Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΗΣΤΑΚΕΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ
Για να μην επαναληφθούν τα Μακρονήσια

- Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου πραγματοποιεί εκδήλωση στο νησί της Μακρονήσου, για να τιμήσει τους αγωνιστές που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Κολαστήριο. Στο φετινό γιορτασμό, όμως δίνεται μια ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί;

- Κάθε χρόνο, πράγματι, πραγματοποιούμε επίσκεψη τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκαν από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ιδανικά που είναι διαχρονικά και πανανθρώπινα. Είχαμε αποφασίσει να πραγματοποιηθούν για τα 50 χρόνια από τη λειτουργία της Μακρονήσου πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστενα περάσουμε μέσα από αυτές τα μηνύματα που στέλνει η Μακρόνησος, την οποία θα πρέπει να τη δούμε σαν μια ιδέα με τη γραμμένη και άγραφη ιστορία της και όχι σαν έναν γεωγραφικό τόπο. Ολοκληρώνοντας αυτές τις εκδηλώσεις με την τραγωδία του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης" να παίζεται πάνω στο νησί συσχετίζουμε το κάρφωμα του Προμηθέα από τον "αφέντη" Δία στον Καύκασο, επειδή βοήθησε τους ανθρώπους, με το δικό μας κάρφωμα πάνω στον ξερόβραχο της Μακρονήσου από τους "αφέντες" της Γης γιατί και εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο.

- Θεωρείτε σωστή τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση απέναντι στους αντιστασιακούς γενικότερα, και ειδικότερα στους Μακρονησιώτες;

- Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι στη Μακρόνησο βρεθήκαμε οι αντιστασιακοί της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Η κυβέρνηση πέρα από τη μίζερη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης δεν έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα που κάθε φορά βάζουν οι αντιστασιακές οργανώσεις και που συμπυκνώνονται στο να γίνει νόμος του κράτους το σχέδιο νόμου που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση Ζολώτα. Ειδικότερα τώρα, για μας τους Μακρονησιώτες και τον ιστορικό αυτό τόπο, δε μας ικανοποιεί ο ρυθμός δραστηριότητας της κρατικής μηχανής. Ετσι, αν και με Προεδρικό Διάταγμα είχαν καθοριστεί οι χρήσεις γης και προέβλεπε μέχρι τον Νοέμβρη του 1997 να έχουν φύγει τα αυθαίρετα, οι κτηνοτρόφοι κλπ. ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. Απεναντίας, έχουμε προσπάθειες που τείνουν να ακυρώσουν αυτό το Προεδρικό Διάταγμα από κυβερνητικούς παράγοντες. Διατέθησαν κάποια κονδύλια και ανακατασκευάστηκαν το θέατρο του ΑΕΤΟ και οι φούρνοι, αλλά παρά την υπόσχεση του υπουργού Κ. Λαλιώτη η προβλήτα του ΑΕΤΟ δεν προχώρησε. Ετσι, δεν ξέρουμε αν φέτος θα μας επιτρέψει ο καιρός να μπούμε στο νησί.

- Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στη νέα γενιά;

- Πρόθεσή μας είναι να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία της Μακρονήσου. Για να υπάρξει ιστορική μνήμη. Για να μην επαναληφθούν Μακρονήσια. Πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δραστηριότητες συμβατές με την ιστορικότητα του χώρου που θα αναπτυχθούν πάνω στο νησί από νέους ανθρώπους. Δραστηριότητες εκπολιτιστικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διεθνών συναντήσεων κλπ. Το μήνυμα προς τη νέα γενιά είναι πως στις σημερινές συνθήκες της Νέας Τάξης Πραγμάτων πρέπει να σηκώσει ψηλά τη σημαία του αγώνα για τα πανανθρώπινα και διαχρονικά ιδανικά, της ειρήνης της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της φιλίας των λαών. Κ. ΤΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ