Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευαίσθητος φακός

Παρά τον άνισο ανταγωνισμό της ηλεκτρονικής εικόνας, φαίνεται πως η φωτογραφία, τα τελευταία χρόνια, αποκτά όλο και περισσότερους φίλους. Το συμπέρασμα αυτό επαληθεύτηκε από τη μεγάλη προσέλευση των φωτογραφόφιλων στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του φωτορεπόρτερ Χρήστου Ζουλιάτη,στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας (Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή). Μια σημαντική φωτογραφική έκθεση, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα και συγκέντρωσε τη "ματιά" του μέσου ανθρώπου. Του ανθρώπου που έχει την ανάγκη να ενημερωθεί, να έρθει σε επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία, να δει κάτι διαφορετικό απ' αυτό που η τηλεόραση καθημερινά τον βομβαρδίζει. Και ήταν πολλοί αυτοί που στάθηκαν μπροστά στα "παγιδευμένα" στιγμιότυπα του φωτογράφου. Στιγμιότυπα, που με την 25χρονη παρουσία του Χρ. Ζουλιάτη στο χώρο της φωτογραφίας, χαρακτηρίζονται από την αισθητική τους πληρότητα και την ευαισθησία του δημιουργού.

Στις φωτογραφίες του Χρήστου Ζουλιάτη, η παρουσία, αλλά και η απουσία πολλές φορές του ανθρώπου, αποτυπώνεται με μια ασυνήθιστη και δυναμική, εκτός ορίων, φωτοσυγγραφή. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η επιμονή του δημιουργού να προσδιορίσει την εικαστική πλευρά της εικόνας. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τη φλεγόμενη μοτοσικλέτα, σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, η οποία, με το φακό του Χρ. Ζουλιάτη, μετατρέπεται σε διαχρονική ποίηση για τη φωτιά, αγνοώντας τη δημοσιογραφική άποψη των εφημερίδων.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι η ευρηματικότητα σε πιθανά και απίθανα θέματα και η ιδιόμορφη προσέγγισή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φωτογραφία της επόμενης έκθεσης που ετοιμάζει ο Χρ. Ζουλιάτης, με τον προσωρινό τίτλο "Ιδού: άνθρωπος".Θα είναι, όπως μας είπε ο ίδιος, μια σειρά φωτογραφιών με επίκεντρο τον άνθρωπο, που χαμένος μέσα στη δίνη της καταναλωτικής κοινωνίας, θα αναγνωρίζεται πλέον με τον κωδικό του αριθμό.

Η τωρινή έκθεση του Χρ. Ζουλιάτη στο Αμερικανικό Κολέγιο θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ