Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Προβληματικό" το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης

Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης επισκέφθηκε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ενα ακόμη μνημείο με εξαιρετικά στατικά προβλήματα, κυρίως στους αναλημματικούς τοίχους και ενταγμένο στα περιφερειακά κοινοτικά κονδύλια. Ως εκ τούτου, η αναστήλωσή του και ανάδειξή του αποσκοπεί στη χρήση του ως χώρου εκδηλώσεων... αν και δε φαίνεται να έχει, ιδιαίτερες αντοχές. Παρ' όλα αυτά "κόπηκαν" τα δέντρα! και προγραμματίζεται και αντιμετωπιστεί η συγκράτηση των χωμάτων με τοιχίο από μπετόν (; ). (Σημειώνεται ότι για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ δε γίνεται κουβέντα... ).

Χτες το πρωί τα μέλη του Συμβουλίου έκαναν αυτοψία στην ανασκαφή της ελληνιστικής πόλης στη Μεσσήνη (ανασκαφέας Π. Θέμελης) αλλά και στην παραλία της Γιάλοβας, όπου εκκρεμούν αιτήματα για παράκαμψη του δρόμου και για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας που πιθανόν συνδέονται μεταξύ τους. Στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις για μη αποκαλυμμένους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ υπάρχει θέμα αισθητικής βλάβης του περιβάλλοντα χώρου.

Το εντυπωσιακό βενετσιάνικο κάστρο της Μεθώνης είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του ΤΑΠΑ ("Ο περίπλους των κάστρων") και προγραμματίζονται ήπιες επεμβάσεις και διαδρομές.

Η τελευταία στάση ήταν στο Νιόκαστρο της Πύλου, χτισμένο το 1513. Εκεί έγινε μία επιτυχημένης αξιοποίηση ανάδειξη και χρήση του χώρου και στεγάστηκε το Κέντρο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ