Κυριακή 26 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Κουρδίζονται"... με τα πορτοκάλια οι παραγωγοί

Στο Κομπότι καμαρώνουν - και δικαίως - για τον Νικόλαο Σκουφά,τον έναν από τους τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, ο οποίος γεννήθηκε εκεί και το άγαλμά του δεσπόζει στην πλατεία του χωριού. Στην ίδια πλατεία, σήμερα, ο πρόεδρος της κοινότητας απαριθμεί τα προβλήματα του τόπου του.

Με δύο ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς και έναν πιστωτικό συνεταιρισμό για τα πορτοκάλια, οι αγρότες του Κομποτίου δεν απολαμβάνουν αυτά που δικαιούνται. Λείπουν οι αγροτικοί δρόμοι στην πεδιάδα και τα αρδευτικά έργα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα ποτάμια που τη διασχίζουν, με τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή. Το αρδευτικό έργο της πεδιάδας Πέτα - Κομποτίου, πάγιο αίτημα των κατοίκων, δημοπρατείται εδώ και μια 20ετία!Ούτε το ιστορικό γεφύρι να ήταν. Το ΥΠΕΧΩΔΕ είπε κάτι για δημοπράτηση μέσα στο '98. Ο πρόεδρος εξακολουθεί να μιλάει για εμπαιγμό. Οι παραγωγοί δουλεύουν αναγκαστικά με ατομικές γεωτρήσεις.

Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις χαμηλές τιμές, και τους παγετούς. Το περασμένο φθινόπωρο οι καταστροφές υπολογίζονται στο 30%. Ωστόσο, ο ΕΛΓΑ δεν αποζημίωσε τους παραγωγούς, γιατί δεν καλύπτει τέτοιες καταστροφές...

Τον παγετό τον πολεμούν με τους ανεμομείκτες. Πρόκειται για κατασκευές τοποθετημένες στους πορτοκαλεώνες, οι οποίες "ανακατεύουν" τον αέρα με μεγάλους έλικες. Προς το παρόν ανήκουν στον ΕΛΓΑ, αλλά λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας, τους δίνει στους... "πλούσιους" συνεταιρισμούς και τις κοινότητες! Το κόστος θα το πληρώνουν οι παραγωγοί. Να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο για τους ανεμομείκτες αγοράζεται με τις τρέχουσες τιμές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40 ανεμομείκτες για 1.500 στρέμματα. Αν χρειαστεί να αλλαχτούν οι μπαταρίες τους, οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρώσουν 3 εκατομμύρια.

Ξεκλήρισμα

Ο Νίκος Γιαννούλης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, μας λέει ότι "η κατάσταση που διαμορφώθηκε, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, είναι η χειρότερη από όλες τις προηγούμενες και διαμορφώνεται προς το χειρότερο ακόμα. Οι παραγωγοί της περιοχής μας έχουν σοβαρότατο πρόβλημα να διατηρηθούν στο αγροτικό επάγγελμα και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα εσπεριδοειδή. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τόσο για τα εξαγώγιμα, όσο και για τα χυμοποιήσιμα. Οι τιμές για τα εξαγώγιμα πορτοκάλια "Μέρλιν" στην αρχή της εξαγωγικής περιόδου ήταν κάτω των 20 δραχμών. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν παίρνει ουσιαστικά ούτε μια δεκάρα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις καλλιεργητικές φροντίδες, αλλά και τα προβλήματα επιβίωσης. Τούτη τη στιγμή δε συζητάμε με βάση το κόστος και ένα λογικό κέρδος, αλλά για το πώς ο παραγωγός θα μπορέσει να εισπράξει αυτά που ξόδεψε για την παραγωγή του προϊόντος".

Η φετινή παραγωγή ανέρχεται σε 220 χιλιάδες τόνους. Οι μισοί είναι κοινά πορτοκάλια και οι άλλοι μισοί "Μέρλιν". Τα κοινά πηγαίνουν κατά βάση στις βιομηχανίες χυμοποίησης. Η επιδότηση των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών συνεχώς μειώνεται. Εχει καθοριστεί σε τρεις κατηγορίες: μονοετή σύμβαση με τα εργοστάσια 32 δραχμές, διετή στις 34 και τριετή στις 36. Αυτή όμως η επιδότηση δεν είναι σταθερή, δεδομένου ότι υπάρχει η "συνυπευθυνότητα" σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν παραγωγής που ορίζει η ΕΕ για μια σειρά χώρες. Εάν κάποια από τις χώρες αυτές υπερβεί το πλαφόν, τότε η συνυπευθυνότητα βαραίνει όλες τις χώρες.

"Αν υπολογίσουμε", τονίζει ο Ν. Γιαννούλης, "ότι η παραγωγή που θα απορροφηθεί για χυμοποίηση θα ξεπεράσει τους 250 τόνους, τότε γίνεται ολοφάνερο ότι η επιδότηση από 36 δραχμές θα πέσει γύρω στις 26. Ετσι, αν πάρει ο παραγωγός αυτή την επιδότηση συν 3 δραχμές που υπέγραψαν οι ομάδες παραγωγών με τα εργοστάσια χυμοποίησης, η τιμή θα είναι 29 δραχμές. Αφαιρώντας τα έξοδα - συλλεκτικά, μεταφορικά, ΕΛΓΑ και όσα παρακρατεί η Ομάδα Παραγωγών για λειτουργικά έξοδα (περίπου 15 δρχ.) - ο παραγωγός βάζει στην τσέπη του 14 δραχμές. Με τους μετριότερους υπολογισμούς, το κόστος παραγωγής των εσπεριδοειδών ξεπερνά τις 17 δραχμές. Ετσι για κάθε κιλό πορτοκάλι μπαίνει μέσα το λιγότερο 4 δραχμές. Ο παραγωγός οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα και στην εγκατάλειψη αυτής της κερδοφόρας μέχρι χτες καλλιέργειας με τις μεθοδεύσεις της ΕΕ και την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση αυτών των αποφάσεων. Η μοναδική διέξοδος είναι ο ενωτικός αγώνας όχι μόνο των εσπεριδοκαλλιεργητών, αλλά και των άλλων παραγωγών".

Ο Ν. Γιαννούλης επέρριψε ευθύνες και στην Ομάδα Παραγωγών, που προχώρησε σε "επονείδιστη συμφωνία με τα εργοστάσια σε βάρος των παραγωγών" παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες "διαβεβαιώσεις".

Ο συνομιλητής μας προσθέτει ότι την ίδια στιγμή οι βιομήχανοι παίρνουν το προϊόν ουσιαστικά δωρεάν. Ενα κιλό συμπυκνωμένος χυμός απαιτεί περίπου 15-17 κιλά πορτοκάλια. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για τον βιομήχανο δεν ξεπερνά τις 45 δραχμές. Αν υποθέσουμε ότι έχει άλλα τόσα λειτουργικά έξοδα, ανέρχεται στις 100 δρχ. Ο χυμός ξεπερνά τις 350 δρχ. σε χοντρική πώληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ