Και ενώ έχει σαν αφετηρία του πάντα την αντικειμενική πραγματικότητα, ανανεώνει τη θεματογραφία του, μεταφέρει το κέντρο βάρους σε άλλες εκφραστικές αξίες, αγωνίζεται να εκφράσει πιο ολοκληρωμένα τις ανησυχίες του".

Με τα έργα αυτής της έκθεσης ο Αλ. Παπακωνσταντίνου "θα περάσει σε μια νέα θεματογραφική περιοχή, θα βασιστεί σε νέες εκφραστικές αξίες, θα εγκαταλείψει τις εξπρεσιονιστικές διατυπώσεις και θα αξιοποιήσει καλύτερα το συνδυασμό των σχεδιαστικών και χρωματικών αξιών". Στα έργα του αυτά με γενικό τίτλο "Συνθέσεις", έχει σανδυασμό θεματική αφετηρία τη νεκρή φύση, με τη μεταφορά της αντικειμενικής πραγματικότητας "σε ποιητικές και ζωγραφικές αξίες με λυρικό περιεχόμενο". Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του καλλιτέχνη "να δώσει τον τόνο με τα κάθετα και οριζόντια στοιχεία", αλλού "με τα αρμονικά καμπυλόμορφα" και αλλού "με το συνδυασμό των δύο κατηγοριών" και η έμφασή του σε μερικά έργα στα ζεστά χρώματα, σε άλλα στα ψυχρά χρώματα και σε άλλα με το"συνδυασμό των ψυχρών με τα θερμά".

Πρόκειται για ζωγραφική που διακρίνεται για την έμφαση, όχι τόσο των εξωτερικών στοιχείων, όσο του εσωτερικού χαρακτήρα των μορφών και "τη φωνή του χρώματος". Το εξαιρετικό σχέδιο και η δύναμη υποβολής του χρώματος του Αλ. Παπακωνσταντίνου δίνει έργα"εκφραστικού πλούτου και ζωγραφικής αλήθειας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ