Παρασκευή 22 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνία των νεφροπαθών

Ερωτούν τον υπουργό Εργασίας για την τύχη των νοσοκομείων του ΙΚΑ, τα οποία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις τους, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες

Την έντονη ανησυχία του για την τύχη των νοσοκομείων του ΙΚΑ - καθώς πολλά και διάφορα ακούγονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης - εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών. Ο Σύνδεσμος αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία (ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), επισημαίνει ωστόσο πως παρ' όλα αυτά "τα νοσοκομεία του ΙΚΑ αυτή τη στιγμή προσφέρουν στους ασφαλισμένους του πολύ πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες από αυτά του ΕΣΥ".

Ο Σύνδεσμος, σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζει πως αντί να διοριστούν γιατροί, που χρειάζονται στις περισσότερες ειδικότητες, έχουν προγραμματιστεί απολύσεις. Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, αναφέρει πως "χρόνια τώρα ακούμε για προσλήψεις, οι οποίες, όχι μόνο δε γίνονται, αλλά και αυτοί που βγαίνουν στη σύνταξη δεν αναπληρώνονται, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει γίνει απαράδεκτη". Είναι ενδεικτικό - επισημαίνουν οι νεφροπαθείς - πως στις κλινικές αντιστοιχεί μια νοσηλεύτρια σε 30 ασθενείς, "ούτε ορούς δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν", οι δε αποκλειστικές νοσοκόμες έχουν γίνει απλησίαστες λόγω κόστους (15.000 δρχ. την ημέρα).

Ειδικότερα στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως για να λειτουργήσουν σωστά και εντός του ορίου του νόμου θα πρέπει να διοριστούν στο μεν 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ τουλάχιστον οχτώ νοσηλεύτριες, στο δε 6ο Νοσοκομείο ΙΚΑ τουλάχιστον πέντε.

Ενα άλλο ζήτημα, στο οποίο αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους οι νεφροπαθείς, είναι οι μεταθέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού απ' τα νοσοκομεία σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Μάλιστα, ο Σύλλογος των νεφροπαθών αναφέρει γεγονότα και κατονομάζει περιπτώσεις τέτοιες μεταθέσεων, τονίζοντας ότι αυτά τα πράγματα είναι "εξόφθαλμες περιπτώσεις μεγάλου κόστους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ