Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν και πολιτική συμφωνία για την υποταγή τους

Αρχίζει σήμερα, με τον πρωθυπουργό σε ρόλο επιβλέποντα, το συνέδριο των νομαρχών

Αν κάτι φταίει στις νομαρχίες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έλλειψη μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και Αυτοδιοίκησης υπέρ της αποκέντρωσης! Δεν είναι αστείο, είναι αυτό ακριβώς που ισχυρίστηκε αρκετά σοβαρά χτες το στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος και πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχών Β. Κουλουμπής,μία μέρα πριν το συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), όπου τα πάντα έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να ανέβει σήμερα το πρωί στο βήμα και να δηλώσει εμπράκτως τη συμφωνία του με ό,τι του ζητά η ΕΝΑΕ, δηλαδή με ένα μεγάλο τίποτα! Ο προγραμματισμένος εμπαιγμός είναι και προκλητικός. Δεν πέρασε πολύς καιρός που έγιναν γνωστές οι νεότερες κυβερνητικές εντολές να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τα έξοδά τους οι νομαρχίες, οι οποίες ήδη κινούνται με προϋπολογισμούς επιπέδου 1996.

Κατά τ' άλλα τόσο ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ όσο και ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης χαρακτήρισαν πετυχημένη την πορεία του θεσμού.

Επιβεβαίωσαν ουσιαστικά ότι κατανοούν το ρόλο τους μόνο ως αντίστοιχο ενός κυβερνητικού υπαλλήλου, που εκτελεί απλά ό,τι υπαγορεύει η κυβέρνηση για το θεσμό και φροντίζει για μια διαχείριση εντός των πλαισίων της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Αυτόν το ρόλο θέλουν να επικυρώσουν και στο 3ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ, που ξεκινά σήμερα, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου και πλειάδας ακόμα υπουργών. Σύνθεση που δείχνει πως η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στις νομαρχιακές εκλογές, καθώς θεωρεί δεδομένη τη μαζική καταδίκη της στις δημοτικές εκλογές, στην προοπτική εφαρμογής του "Καποδίστρια", που καταργεί σχεδόν 4.000 κοινότητες. Οι Β. Κουλουμπής και Δ. Ευσταθιάδης αναφέρθηκαν στα ζητήματα της οικονομικής αυτοτέλειας του θεσμού, της φορολογικής εξουσίας και της συνταγματικής κατοχύρωσής του, που θα τεθούν σήμερα αναλυτικά στο συνέδριο. Αναφέρθηκαν επίσης στην καθυστέρηση στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις Διευρυμένες ΝΑ, ενώ σ' ό,τι αφορά τα Προεδρικά Διατάγματα, που επρόκειτο να εκδοθούν από το Φλεβάρη και προβλέπουν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις ΝΑ και την Περιφέρεια, είπαν πως το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση.

Με το λαό στο περιθώριο

Προσπάθεια υποβάθμισης της αιρετότητας, άρα και του λόγου των δημοτών, όπως τον εκφράζουν με την ψήφο τους, επιχειρεί, εκ μέρους της ΕΝΑΕ, με την εισήγηση που θα παρουσιάσει, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης,νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου. Στην εισήγησή του με θέμα "Ο ρόλος της ΝΑ στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης" προβάλλεται πως ζητούμενο για τον πολίτη είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι αν στο νομό του προϊσταται ένας μετακλητός υπάλληλος ή ένας αιρετός άρχοντας!

Προσπερνά πως η ποιότητα των υπηρεσιών εξαρτάται άμεσα από τη σχέση που έχει ο πολίτης με τον κάθε νομάρχη, από τον έλεγχο και παρέμβαση που μπορεί να ασκήσει σε αυτόν και τη δράση του, την αποδοκιμασία που μπορεί να εκφράσει και με την ψήφο του. Η θέση αυτή, που εκφράζεται στην εισήγηση του Ε. Κουκιαδάκη, καταδεικνύει και το ρόλο που υποστηρίζει η ΕΝΑΕ πως πρέπει να επιτελέσει ο θεσμός. Αυτόν, δηλαδή, της εφαρμογής αποφάσεων που άλλοι - και όχι ο λαός - επιλέγουν γι' αυτόν.

Ανάμεσα στα άλλα, η ΕΝΑΕ ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου του θεσμού της ΝΑ με ταυτόχρονη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενώ σχετίζει την καταξίωση του θεσμού με τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στην Επιτροπή Περιφερειών που προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια "νέα επιλογή που αποσκοπεί στην απευθείας σύνδεση της ΤΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με ορίζοντα βέβαια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Ετσι, άλλωστε, επιτυγχάνεται καλύτερα ο έλεγχος και η "καθοδήγηση" του θεσμού. Και σ' αυτό η ΕΝΑΕ δεν έχει καμία αντίρρηση. Και τα μάτια στο Πακέτο Σαντέρ

Τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) στην κατάρτιση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τους στόχους που αυτό εξυπηρετεί, θα ζητήσει σήμερα η ηγεσία της ΕΝΑΕ. Με τη σχετική εισήγηση, με θέμα "Ο ρόλος της ΝΑ στο σχεδιασμό της αναπτυξιακής στρατηγικής του Γ Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, 2000-2006", που παρουσιάζει ο επί τέσσερα χρόνια χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες Γιάννης Νικολαϊδης,πρόεδρος της διευρυμένης ΝΑ Ροδόπης - Εβρου και γενικός γραμματέας της ΕΝΑΕ, ανάγεται, ουσιαστικά, σε κυρίαρχο στοιχείο δράσης και λειτουργίας του θεσμού η συμβολή του στην "οικοδόμηση της Νέας Ευρώπης". Η προώθηση, δηλαδή, έργων και επιλογών που βρίσκονται σε αντίθεση με εθνικές επιλογές και όφελος για το λαό μας.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΝΑΕ θεωρεί πως "η ΝΑ πρέπει να έχει ενεργό και αποτελεσματική παρουσία, ώστε να πείσει για τις ουσιαστικές προγραμματικές δυνατότητές της". Για να διεκδικήσει στη συνέχεια για λογαριασμό της ΝΑ, την ανάληψη από αυτήν συντονιστικού ρόλου, με στόχο τη δημιουργία "ισχυρών πόλεων έλξης", που θα αποτελέσουν τους πυρήνες για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ζητά δηλαδή τη μετεξέλιξη των πόλεων και των περιφερειών σε επιχειρήσεις που θα πουλούν έργα και υπηρεσίες, κάτι που στο αποτέλεσμά του μεταφράζεται σε επιδείνωση της στρεβλής ανάπτυξης της χώρας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Σε υποβάθμιση του θεσμού και τη μετατροπή του σε διοικητικό μηχανισμό, που θα προωθεί πιο εύκολα, με το πρόσχημα της αιρετότητας, τις επιλογές και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποδέχονται την οικονομική ασφυξία (1998-12-22 00:00:00.0)
Νομάρχες σε ρόλο "μπάτσου"; (1998-12-08 00:00:00.0)
Είπαν "ναι" στο "καπέλωμα" (1997-05-24 00:00:00.0)
Συμφωνούν... διαφωνώντας οι νομάρχες (1997-05-07 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τα πάντα (1997-03-21 00:00:00.0)
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με ...ευχές (1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ