Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει τα πάντα

Με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ συναντήθηκε χτες ο Σπ. Χαλβατζής

"Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να ενισχύσει το ρόλο των περιφερειαρχών έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει μέσα από την αποσυγκέντρωση των εξουσιών όλες τις δραστηριότητες", αυτά επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) στον Ευάγγελο Κουλουμπή, πρόεδρο της "Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας" (ΕΝΑΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησης - συζήτησης που είχαν χτες σχετικά με το νομοσχέδιο για την περιφέρεια.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια των συναντήσεων που έχει ξεκινήσει η ΕΝΑΕ με κόμματα και φορείς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις της για το νομοσχέδιο και τις αντιρρήσεις σε αυτό.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε στο πρόεδρο της ΕΝΑΕ ότι η κυβέρνηση "θέλει να ελέγχει καλύτερα όλες τις δραστηριότητες και να φτάνει πιο κοντά στον εργαζόμενο, στο δημότη, στον πολίτη με την ευρύτερη έννοια, το μακρύτερο χέρι του κράτους, ίσως, ποιο ανώδυνα μέσω της Αυτοδιοίκησης απ' ό,τι μέσα από τα ίδια τα κρατικά όργανα". Τόνισε επίσης ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες και τους πόρους, αλλά και στον προσανατολισμό της να βρίσκεται πιο κοντά στους εργαζόμενους και στα προβλήματά τους και βεβαίως να έχει διεκδικητική αγωνιστική στάση. "Από τα ίδια τα πράγματα η ΝΑ έχει και έναν ανταγωνιστικό χαρακτήρα απέναντι στην κρατική εξουσία και την κυβέρνηση. Εμείς, ως ΝΑΣ θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση να καλούμε το λαό και να προτείνουμε στα Νομαρχιακά Συμβούλια δραστηριότητες συλλογικές, δράσεις, πιο μαζική συμμετοχή του λαού για να κατακτήσει η ΝΑ κάτι καινούριο", είπε ο Σπ. Χαλβατζής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για την περιφέρεια συρρικνώνει τη ΝΑ και δεν την ενδυναμώνει. "Είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι του κάθε επίπεδου διοίκησης και μετά να προχωρήσουμε σε νέους θεσμούς. Η πρόταση όμως δεν έγινε δεκτή. Στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής ελπίζουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και βελτιώσεις".

Αναφερόμενος στις κινήσεις που θα κάνει η ΕΝΑΕ, δήλωσε ότι την πρώτη μέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η ΕΝΑΕ θα κάνει Γενική Συνέλευση για να διατρανώσει την απόφαση να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ