Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
"Λύση" της απεργίας από τα πάνω;

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ -

Την άρνησή τους να υποταχτούν στις "κυβερνητικές προτάσεις - λύσεις" που δεν ικανοποιούν το σύνολο των αιτημάτων τους εξέφρασαν απεργοί διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας, την ίδια ώρα που το Δανικό Κοινοβούλιο συζητούσε, και θα προχωρούσε αργότερα στην ψηφοφορία της πρότασης του πρωθυπουργού Ράσμουσεν, για τη νομοθετική ρύθμιση της εργασιακής διένεξης που δίνει αναγκαστικό τέλος στην απεργία, στη μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας δεκαετίας.

Οι κυβερνητικές προτάσεις "ικανοποιούν" σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις των εργαζομένων, ενώ οι εργοδότες αναμένεται να αποζημιωθούν με μείωση της φορολογίας. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έχει εξασφαλίσει την υπερψήφισή τους με την υποστήριξη κεντροδεξιών κομμάτων.

Επίσημες αντιδράσεις από την πλευρά των απεργών ακόμα δεν υπάρχουν. Οι αντιδράσεις, πάντως, των εργαζόμενων κινήθηκαν μερικώς στο κλίμα της διαδήλωσης, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τόνισαν το γεγονός ότι μπορεί να μη νίκησαν ολοκληρωτικά, αλλά δεν έχασαν και μάλιστα μπόρεσαν να κάνουν αποδεκτά κάποια από τα αιτήματά τους, που δεν προέβλεπε η πρόταση της εργοδοσίας για τη διετή συλλογική σύμβαση. Πολλοί όμως διαδηλωτές προειδοποίησαν ότι μπορεί να υπάρξουν σταδιακές και κατά κλάδο κινητοποιήσεις, παρά τις κυρώσεις που μπορεί αυτές να επιφέρουν.

Χτες, ήταν η τελευταία μέρα εργασιών της Βουλής, η οποία διακόπτει τις λειτουργίες της, προκειμένου οι βουλευτές να "ενημερώσουν" τους πολίτες για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ πριν από το δημοψήφισμα της 28ης Μάη. Η Βουλή θα επαναλάβει τις εργασίες της στις 29 Μάη. Δεδομένου ότι σήμερα είναι εθνική γιορτή για τη Δανία, οι εργαζόμενοι, που απεργούν από τις 27 Απρίλη, αναμένεται να επιστρέψουν στις εργασίες τους την προσεχή Δευτέρα, 11 Μάη, αφού, όμως, συγκεντρωθούν στις κατά τόπου οργανώσεις και ψηφίσουν για το τέλος της απεργίας και την αποδοχή του κυβερνητικού πακέτου προτάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ