Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ετοιμο για παραχωρήσεις το Βελιγράδι;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Παραχωρήσεις στους Κοσσοβάρους προσανατολίζεται να κάνει η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα σερβικών εφημερίδων.

Αρθρα του σερβικού Τύπου, επικαλούμενα κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, υποστήριξαν πως οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Κόσσοβο θα περιέχονται σε ένα νομοσχέδιο σχετικά με την "Τοπική Αυτοδιοίκηση" της συγκεκριμένης επαρχίας, το οποίο θα προωθηθεί για ψήφιση στο Κοινοβούλιο στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα "Dnevni Telegraf", τα τοπικά κοινοβούλια και το περιφερειακό κοινοβούλιο θα αποτελούνται από δύο σώματα, τα μέλη των οποίων θα αντιπροσωπεύουν την εθνοτική και τη θρησκευτική σύνθεση του πληθυσμού.

Ωστόσο, ακόμη και εάν η σερβική κυβέρνηση προβεί στην υλοποίηση τέτοιου είδους σχεδίων, η εκτόνωση της έντασης που υπάρχει στο Κόσσοβο δε θα πρέπει να θεωρηθεί "βέβαιη". Και αυτό, γιατί τα στελέχη κομματικών παρατάξεων Αλβανών του Κοσσόβου δεν αρκούνται στη διεκδίκηση αυτονομίας αλλά καθεστώτος "πλήρους ανεξαρτησίας" από τη Σερβία και τη ΝΟ Γιουγκοσλαβία.Την ίδια ώρα, Γερμανοί αξιωματούχοι που παρακολούθησαν τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Γερμανίας και Γαλλίας στην πόλη Αβινιόν, αποκάλυψαν πως οι δύο χώρες υποστηρίζουν το ενδεχόμενο προσφυγής σε στρατιωτικές λύσεις, προκειμένου να πειστούν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!

Σύμφωνα μ' αυτές τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου. Μεταξύ των μέτρων που υποστηρίζει η Βόννη, είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ πέραν των σχεδίων παροχής βοήθειας στην Αλβανία για την ενίσχυση των συνόρων της με το Κοσσυφοπέδιο.

Τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" αναφέρει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προειδοποίησε τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας ότι οι "δυτικοί σύμμαχοι είναι έτοιμοι να αυξήσουν ουσιωδώς την πίεση" εάν καταστεί αναγκαίο για τον τερματισμό των δίμηνων συγκρούσεων και άλλων κρουσμάτων βίας. "Δε θέλουμε άλλη μία Βοσνία", φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Κλίντον...

Πολλά, πάντως, αναμένεται να κριθούν στην προγραμματισμένη γι' αυτό το Σάββατο συνάντηση της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό στο Λονδίνο.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το ενδιαφέρον της Ομάδας Επαφής θα επικεντρωθεί στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο από την προηγούμενη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 29 Απριλίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη διάσκεψη του Λονδίνου ενδέχεται να εξεταστεί και το θέμα της διακοπής των ξένων επενδύσεων στη Σερβία, στην περίπτωση που το Βελιγράδι αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις προτάσεις της Ομάδας Επαφής σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ