Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιστρέφει ο Ρος με το βλέμμα στη σύνοδο της Ουάσιγκτον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού φέρεται να επιστρέφει στο Ισραήλ, μέσα στις επόμενες ώρες, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, προκειμένου να έχει νέο γύρο συνομιλιών με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενόψει της ενδεχόμενης συνόδου στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.Την είδηση σχολίασε θετικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, ο οποίος μίλησε "για ενθαρρυντικό στοιχείο". Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπογράμμισε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να επιθυμεί να "υπαγορεύσει τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας", ότι δεν έχει πρόθεση να "επιβάλει μια συμφωνία ειρήνης" και κατέληξε ότι οι εμπλεκόμενοι θα "πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους".

Σταθερός στις απόψεις του εμφανίζεται, στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται να δέχεται πιέσεις από όλο το φάσμα της κυβερνητικής συμμαχίας. Η ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση, αν ο Νετανιάχου παραχωρήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 9% της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστινίους, ενώ από την άλλη πλευρά η φιλελεύθερη πτέρυγα της συγκυβέρνησης, και κυρίως το "Κόμμα του Τρίτου Δρόμου", απειλεί με αποχώρηση, σε περίπτωση που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε μεταβεί με συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας στην Ουάσιγκτον. Πάντως, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να παρουσιάσει την αμερικανική πρόταση στο ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί δεν είναι ο ίδιος πεισμένος για την ορθότητά της. Αν και πληθαίνουν οι φήμες για κατάληξη σε συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ μέσω της υιοθέτησης της αμερικανικής πρότασης για δημιουργία αυτόνομης ζώνης στην περίμετρο των εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται στα εδάφη που θα δοθούν στους Παλαιστινίους, στενοί συνεργάτες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτιμούσαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε θα είναι σε θέση να μεταβεί στην Ουάσιγκτον με συγκεκριμένες προτάσεις, παρά μόνο μετά από ορισμένες βδομάδες.

Την ίδια στιγμή, συγκρούσεις σημειώνονταν στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς αστυνομικούς έξω από κτίριο που έχουν καταλάβει εβραίοι φοιτητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χτεσινή δολοφονία συμφοιτητή τους. Με δεδομένη την κατάσταση, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για ένα νέο γύρο συνομιλιών, αλλά μόνο για την υπογραφή συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ