Σάββατο 9 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Οριστικό και επίσημο "όχι" του Βελιγραδίου στον Γκονζάλεθ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Χτες φάνηκε πως λύθηκε το "μυστήριο" με τα αντιφατικά σήματα πολιτικής που έστελνε τις τελευταίες μέρες το Βελιγράδι όσον αφορά το ζήτημα της ξένης μεσολάβησης στις μελλοντικές συζητήσεις με τους Αλβανούς Κοσσοβάρους!

Ο Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς, διευθυντής του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών, διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες που έσπειραν τα πρόσφατα δημοσιεύματα σερβικών εφημερίδων, δηλώνοντας πως η ΝΟ Γιουγκοσλαβίας απέρριψε την ξένη μεσολάβηση στην κρίση του Κοσσόβου. "Δεν είναι αποδεκτό να έρθουν ξένοι αντιπρόσωποι για να ασχοληθούν με τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας" σημείωσε ο Βουτσίτσεβιτς... Ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε, πάντως, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης του Βελιγραδίου ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ και πιθανώς ο πρώην μεσολαβητής για την ειρήνη στη Βοσνία Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μπορεί να επισκεφθούν σύντομα το Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Απ' την άλλη, θέλοντας να απαντήσει στη φημολογία των τελευταίων ημερών, αναφέρθηκε στο όνομα του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλεθ λέγοντας πως ο τελευταίος "είναι καλοδεχούμενος, αλλά μόνο για να συζητήσει για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)"...

Οπως είναι γνωστό τις τελευταίες μέρες, διάφορες εφημερίδες του Βελιγραδίου, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υποστήριζαν πως ο Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος να αποδεχτεί μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες για το Κοσσυφοπέδιο.

Στο μεταξύ, ηγέτες των Αλβανών του Κοσσόβου επέμειναν και χτες στο αίτημά τους για την παρουσία ξένου μεσολαβητή σε ενδεχόμενες μελλοντικές συζητήσεις με τους Σέρβους για το καθεστώς της επαρχίας.

Ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" Ιμπραήμ Ρουγκόβα επανέλαβε μάλιστα και την επιθυμία των Αλβανών για την ανεξαρτησία της επαρχίας δηλώνοντας: "Η καλύτερη λύση είναι ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο με εγγυήσεις για τους Σέρβους και τις άλλες εθνότητες (που ζουν στην επαρχία) και ένα διεθνές πολιτικό προτεκτοράτο ως μεταβατικό στάδιο". Ολοκληρώνοντας, ο Ρουγκόβα, χαρακτήρισε "σοβαρή και τεταμένη" την κατάσταση στο Κόσσοβο ζητώντας από τις σερβικές αρχές να "σταματήσουν τις στρατιωτικές και αστυνομικές ενέργειές τους" και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει "προληπτικές ενέργειες".

Τέλος, σήμερα στο Λονδίνο αναμένεται να συναντηθούν τα μέλη της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό. Οπως έχει ανακοινωθεί, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών που αποτελούν την Ομάδα Επαφής (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία) θα συνεδριάσουν στο περιθώριο της συνάντησης της G - 8 για την προετοιμασία της συνόδου των ηγετών και κυβερνήσεων των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών που πρόκειται να διεξαχθεί στα μέσα Μάη στο Μπέρμιγχαμ. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη σημερινή σύνοδο είναι πιθανόν να εξεταστεί και το θέμα της διακοπής των ξένων επενδύσεων στη Σερβία, στην περίπτωση που το Βελιγράδι αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις "προτάσεις" της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Θολά» ΝΑΤΟικά μηνύματα και σαφείς αξιώσεις αυτονομιστών...(2001-03-02 00:00:00.0)
Οι πρώτες δηλώσεις του Ρουγκόβα(1999-05-07 00:00:00.0)
Διχασμοί και αντιθέσεις αιώνων(1999-03-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά(1999-01-10 00:00:00.0)
Σποραδική βία(1998-11-05 00:00:00.0)
Το παιχνίδι των ελιγμών(1998-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ