Σάββατο 16 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενδιαφέρουσες ταινίες

"Το παιδί στον Ιταλικό Νεορεαλισμό",είναι το θέμα του "Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και νέους" και των προβολών του (13 - 16/5) στο θέατρο "Απόλλων" του Πύργου (προβολές 7 και 9μ.μ.). Εξαίρετο, θεματικά και αισθητικά, το αφιέρωμα περιέλαβε σπουδαίες και βαθύτατα προοδευτικές ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού: "Γερμανία, έτος μηδέν" του Ρομπέρτο Ροσελίνι. "Κλέφτης ποδηλάτων" του Βιτόριο ντε Σίκα. "Μπελίσιμα" του Λουκίνο Βισκόντι. "Η κραυγή" του Μικελάντζελο Αντονιόνι. "Η θέση" του Ερμάνο Ολμι. "Μάμα Ρόμα" του Πιερ Πάολο Παζολίνι. "Εν ονόματι του πατρός" του Μάρκο Μπελόκιο.

  • Τετραήμερο αφιέρωμα στο Νέο Μεξικάνικο Κινηματογράφο ξεκίνησε χθες στο "Παλλάς". Διοργανωτές το ΥΠΠΟ, η πρεσβεία του Μεξικού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τέσσερις ταινίες Μεξικανών σκηνοθετών θα παρουσιαστούν, σε οκτώ προβολές (8.30 και 10.30μ.μ.) (χθες), αύριο, τη Δευτέρα και Τρίτη. Είσοδος ελεύθερη.
  • "25 χρόνια Δαναός, 25 cine - αριστουργήματα",τιτλοφορείται το αφιέρωμα(15 - 21/5) στον κινηματογράφο "Δαναός" (Λ. Κηφισίας 109), σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Πρόκειται για "πανόραμα" μεγάλων δημιουργιών(Τσάπλιν, Γουέλς, Μπέργκμαν μέχρι Κουστουρίτσα, Βέντερς, Φον Τρίερ). Με ταινίες - σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου, της λατινοαμερικάνικης κινηματογραφίας, της Ασίας και... των Οσκαρ. Ο θεατής μπορεί να δει με ένα εισιτήριο όλες τις ταινίες κάθε μέρας. Αύριο (3.40μμ) θα προβληθούν για παιδιά οι "Μοντέρνοι καιροί" του Τσάπλιν. Ολα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, για το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης ταινιών.
  • Τον Βασίλη Μάρο τίμησε με μεγάλη φωτοκινηματογραφική εκδήλωση το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, του Μονάχου. Την εκδήλωση "Μάρος 50 χρόνια κινηματογράφος" οργάνωσαν η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το ελληνικό "Film Forum" Μονάχου με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Γενικού Προξενείου, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και του Πνευματικού κέντρου "Gasteig".
  • Στην Αθήνα βρέθηκε για τρεις μέρες η Πάολα Βόλκοβα (πρόεδρος του Ιδρύματος Αντρέι Ταρκόφσκι στη Μόσχα), καλεσμένη των "Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού", ενόψει του 2ου "Διεθνούς Συμποσίου Αντρέι Ταρκόφσκι" στην Αθήνα (το 1ο πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το 1988). Στο 2ο συμπόσιο συμμετέχουν επώνυμοι του διεθνούς κινηματογράφου, 10 Ρώσοι συνεργάτες του Ταρκόφσκι, μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Ταρκόφσκι και οικείοι του. Το συμπόσιο (θα πραγματοποιηθεί στα τέλος του 1998) θα πλαισιωθεί με έκθεση φωτογραφίας, σχέδια, βιβλία και αφίσες από τα έργα του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ